Amenajarea si Sistematizarea Centrelor de Productie

Extras din referat Cum descarc?

Organizarea teritoriului
Organizarea teritoriului are un continut complex, continand amplasarea coordonata pe teritoriu a retelei de asezari omenesti, a echiparii tehnice a teritoriului in conditiile folosirii rationale a resurselor si in special a fondului funciar in cadrul tuturor ramurilor economiei nationale si a diferitelor societati comerciale, regii autonome sau firme private. Astfel, putem preciza faptul ca organizarea teritoriului are rolul de punere in valoare a resurselor si de dezvoltare economica, echilibrata prin folosirea spatiului si cadrului unitar ale teritoriului fiecarei tari.
Organizarea teritoriului constituie unicul mod de coordonare a elementelor spatiale cu dezvoltarea preconizata, asigurand o solutie globala de optimizare a folosirii spatiului in functie de cerintele prezente si viitoare ale societatii. Ea poate trata in mod complex problemele cu caracter general sau poate adanci una sau mai multe probleme specifice dezvoltarii unui anumit teritoriu, activitatea acesteia putandu-se clasifica in functie de urmatoarele criterii de baza:
- Obiectivele si treapta de abordare a problemelor.
- Ramura (zona) economica sau fondul funciar pentru care se executa.
- Categoria documentatiei tehnico - economica ce se elaboreaza.
Organizarea teritoriului poate fi definita si ca ansamblu de lucrari, masuri, actiuni stabilite pe baza unei depline coordonari a factorilor de influenta ce intervin intr-un teritoriu dat, in vederea utilizarii eficiente a potentialului de care dispune si a asigurarii unei desfasurari coordonate a activitatilor economice si sociale in asa fel incat sa functioneze organic, dupa un plan bine conceput, pentru indeplinirea scopului urmarit. Actiunea privind organizarea teritoriului are o larga aplicare in diferite domenii de activitate, metodele folosite fiind adoptate potrivit trasaturilor caracteristice si specificatiilor acestora. De exemplu organizarea teriroriului agricol se realizeaza pe baza unor studii de specialitate axate in principal pe delimitarea structurii teritoriului pe categorii de folosinta, profilarea zonelor agricole, intocmirea planurilor de cultura, stabilirea zonelor in care sunt necesare lucrari hidrotehnice si hidroameliorative (irigatii, drenaje, etc.) in vederea redarii in circuitul agricol a unor zone favorabile productiei agricole, fixarea retelei drumurilor de exploatare, amplasamentelor pentru depozitarea produselor, etc.
Prin organizarea teritoriului, in intelesul larg al notiunii, se intelege sistematizarea teritoriului, al carui obiectiv principal il constituie contributia la asigurarea unei cat mai rationale si judicioase organizari functionale, complexe a teritoriului, care sa permita crearea premiselor unei eficiente dezvoltari a productiei si asezarilor omenesti, concomitent cu asigurarea unui grad ridicat de echipare tehnica a zonei.
Actiunile de organizare a teritoriului pe diferite domenii de activitate, pot fi considerate ca parti componente - integrate, ale organizarii complexe a teritoriului.
Sistematizare teritoriului
Sistematizarea constituie un ansamblu de masuri tehnice, economice si legislative referitoare la spatiile de locuit si de munca, de circulatie a oamenilor, etc., care au drept scop asigurarea unor conditii de viata optime pentru populatia de pe un anumit teritoriu.
Sistematizarea este o activitate complexa care are ca sfera de cuprindere analiza, prognoza, luarea deciziilor, proiectare, aplicarea si controlul in dezvoltarea localitatilor si a teritoriului.
Sistematizarea teritoriului, ca prima etapa a organizarii teritoriului, reprezinta un ansamblu coordonat de actiuni avand ca obiectiv transformarea si remodelarea, sistematizarea sistemului teritorial corespunzator scopurilor urmarite de catre societate.
Sistematizarea teritoriala ca ramura a urbanismului se ocupa cu proiectarea si reorganizarea stiintifica a asezarilor urbane si rurale in scopul creari conditiilor optime de viata pentru populatie.
Lucrarile de sistematizare a teritoriului sunt studii orientative privind dezvoltarea in perspectiva a diferitelor ramuri ale economiei pe un teritoriu si stau la baza elaborarii proiectelor de specialitate, a amplasarii si corelarii investitiilor.
Indiferent de treapta de abordare, sistematizarea indeplineste doua conditii: in primul rand este concreta, asigurand satisfacerea cerintelor de dezvoltare curenta si, in al doilea rand este de perspectiva, daca tine seama de necesitatea modificarilor ulterioare in procesul de dezvoltare.
Particularitatea esentiala a sistematizarii o constituie rezolvarea complexa a problemelor: fiecare element nu se studiaza si nu se proiecteaza izolat, ci intr-o interdependenta reciproca si in stransa legatura cu aspectele vietii economice si sociale prezente pe teritoriul considerat, corespunzator particularitatilor de abordare a problemelor pe diverse esaloane teritoriale.
Definind relatia de conditionare intre diferitele forme de activitate umana si diversii factori prezenti pe teritoriu pe de-o parte si posibilitatea realizarii in termen lung (15 - 25 de ani) pe de alta parte, sistematizarea teritoriala asigura dezvoltarea echilibrata, coordonarea acesteia cu numeroasele functii economice si activitati ce se interfereaza pe acelasi teritoriu, formarea unui cadru favorabil individului si societatii, asigurarea utilizarii si conservarii mai eficiente a terenurilor, precum si protejarea mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea si Sistematizarea Centrelor de Productie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!