Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2593
Mărime: 14.98KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Simion
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: jinga ion

Extras din referat

Organizarea teritoriului

Organizarea teritoriului are un conţinut complex, conţinând amplasarea coordonată pe teritoriu a reţelei de aşezări omeneşti, a echipării tehnice a teritoriului în condiţiile folosirii raţionale a resurselor şi în special a fondului funciar în cadrul tuturor ramurilor economiei naţionale şi a diferitelor societăţi comerciale, regii autonome sau firme private. Astfel, putem preciza faptul că organizarea teritoriului are rolul de punere în valoare a resurselor şi de dezvoltare economică, echilibrată prin folosirea spaţiului şi cadrului unitar ale teritoriului fiecărei ţări.

Organizarea teritoriului constituie unicul mod de coordonare a elementelor spaţiale cu dezvoltarea preconizată, asigurând o soluţie globală de optimizare a folosirii spaţiului în funcţie de cerinţele prezente şi viitoare ale societăţii. Ea poate trata în mod complex problemele cu caracter general sau poate adânci una sau mai multe probleme specifice dezvoltării unui anumit teritoriu, activitatea acesteia putându-se clasifica în funcţie de următoarele criterii de bază:

- Obiectivele şi treapta de abordare a problemelor.

- Ramura (zona) economică sau fondul funciar pentru care se execută.

- Categoria documentaţiei tehnico - economică ce se elaborează.

Organizarea teritoriului poate fi definită şi ca ansamblu de lucrări, măsuri, acţiuni stabilite pe baza unei depline coordonări a factorilor de influenţă ce intervin într-un teritoriu dat, în vederea utilizării eficiente a potenţialului de care dispune şi a asigurării unei desfăşurări coordonate a activităţilor economice şi sociale în aşa fel încât să funcţioneze organic, după un plan bine conceput, pentru îndeplinirea scopului urmărit. Acţiunea privind organizarea teritoriului are o largă aplicare în diferite domenii de activitate, metodele folosite fiind adoptate potrivit trăsăturilor caracteristice şi specificaţiilor acestora. De exemplu organizarea teriroriului agricol se realizează pe baza unor studii de specialitate axate în principal pe delimitarea structurii teritoriului pe categorii de folosinţă, profilarea zonelor agricole, întocmirea planurilor de cultură, stabilirea zonelor în care sunt necesare lucrări hidrotehnice şi hidroameliorative (irigaţii, drenaje, etc.) în vederea redării în circuitul agricol a unor zone favorabile producţiei agricole, fixarea reţelei drumurilor de exploatare, amplasamentelor pentru depozitarea produselor, etc.

Prin organizarea teritoriului, în înţelesul larg al noţiunii, se înţelege sistematizarea teritoriului, al cărui obiectiv principal îl constituie contribuţia la asigurarea unei cât mai raţionale şi judicioase organizări funcţionale, complexe a teritoriului, care să permită crearea premiselor unei eficiente dezvoltări a producţiei şi aşezărilor omeneşti, concomitent cu asigurarea unui grad ridicat de echipare tehnică a zonei.

Acţiunile de organizare a teritoriului pe diferite domenii de activitate, pot fi considerate ca părţi componente - integrate, ale organizării complexe a teritoriului.

Sistematizare teritoriului

Sistematizarea constituie un ansamblu de măsuri tehnice, economice şi legislative referitoare la spaţiile de locuit şi de muncă, de circulaţie a oamenilor, etc., care au drept scop asigurarea unor condiţii de viaţă optime pentru populaţia de pe un anumit teritoriu.

Sistematizarea este o activitate complexă care are ca sferă de cuprindere analiza, prognoza, luarea deciziilor, proiectare, aplicarea şi controlul în dezvoltarea localităţilor şi a teritoriului.

Sistematizarea teritoriului, ca primă etapă a organizării teritoriului, reprezintă un ansamblu coordonat de acţiuni având ca obiectiv transformarea şi remodelarea, sistematizarea sistemului teritorial corespunzător scopurilor urmărite de către societate.

Sistematizarea teritorială ca ramură a urbanismului se ocupă cu proiectarea şi reorganizarea ştiinţifică a aşezărilor urbane şi rurale în scopul creări condiţiilor optime de viaţă pentru populaţie.

Lucrările de sistematizare a teritoriului sunt studii orientative privind dezvoltarea în perspectivă a diferitelor ramuri ale economiei pe un teritoriu şi stau la baza elaborării proiectelor de specialitate, a amplasării şi corelării investiţiilor.

Indiferent de treapta de abordare, sistematizarea îndeplineşte două condiţii: în primul rând este concretă, asigurând satisfacerea cerinţelor de dezvoltare curentă şi, în al doilea rând este de perspectivă, dacă ţine seama de necesitatea modificărilor ulterioare în procesul de dezvoltare.

Particularitatea esenţială a sistematizării o constituie rezolvarea complexă a problemelor: fiecare element nu se studiază şi nu se proiectează izolat, ci într-o interdependenţă reciprocă şi în strânsă legătură cu aspectele vieţii economice şi sociale prezente pe teritoriul considerat, corespunzător particularităţilor de abordare a problemelor pe diverse eşaloane teritoriale.

Definind relaţia de condiţionare între diferitele forme de activitate umană şi diverşii factori prezenţi pe teritoriu pe de-o parte şi posibilitatea realizării în termen lung (15 - 25 de ani) pe de altă parte, sistematizarea teritorială asigură dezvoltarea echilibrată, coordonarea acesteia cu numeroasele funcţii economice şi activităţi ce se interferează pe acelaşi teritoriu, formarea unui cadru favorabil individului şi societăţii, asigurarea utilizării şi conservării mai eficiente a terenurilor, precum şi protejarea mediului.

Preview document

Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 1
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 2
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 3
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 4
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 5
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 6
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 7
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 8
Amenajarea și Sistematizarea Centrelor de Producție - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea si Sistematizarea Centrelor de Productie.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ privind Utilizarea Tehnologiei de Procesare la Abatorizare a Porcinelor prin Opărire și Jupuire

CAPITOLUL I : Definirea temei : Abatorizarea reprezintă o activitate tehnologică prin care se asigură ,prin sacrificarea în anumite condiţii a...

Studiu Geografic Complex

INTRODUCERE Calitatea mediului este o notiune complexa, care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om-natura. Utilizând acest termen se are...

Sistemul logistic la SC Mittal Steel Roman

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă SISTEMUL LOGISTIC AL S. C. este legat de activitatea pe care aş dori să o urmez in viitor, in...

Pitești

Poziţie şi localizare geografică Oraşul Piteşti, reşedinţă a judeţului Argeş, este situat în partea centrală a acestuia şi ocupă o suprafaţă de 39...

Tehnologia de Sacrificare a Porcinelor

I.1. Introducere Industria alimentară are rolul de a valorifica resursele de materii prime agricole, vegetale şi animale şi de a dezvolta...

Previziuni Macroeconomice

PREVIZIUNI MACROECONOMICE BALANTA LEGATURILOR DINTRE RAMURI Aceste legaturi pot fi evidentiate prin intermediul balantei legaturilor dintre...

Biobazele

1. INTRODUCERE Animalele de laborator sunt folosite pe scară largă în lucrările de cercetare științifică de bateriologie, toxicologie, culturi de...

Amenajarea Teritoriului

Amenajarea teritoriului constituie o preocupare centrală a lumii contemporane, impunându-se ca o necesitate obiectivă pentru coordonarea...

Ai nevoie de altceva?