Ameliorarea trandafirilor

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
1. BAZE BIOLOGICE SI GENETICE
1.1. Originea si raspandirea
1.2. Materialul initial de ameliorare
1.3. Elemente de biologie florala si citogenetica
2. OBIECTIVE DE AMELIORARE
2.1. Rezistenta la ger
2.2. Perioada si durata de inflorire
2.3. Calitatea florilor
3. METODE DE AMELIORARE
3.1 Selectia


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Ameliorarea reprezinta stiinta aplicativa care foloseste legile geneticii, legile ereditatii in vederea obtinerii de material biologic nou, soiuri si hibrizi precum si pentru producerea de samanta si material saditor pentru cultura.
Aceasta are ca scop crearea de noi genotipuri mai corespunzatoare cerintelor omului, la plantele cultivate, prin utilizarea principiilor geneticii.
1. BAZE BIOLOGICE SI GENETICE
1.1 Originea si raspandirea
Trandafirii cultivati in prezent isi au ca stramosi speciile salbatice ale genului Rosa ( familia Rosaceae), ce provin din mai multe centre si subcentre de origine, amplasate in Asia, Europa si America de Nord.
Din Asia Centrala si Extremul Orient sunt originare speciile: R. multiflora si R. wichuaiana bengaliensis ( trandafirii agatatori), R. odorata (trandafirii remontanti Thea).
Orientul Apropiat este leaganul de formare al speciilor de R. lutea si R. damascena.
Zona euro-asiatica este patria de origine a speciilor R. canina(macesul comun), R. pimpinellifolia si R. centifolia ( trandafirul cu multe frunze). In Europa s-au format speciile: R. villosa (trandafirul de dulceata), R. gallica (cu flori involte), R. maschata (cu miros de mosc), R.leucanata (cu flori albe), R. Rubrifolia ( macesul cu frunze rosii). Din America provin R. setigeri (cu forme urcatoare) si R. carolina ( de zone mlastinoase).
Trandafirii sunt raspanditi in intreaga lume, mai ales in zonele cu climat temperat, tropical si subtropical.
1.2 Materialul initial de ameliorare
In ameliorare, ca si in tehnologiile de cultivare si folosire, trandafirii se impart in mai multe grupe care constituie, in acelasi timp, principalele categorii de material initial de ameliorare.
a) Grupa macesilor decorativi si a trandafirilor de parc. Aceasta grupa cuprinde speciile spontane ale genului Rosa de origine europeana si asiatica precum si hibrizii si soiurile acestora.
R. canina, macesul comun, se foloseste ca portaltoi sau pentru garduri vii; florile sunt simple, roz, rosietice, fara valoare ornamentala deosebita.
R. lutea prezinta flori mari, solitare, de culoare galbena. Este rezistent la ger. Prin hibridare intraspecifica au fost obtinuti trandafirii pernetieni. Soiurile acestei specii au fost folosite ca genitori in hibridari cu alte soiuri.
R. centifolia creste sub forma de tufa, are flori involte, parfumate, de culoare alba, roz sau rosie. Cuprinde numeroase soiuri, cum ar fi cele din grupa ,, Muscoza"- cu flori mari sau grupa ,,Pomponia"- cu talie mica si flori mici.
R. moschata prezinta ramuri agatatoare, flori semiinvolte de culoare roz, in buchete de 4-5, cu miros de mosc; este sinsibil la ger.
b) Grupa trandafirilor din gradina si pentru flori taiate. In aceasta grupa sunt cuprinse patru subgrupe: trandafirii Thea, hibrizii Thea, trandafirii remontanti si trandafirii pernetieni.
Trandafirii Thea provin din speciile R. odorata, R. chinensis s.a, de origine asiatica, sensibile la ger si prezinta parfum specific de ceai.
Trandafirii hibrizi de Thea sunt cei mai cultivati in prezent, datorita vigorii, rezistentei la ger, infloririi sustinute si marii diversitati a florilor ca forma si culoare. Acesti trandafiri provin din incrucisarea dintre trandafirii remontanti si R. gallica.
Trandafirii remontanti au aparut prin hibridarea trandafirilor Thea cu R. gallica sau R. damascena.
Trandafirii pernetieni provin din hibrizii de R. lutea.
c) Grupa trandafirilor pitici pentru platbande si ghivece. In aceasta
categorie sunt cuprinse cateva specii si soiuri cu talie pitica sau submijlocie.
R. polyantha si hibrizii de polyantha- au inaltime de 20-30cm, prezinta flori mici sau mijlocii, de diferite culori( rosie, violeta, galbena) putin parfumate.
d) Grupa trandafirilor urcatori. Aceasta grupa este reprezentata de o serie bogata de specii, hibrizi si soiuri. Acest sortiment prezinta tulpini lungi, flexibile, cu flori mari sau mici, cu inflorire sezoniera sau permanenta.
R. multiflora se foloseste ca portaltoi viguros, dar este o specie slab rezistenta la ger. A participat ca partener la unele incrucisari in urma carora s-au obtinut soiuri de diverse culori ( carmin, roz-carmin, alba). Infloreste sezonier.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ameliorarea trandafirilor.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Neculai MUNTEANU, Marcela FALTICEANU- Genetica si ameliorarea plantelor ornamentale, Editura "Ion Ionescu de la Brad" Iasi


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!