Arborele de Cacao

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2826
Mărime: 1011.07KB (arhivat)
Publicat de: Timea Cojocariu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE

Cuprins

  1. 1. Scurt istoric pag 2
  2. 2. Morfologia şi taxonomia arborelui de cacao pag 3
  3. 2.1 Frunzele pag 3
  4. 2.2 Florile pag 4
  5. 2.3 Fructul de cacao pag 6
  6. 3. Specii de arbori de cacao pag 8
  7. 4.Untul de cacao pag 8
  8. 5. Soiurile de boabe de cacao pag 9
  9. 6. Exigente faţă de climă şi sol pag 9
  10. 6.1 Temperatura pag 9
  11. 6.2 Apa pag 10
  12. 6.3 Vântul pag 10
  13. 6.4 Solul pag 10
  14. 7. Dăunători pag 10
  15. 8. Boli pag 11
  16. 9. Lucrări de îngrijire aplicate arborilor de cacao pag 11
  17. 10. Bibliografie pag 12

Extras din referat

1. Scurt istoric

Marele botanist Carl von Linné (Linnaeus) nu a fost primul care a recunoscut meritele unice ale plantei căreia i-a dat numele ştiinţific de "Theobroma Cacao L.". "Theobroma" înseamnă "Hrana zeilor". Ca dar al Cerului sau ca hrană pentru regi şi pentru cei bogaţi, arborele de cacao era deja recunoscut de tolteci, maiaşi şi azteci, de unde vine numele "cacauatl".

În jurul anului 600 după Christos, maiaşii cultivau deja cacao în America Centrală, punând astfel bazele celor mai vechi plantaţii cunoscute.

Ei foloseau boabele de cacao pentru a pregăti o băutură foarte hrănitoare şi fierbinte, numită de ei "Xocolatl", cuvânt care a dat naştere termenului modern de "ciocolată".

Aceasta băutură era atât de preţioasă, încât boabele de cacao erau folosite şi ca moneda de schimb.

Conchistadorii spanioli din secolul al XVI-lea erau de asemenea interesaţi de ciocolată, în principal ca mod de plată, şi au înfiinţat "plantaţii de bani". Iar în 1528, Cortez a dus prima boabă de cacao în Spania, împreună cu uneltele necesare preparării acestei băuturi exotice, care a fost primită cu mare entuziasm la Curtea regală spaniolă. Se pare că în 1615, Infanta Anna de Austria, care a copilărit la Madrid, a adus ciocolata caldă la Curtea franceză, după ce s-a căsătorit cu regele Ludovic al XIII-lea. La Paris, ciocolata caldă a devenit în scurt timp un simbol al statutului social şi băutura aristocraţiei, începând să se răspândească în rândul claselor bogate din întreaga Europă. Secolul al XIX-lea a dus la prăbuşirea aristocraţiei, însoţită de declinul acestei băuturi în favoarea cafelei şi ceaiului, preferatele burghezimii. În acelaşi timp, ciocolata solidă, care a apărut în Franţa după 1830, a început să câştige tot mai mult teren.

2. Morfologia şi taxonomia arborelui de cacao

Arborele de cacao creşte la tropice. Este un arbore delicat, care aparţine familiei Sterculiaceae, dezvoltându-se cel mai bine în zonele umede situate la 20 de grade nord şi sud de Ecuator.

Acest arbore măsoară aproximativ 5-8 m înălţime, prezintă rădăcină pivotantă cu multe ramificaţii secundare, dintre care cele mai multe se găsesc până la o adâncime de 30 cm în sol.

2.1 Frunzele sunt simple, roşiatice când se formează,apoi colorate total în verde la maturitate, prezintă un peţiol scurt, fiid foate rezistente.

2. 2 Florile sunt mici şi, la fel ca şi fructele, se adună în ciorchine mici în vârful trunchiului sau ramurilor, în jurul locului unde au fost frunzele. Florile se deschid după-amiaza şi pot fi fertilizate toată următoarea zi. Potirul este de culoare roz, albă sau galbenă. Petalele sunt lungi. La aceste flori poleniyarea este entomofilă, accentuând caracteristicile speciei Forcipomya. Floarea este prezentă în arbore practic tot timpul anului.

Preview document

Arborele de Cacao - Pagina 1
Arborele de Cacao - Pagina 2
Arborele de Cacao - Pagina 3
Arborele de Cacao - Pagina 4
Arborele de Cacao - Pagina 5
Arborele de Cacao - Pagina 6
Arborele de Cacao - Pagina 7
Arborele de Cacao - Pagina 8
Arborele de Cacao - Pagina 9
Arborele de Cacao - Pagina 10
Arborele de Cacao - Pagina 11
Arborele de Cacao - Pagina 12
Arborele de Cacao - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Arborele de Cacao.doc

Alții au mai descărcat și

Lavanda - plantă medicinală

Familia: Labiatae, alături de rozmarin, mentă, oregano. Denumire ştiinţifică: Lavendula angustifolia (Levănţică) Denumire populara: Aspic,...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Ciocolată cu fructe uscate

CAPITOLUL 1 MEMORIU JUSTIFICATIV ISTORIC Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Mix de marketing - ciocolata Kandia

INTRODUCERE Drumul ciocolatei Arborele de cacao a fost descoperit în urmă cu mai bine de 2000 de ani în pădurile tropicale din continentul...

Protecția consumatorului privind ciocolata

Motivarea temei si obiectivele acesteia Tema aleasa de noi este „Protectia consumatorului privind ciocolata”, am ales aceasta tema deoarece sunt...

Etape ale Procesului Decizional de Cumpărare

INTRODUCERE: Ciocolata este una din ispitele pământeşti care ne încântă toate simţurile, iar noi ne lăsăm bucuroşi ispitiţi de ea. Ciocolata este...

Piața ciocolatei

SCURT ISTORIC. DRUMUL CIOCOLATEI Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in padurile tropicale din continentul...

Protecția consumatorului cu privire la consumul de ciocolată

CAPITOLUL 1 1.1 Istoria ciocolatei. Milioane de persoane îndrăgesc foarte mult ciocolata însă doar câţiva au idee despre locul din care provine,...

Analiza pieței ciocolatei

Produsul Etapa I 1.1 Scurt istoric Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in paduriletropicale din continentul...

Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata

Ciocolata isi face intrarea in istorie in Peninsula Yucatan (actualul Mexic), in anul 600 i.Hr. Indienii Maya din Mexico adorau boabele de cacao,...

Ai nevoie de altceva?