Aranjamente Florale Occidentale Clasice

Extras din referat Cum descarc?

Picturile, covoarele si tapiseriile din Evul Mediu reflecta imaginea flo!rilor in epoca. in afara folosirii lor ca modele in alcatuirea motivelor ornamentale, florile continuau sa fie prezente cu precadere in viata religioasa.
De-abia in perioada Renasterii ele au inceput sa se foloseasca mai mult si nu doar pentru marcarea unor evenimente deosebite. Se pre!supune ca atunci ar fi aparut si obiceiul confectionarii ghirlandelor de Craciun, ramas in occident pana astazi. Stilul de aranjare a florilor in
aceasta perioada era unul naturalist, mai putin elaborat, caracterizat insa prin varietate, bogatie florala si simetrie. Se foloseau: margarete, crini, violete, trandafiri, anemone si, pe langa flori, fructe, conuri, frunze de maslin, iedera si laur.
Dupa Renastere, in perioada baroca din secolele XVII-XVIII, pe langa aranjamentele florale clasice in forme simetrice, au aparut si unele in care existau elemente de asimetrie. In tablourile pictorilor flamanzi sau britanici ai vremii se pot vedea vase mari din care se revarsa buchete uriase de flori de o mare varietate - irisi, galbenele, crini, bujori, narcise, nalbe sau trandafiri.
In perioada Rococo din secolul al XVIII-lea, in Franta, predominau aranjamentele florale delicate si cele in forma de arc de cerc. Mai tarziu, in perioada Imperiului Napoleonian (1804-1814), aranjamentele erau mai masive si se faceau in forme triunghiulare simetrice.
intr-o epoca nu tocmai salubra, buchetele de flori erau apreciate in Europa nu numai pentru colorit dar si pentru parfumul lor placut.
in secolul al XVIII-lea, englezii confectionau vase speciale pentru flori, cu orificii sau deschideri pentru pozitionarea tulpinilor sub anumite unghiuri. Se pare ca cea mai indragita floare in imperiul britanic era trandafirul. in epoca victoriana s-a incercat pentru prima data formularea unor reguli simple de aranjare a florilor. Se foloseau pe atunci, ca recipiente, vase din ceramica arsa, urne din alabastru, portelan, argint sau cositor. Un aran!jament avea, de regula, o forma triunghiulara sau rotunda si de cele mai multe ori continea trandafiri. Se mai foloseau lalele, crini, anemone, dalii, cercelusi, ochiul-boului, micsandre si alte flori de gradina. Cel mai adesea, aranjamentele nu erau prea inalte, deoarece florile se taiau astfel incat sa aiba o tulpina cat mai scurta. Importante nu erau tulpinile flo!rilor, ci corolele.
in America, primii colonisti cultivau in gradinile lor indeosebi plante medicinale. Se pare ca puritanismul epocii a limitat intrucatva folosirea florilor pentru placeri estetice simple, cum ar fi decorarea locuintelor. in timp insa, practica aranjarii florilor in Anglia si Franta a patruns si pe noul continent, raspandindu-se mai ales in coloniile centrale si din sud. Se foloseau flori de gradina si de camp, care se strangeau in buchete bogate si multicolore. in secolul al XVIII-lea, cel mai des folosite erau anemonele, crinii, trandafirii, nalba de gradina, floxul, floarea-soarelui, j violetele, galbenelele, margaretele, garoafele si gura-leului. intr-o I perioada de prosperitate economica si inflorire culturala, aranjarea flo!rilor a devenit o indeletnicire placuta si populara. Au inceput ! astfel sa apara stiluri noi de aranjamente. Unul foarte apreciat era cel in | forma de evantai, cu flori prinse in centru si frunze si ierburi de camp j diafane si subtiri rasfirate pe fundal pentru a evidentia prin contrast aglomerarea florala din fata. In timpul iernii se faceau si buchete din flori 1 plante uscate - cum ar fi creasta-cocosului si tot felul de ierburi orna-I mentale uscate.
La inceputul secolului al XX-lea, arta japoneza de aranjare a florilor a (devenit cunoscuta in lumea occidentala. Stilurile masive si foarte orna!mentale de aranjamente incepeau deja sa fie inlocuite de forme mai sim!ple si de dimensiuni mai mici impuse de o noua arta de aranjament flo!ral. Dupa primul razboi mondial, horticultura a devenit o modalitate de petrecere a timpului liber foarte la moda. Au inceput sa se organizeze expozitii de flori in care erau prezentate diverse aranjamente florale. S-au formulat principii si tehnici de aranjare care combinau stilul masiv european, bazat pe sublinierea volumelor, cu cel simplu oriental, bazat pe evidentierea liniilor.
Dupa 1950-1960, datorita dezvoltarii si ieftinirii transportului inter!national, au inceput sa se importe flori din diferite colturi ale lumii. Varietatea materialelor usor accesibile a crescut foarte mult in aceasta perioada. Astazi, cel mai mare exportator de flori este Olanda, urmata de tari din America de Sud, in special de Columbia. Olandezii sunt si cre!atorii unor stiluri de aranjamente foarte raspandite astazi, bazate pe gru!parea compacta de flori si pe forme in care se evidentiaza liniile paralele ale tulpinilor. 
Tendinte in aranjamentele moderne occidentale
Stilurile practicate astazi in lumea occidentala sunt o combinatie a formelor traditionale de aranjamente masive, de mare bogatie si varietate florala, cu formele orientale mai simple si mai aerisite, care pun in valoare frumusetea liniilor unui aranjament. Ikebana a influentat mult evolutia stilurilor de aranjament floral din Occident.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aranjamente Florale Occidentale Clasice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!