Amplasarea Fermelor Zootehnice de Ovine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Amplasarea fermelor zootehnice in teritoriu si a constructiilor in interiorul fermelor sunt deosebit de importante, putand influenta favorabil sau dimpotriva, desfasurarea procesului de productie, starea de sanatate a animalelor si confortul populatiei. Deoarece adesea alegerea locului si chiar sistematizarea interioara a fermelor nu costa mult, dar prezinta efecte pe o perioada indelungata, acestea trebuie bine gandite in perspectiva dezvoltarii fermelor si a localitatilor din jur, valorificandu se la maximum conditiile naturale pe care le ofera terenul. La baza optiunilor privind incadrarea fermelor intr o anumita zona stau studiile de organizare si de sistematizare a teritoriului, care se intocmesc sub coordonarea autoritatii administrative, la nivel de judet si la nivel de localitate, in conformitate cu prevederile LEGALE.

Inexistenta acestor studii sau efectuarea lor dupa amplasarea unor obiective zootehnice sau de industrializare a produselor agricole, poate cauza neplaceri mari investitorilor si chiar pierderi economice considerabile. Pentru localizarea amplasamentului fermei in cadrul aceleiasi solutii generale, se iau in considerare o serie de deziderate de ordin economic si igienico sanitar, intre care trebuie sa se realizeze un echilibru.

Dezideratele economice reclama in primul rand legatura fermelor cu locul de prelucrare si desfacere a produselor obtinute. In general, fermele de ovine se amplaseaza in zona preoraseneasca, iar fermele de reproductie, de crestere si de selectie, in zona rurala, mai departe de marile orase.

Amplasarea fermelor zootehnice mai este conditionata si de situatia cailor de comunicatie, de volumul si distantele de transport pentru furaje, produsele animaliere si de sursa de energie, care influenteaza in mare masura eficienta economica a productiei. In acelasi timp, atragem atentia asupra faptului ca amplasamentul fermelor de ovine ,de animale la ingrasat in apropierea marilor centre industriale cresc riscurile de supraincarcare cu poluanti a organismelor, care nu numai ca imbolnavesc animalele, dar se elimina prin produsele alimentare si influenteaza negativ si sanatatea oamenilor.

Dezideratele igienico - sanitare conditioneaza riscul de aparitie a unor boli infectioase si parazitare, protectia mediului ambiant si apararea sanatatii publice. Alegerea locului pentru amplasarea fermei se va face dupa un prealabil studiu din punct de vedere igienic al solului, apei si a climei (directia vanturilor dominante, nivelul si repartitia precipitatiilor etc.).

Terenul destinat pentru constructii zootehnice trebuie sa fie pe cat posibil ferit de vanturile dominante, puternice si reci, preferandu se pantele dealurilor opuse acestora. Terenurile plane nu se recomanda, deoarece complica lucrarile pentru scurgerea si evacuarea apelor meteorice si a dejectiilor. Pantele sudice, uniforme, de aproximativ 0,5-3 %, sunt mai avantajoase, deoarece permit totodata si o buna expunere la radiatia solara. Fermele de animale insa este bine sa fie amplasate mai jos decat nivelul localitatilor apropiate, pentru a se preveni scurgerea apelor meteorice si a dejectiilor spre acestea. Se vor prefera solurile cu permeabilitate mare pentru apa si aer, capilaritate si capacitate de retinere a apei mica, deoarece aceste soluri prezinta o capacitate maxima de autopurificare naturala. Se vor evita vaile stramte, neinsorite si terenurile din apropierea baltilor, unde se dezvolta usor insectele transmitatoare de boli si generatoare de disconfort. Locul trebuie sa fie cu cel putin 0,5 m deasupra nivelului maxim posibil al apelor in cursul inundatiilor. Pentru fermele zootehnice mari, ca nivel maxim al apelor se considera cel care poate fi atins odata la 100 de ani (risc 1 %), iar pentru fermele mici - nivelul ce poate fi atins cu ocazia inundatiilor ce au loc odata la 50 de ani (risc 2 %).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amplasarea Fermelor Zootehnice de Ovine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 201 cuvinte
Nr caractere:
6 289 caractere
Marime:
10.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
locatii, ferme, apmplasare
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Ion Popoviciu
Sus!