Agricultura ecologică in România

Extras din referat Cum descarc?

Agricultura ecologică câștigă o importanță din ce în ce mai mare și este într-o continuă extindere. Această dezvoltare este susținută de cererile crescânde ale consumatorilor pentru produse agricole ecolo-gice, aceștia devenind din ce în ce mai conștienți și interesați de asi-gurarea sănătății prin consumul produselor, la care se adaugă și cerințele societății pentru o dezvoltare agricolă durabilă, precum și multitudinea de efecte favorabile la nivel de fermă agricolă și mediu înconjurător.
Agricultura ecologică a cunoscut o creștere continuă a suprafețelor în ultimul deceniu, atât pe plan mondial cât și la noi în țară, asociat cu diversificarea producției ecologice și o organizare din ce în ce mai bună a sistemului ecologic. În luna martie a acestui an, Comisia Europeană și-a prezentat planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, scopul său fiind de a atinge o rată de 25% din totalul terenurilor agricole până în 2030, precum și de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura ecologică. Noul plan de acțiune ecologică are la bază realizările planului de acțiune 2014-2020 și a luat în considerare rezultatele unei consultări publice privind produsele ecologice, derulată în perioada septembrie-noiembrie 2020. Potrivit Executivului comunitar, câmpurile cultivate în mod ecologic prezintă cu circa 30% mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de o mai mare bunăstare și primesc mai puține antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari și sunt mai rezilienți, iar consumatorii știu exact ce obțin, datorită logoului UE pentru produse ecologice. În prezent, în medie doar circa 8,5% din suprafața agricolă a UE este cultivată în mod ecologic, iar dacă vorbim despre România, suprafața scade la aproximativ 3%, deși noi deținem a cincea suprafață agricolă utilizată
ca mărime din UE-27. În același timp, Austria și Elveția, țările care stau cel mai bine la acest capitol, au câte 25% din terenurile agricole cultivate în regim ecologic, potrivit Eurostat. În România erau înregistrați în agricultura ecologică 9.821 de operatori economici în 2019, iar numărul lor a urcat la 10.210 anul trecut. În același timp, suprafața cultivată în regim ecologic a cunoscut o creștere consistentă, urcând de la 395.000 de hectare la 468.000, potrivit ultimelor date publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Din această suprafață, cea mai mare parte, 155.038 de hectare, era ocupată cu pășuni și fânețe, în timp ce 131.170 de hectare erau cultivate cu cereale. În același timp, în sectorul zootehnic erau certificate ecologic anul trecut 25.000 de animale (bovine, ovine, caprine și porcine) și 171.000 de păsări. În ceea ce privește numărul operatorilor certificați, trebuie însă subliniat că doar 405 dintre aceștia sunt procesatori, ceea ce arată că România nu are încă o piață dezvoltată pentru realizarea de produse bio.


Fisiere in arhiva (1):

  • Agricultura ecologica in Romania.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/agricultura-ecologica-are-reguli-noi-de-la-1-ianuarie-2022-887862.html
https://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/terapii-complementare/agricultura-ecologica-sigla-nationala-ae-119235.html
https://topexpert.ro/news/trasabilitatea-ce-reprezinta-si-cum-poate-determina-gestionarea-de-produse
https://biofit.ro/blog/cum-recunosti-un-produs-bio


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!