Analiza dezvoltarii rurale

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1- CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ECONOMIA SI DEZVOLTAREA RURALA
Definitia economiei are la baza studiul relatiei dintre om si bogatie, cu focalizare asupra bogatiei si utilizarii acesteia in cadrul activitatilor curente. Din punct de vedere economic, bogatia indica toate lucrurile cu valoare de schimb, care aduc detinatorului lor alte lucruri de o insemnatate egala. Economia este stiinta care are ca scop final imbunatatirea conditiilor de viata a populatiei in viata de zi cu zi.
Termenul ,,rural" a fost utilizat pentru prima data in anul 1874 cu rol de a indica populatia unui teritoriu cu 8000 sau mai multi locuitori.
"Economia Rurala" face parte din familia stiintelor economice si are ca obiect, studiul fenomenelor si proceselor economice desfasurate in perimetrul spatiului rural si a legilor care guverneaza interactiunile existente intre activitatea economica si lumea rurala considerat a ca un tot.
Definitia enuntata mai sus presupune intelegerea principalilor termeni cuprinsi in ea si anume: "stiint a economica", "spatiu rural" si "lumea rurala".
In prezent, spatiul rural este un concept deosebit de complex, fapt reflectat in multitudinea de opinii referitoare ladefinirea, sfera de cuprindere si elementele sale componente. Autorii I. Bold, E. Buciuman si N. Draghici, de pilda, propun o definire a conceptului astfel: ,,ruralul cuprinde toate activitatile care se desfasoara in afara urbanului si cuprinde treicomponente esentiale: comunitatile administrative, constituite din membrii relativ putini numerosi si care au relatiimutuale; dispersarea pronuntata a populatiei si a serviciilor colective; rolul economic deosebit al agriculturii si silviculturii". Cu toate ca, din punct de vedere economic, agricultura si silvicultura detin inca un rol important, sensul termenului ,,rural" este mai larg decat al celui ,,agricol" sau ,,silvic", acesta incluzand si alte activitati, cum sunt industria specifica ruralului, artizanatul, serviciile productive, in speta productia agricola, dar si cele neproductive, caracteristice populatiei rurale.
In anul 1985, Deavers si Brown au dezvoltat mai multe categorii ale mediului rural: zone bazate pe informatii sociale, economice si demografice. Categoriile economice includeau agricultura, industria prelucratoare, mineritul si guvernul, in timp ce categoriile sociale aveau in vedere saracia si cresterea populatiei de pensionare.
Zonele rurale au fost definite in anul 1996, ca ,,terenuri slab populate situate in afara zonelor urbane" (Statistic, 1999, Canada).
In Dictionarul de agricultura, Henri Sagnier a definit economia rurala ca fiind acea parte a stiintei agricole, dedicata in ,,studierea legilor de productie si examinarea conditiilor" care sa garanteze bunastarea unei intreprinderi.
Economia rurala cuprinde totalitatea observatiilor metodice, legilor si a principiilor economiei politice, in momentul in care sunt aplicate in viata agricultorilor, in relatiile cu alte profesii, in comertul international. Economia agricola este o ramura a economiei rurale, avand ca scop studierea activitatii fermei, studierea relatiei dintre diferite elemente ale acesteia, conditiilor de productie si de schimb in vederea formarii de profit
La nivel global, dezvoltarea rurala este corelata cu reconstructia generala a economiei, prin schimbarile importante in modelele de interactiune intre intreprindere si societate.
Dezvoltarea rurala cuprinde totalitatea actiunilor destinate imbunatatirii calitatii vietii locuitorilor care traiesc in spatiul rural, pastrarii peisajului natural si cultural si care garanteaza dezvoltarea durabila a spatiilor rurale, conform conditiilor si specificului acestor teritorii. Din punct de vedere geografic, dezvoltarea rurala are in componenta dezvoltarea rurala, locala, transfrontaliera si paneuropeana. 
Termenul ,,rural" poate fi definit prin relatia centru-margini, astfel ca dezvoltarea rurala are in vedere dezvoltarea ,,marginilor", a periferiilor, precum si conservarea valorilor acestora.
In acelasi timp, dezvoltarea rurala poate fi privita ca un proces de responsabilizare a unei comunitati, cu privire la problemele sau potetialul de care dispune, reusind totodata sa realizeze o mai buna organizare si planificare a resurselor proprii.
Dezvoltarea rurala este o parte componenta a politicilor regionale, vizand aspecte importante, precum: echilibrarea oportunitatilor economice, diminuarea saraciei, echilibrarea conditiilor economice dintre mediul urban si rural, pastrarea patrimoniului cultural, stimularea initiativelor locale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza dezvoltarii rurale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bleahu Ana, 2005, Dezvoltarea rurala in Uniunea Europeana, Revista ,,Calitatea vietii", XVI, nr. 3-4, Editura Academiei Romane, p. 389 - 300
2. Eugenia Tigan, 2003, Dezvoltarea integrata a spatiului rural, Editura. Eurostampa, Timisoara
3. Ion Dona, 2005, Dezvoltare rurala, USAMV Bucuresti
4. Mirela Adriana Rusali, 2013, Dezvoltarea economica a ruralului in Romania. Concepte si evaluari, Editura Digital Data, Cluj
5. Ungureanu G., Mateoc-Sirb Nicoleta, 2012, Dezvoltare rurala si regionala, Editura Tipo Moldova, Ed. 2, Iasi
6. Stefan G., 2006, Economie agrara, Ed. Junimea, Iasi


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!