Alternative la Utilizarea Antibioticelor ca Promotori de Crestere la Animale

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
In ultimii ani exista tot mai mult o tendinta de inlocuire a antibioticelor furajere datorita posibilelor riscuri antrenate de folosirea acestora in hrana animalelor, respectiv remanenta reziduala si aparitia fenomenului de antibiorezistenta la consumatori. Cu toate ca antibioticele furajere se dovedesc a fi un bun biostimulator de crestere si ca efectele lor pozitive sunt foarte evidente, de la 1 ianuarie 2006, in tarile membre ale UE a fost interzisa complet folosirea acestora in hrana animalelor deoarece un accent deosebit se pune pe siguranta alimentara si impactul acesteia asupra consumatorilor. O serie de alternative de inlocuire a antibioticelor furajere cu alti aditivi furajeri pot fi probioticele, prebioticele, enzimele furajere sau "aditivii botanici" (fitogenici). Folosirea acestora trebuie sa ofere avantaje similare antibioticelor, fara a se obtine efecte nedorite privind statusul sanitar sau productiv al animalelor.
In ultimii ani exista tot mai mult o tendinta de inlocuire a antibioticelor furajere datorita posibilelor riscuri antrenate de folosirea acestora in hrana animalelor, respectiv remanenta reziduala si aparitia fenomenului de antibiorezistenta la consumatori. Astfel prin Directiva C.E.E. nr 524/1970 au fost interzise uzului furajer tetraciclinele, penicilinele si cefalosporinele, sulfamidele, eritromicina etc. (Pop, 2006).
Antibioticele furajere sunt substante bacteriostatice sau bactericide care, folosite in doze de zeci/sute de ori mai mici decat cele terapeutice, actioneaza la nivelul florei digestive, contribuind la mentinerea starii de sanatate a animalelor si la imbunatatirea valorificarii hranei, realizand un efect promotor al cresterii acestora. Este bine cunoscut faptul ca antibioticele de uz furajer folosite ca si promotori de crestere au efect biostimulator. Acestea exercita influente pozitive asupra organismului animal, pe mai multe cai:
- maresc permeabilitatea peretelui intestinal pentru nutrienti; 
- influenteaza pozitiv metabolismul proteic, vitaminic si cel bazal;
- impiedica inmultirea unor germeni patogeni cu localizare intestinala; 
- favorizeaza dezvoltarea unor bacterii utile in tractusul digestiv. (Pop, 2006)
In cazul animalelor monogastrice s-a urmarit ca, prin utilizarea antibioticelor, sa se produca inhibarea dezvoltarii unor germeni cu potential patogen si, implicit, prevenirea secretiei de toxine microbiene in tractusul gastro-intestinal, respectiv impiedicarea aparitiei unor afectiuni digestive care pot afecta negativ productivitatea animalelor. De asemenea, s-a dorit diminuarea efectelor negative ale unor factori de stres, imbunatatirea utilizarii digestive a substantelor nutritive din hrana, uniformizarea dezvoltarii corporale animala si, peransamblu, imbunatatirea performantelor productive (Pop, Halga si T. Avarvarei, 2006). In cazul rumegatoarelor, s-a urmarit modificarea cantitatii si proportiei acizilor grasi volatili produsi in rumen si reducerea pierderilor de energie la nivel ruminal, reducerea proportiei de degradare in rumen a fractiunilor proteice cu valoare ridicata; imbunatatirea absorbtiei si a randamentului de valorificare a substantelor nutritive din hrana in productia animala si favorizarea mentinerii starii normale de sanatate a animalelor, prin evitarea aparitiei unor tulburari metabolice de natura nutritionala.


Fisiere in arhiva (2):

  • Alternative la Utilizarea Antibioticelor ca Promotori de Crestere la Animale.doc
  • Alternative la Utilizarea Antibioticelor ca Promotori de Crestere la Animale.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!