Bacteria ce degradeaza PET-ul - Biotehnologii de reciclare

Cuprins referat Cum descarc?

1. SCURT ISTORIC
2. CE ESTE PET-UL ?
3. PROPRIETATI FIZICE ALE PET-ULUI
4. DEGRADAREA PET-ULUI
5. BIODEGRADAREA
6. IDENTIFICAREA MICROBILOR CARE DEGRADEAZA PET-UL
7. IDENTIFICAREA ENZIMELOR CARE DISTRUG PET-UL
8. IDEONELLA SAKAIENSIS
9. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

PET-ul a fost brevetat in 1941 de catre John Rex Whinfield, James Tennant Dickson si angajatorul lor, Asociatia Imprimantelor Calico din Manchester, Anglia. E. I. DuPont de Nemours din Delaware, SUA, a folosit pentru prima data marca Mylar in iunie 1951 si a primit inregistrarea in 1952. Sticla PET a fost brevetata in 1973 de Nathaniel Wyeth. (Whinfield, J. R., Dickson, J. T., 1941)
PET, prescurtarea de la polietilen tereftalat, este un material foarte raspandit in industria alimentara (imbuteliere de bauturi racoritoare si alcoolice, apa, lactate, ulei, otet) si nu numai (ambalarea detergentilor, cosmeticelor, produselor farmaceutice), fiind ieftin, usor, rezistent la socuri si reciclabil. Cresterea consumului acestora, mai ales in ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmanta a numarului de sticle depozitate necorespunzator in natura. Prin colectarea si reciclarea acestora, se stopeaza practic impactul negativ asupra mediului inconjurator. (van der Vegt, A. K.; Govaert, L. E., 2005).
De obicei, PET-ul este colectat si balotat pe culori: transparent, albastru, verde si maro. Reciclarea PET-ului se poate face de un numar limitat de ori, acesta pierzandu-si proprietatile initiale pe parcursul procesului de reciclare. Acest lucru se datoreaza particulelor de murdarie, contaminarii si faptului ca au loc modificari ale moleculelor. La reciclare se vor adauga cantitati mici de materii prime brute pentru a imbunatati calitatea produsului finit. Pentru obtinerea unui kilogram de PET este nevoie de energie si de aproximativ 2 litri de petrol. Fluctuatiile pretului petrolului, precum si amenintarea epuizarii resurselor disponibile de petrol trebuie sa ne motiveze spre reciclarea, dar mai ales spre reducerea consumului acestui material. (Thiele, Ulrich K., 2007)
PET-ul in stare naturala este o rasina incolora, semicristalina. Pe baza modului in care este procesata, PET-ul poate fi semi-rigid pana la rigid si este foarte usor. Acesta face un bun gaz si o bariera corecta impotriva umezelii, precum si o buna bariera in calea alcoolului (necesita un tratament "bariera" suplimentar) si solventi. Este puternic si rezistent la impact. PET-ul devine alb atunci cand este expus la cloroform si, de asemenea, anumite alte substante chimice, cum ar fi toluenul. (NPCS Board of Consultants & Engineers, 2014)
PET-UL este supus la diferite tipuri de degradari in timpul procesarii. Principalele degradari care pot aparea sunt oxidarea termica hidrolitica si, probabil, cea mai importanta. Cand se degradeaza PET-ul, se intampla mai multe lucruri: decolorarea, scindarea lantului, rezultand greutatea moleculara redusa, formarea acetaldehidei si legaturile incrucisate. Decolorarea se datoreaza formarii diferitelor sisteme cromoforice in urma tratamentului termic prelungit la temperaturi ridicate. Aceasta devine o problema atunci cand cerintele optice ale polimerului sunt foarte ridicate, cum ar fi in cazul aplicatiilor de ambalare. Degradarea termica si termo-oxidanta are ca rezultat caracteristicile slabe de prelucrare si performanta materialului. (Sharon, Chetna; Sharon, Madhuri, 2012)


Fisiere in arhiva (1):

  • Bacteria ce degradeaza PET-ul - Biotehnologii de reciclare.pptx

Bibliografie

Whinfield, John Rex and Dickson, James Tennant (1941) "Improvements Relating to the Manufacture of Highly Polymeric Substances,,
van der Vegt, A. K.; Govaert, L. E. (2005). Polymeren, van keten tot kunstof.
Thiele, Ulrich K. (2007) Polyester Bottle Resins, Production, Processing, Properties and Recycling, Heidelberg, Germany, pp. 85
NPCS Board of Consultants & Engineers (2014) Chapter 6, p. 56 in Disposable Products Manufacturing Handbook, NIIR Project Consultancy Services, Delhi
Sharon, Chetna; Sharon, Madhuri (2012). "Studies on Biodegradation of Polyethylene terephthalate: A synthetic polymer,,
Yoshida, Shosuke (March 30, 2016). "A bacterium that degrades and assimilates poly(ethylene terephthalate),,
"Plastic-eating bug could clean up the planet". Mail Online. Retrieved 2016-03-18.
Coghlan, Andy. "Bacteria found to eat PET plastics could help do the recycling". New Scientist. Retrieved 2016-03-18.
Somboon Tanasupawat; Toshihiko Takehana; Shosuke Yoshida; Kazumi Hiraga; Kohei Oda (1 August 2016). "Ideonella sakaiensis sp. nov., isolated from a microbial consortium that degrades poly(ethlyene terephthalate)". International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 66
http://science.sciencemag.org/content/351/6278/1196
http://www.thepipettepen.com/blog/eat-plastic-dont-mind-if-i-do/
https://www.newsx.com/lifestyle-and-fashion/22791-scientists-discover-bacteria-that-eats-plastic
https://www.foodexecutive.com/en/applied-research/1901-bacteria-break-down-pet.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!