Acidul Oxalic si Oxalatii

Cuprins referat Cum descarc?

CAP I. ACIDUL OXALIC SI OXALATII 
I.1 GENERALITATI pag. 3-5
I.2 SURSE (PREZENTA IN ALIMENTE) pag. 6-9
I.3 TOXICITATE pag. 10
I.4 EFECTELE GENERATE DE ACIDUL OXALIC ASUPRA CONSUMATORILOR SI MASURILE DE PROTECTIE LUATE DE CONSUMATORI pag. 10-12
I.5 DETERMINAREA SI IDENTIFICAREA ACIDULUI OXALIC SI A SARURILOR SALE ALCALINE pag. 13-28
BIBLIOGRAFIE pag. 29


Extras din referat Cum descarc?

CAP I. ACIDUL OXALIC SI OXALATII 
I.1 GENERALITATI
Acidul oxalic (denumire IUPAC: acid etandioic, formula H2C2O4) este un acid dicarboxilic cu structura (HOOC)-(COOH). Datorita unirii celor doua grupe carboxil, acesta este unul dintre cei mai tari acizi organici. Este, de asemenea, un agent reducator. Anionii acidului oxalic, ca si sarurile si esterii, sunt cunoscuti sub numele de oxalati.
FORMULA : 
SAU
MOLECULA:
TABELUL 1. PROPRIETATILE FIZICO-CHIMICE ALE ACIDULUI OXALIC
Denumire chimica acid etandioic OC(=O)C(O)=O
acid etandioic
Formula chimica C2H2O4
Masa moleculara 90,03 g/mol 90,03 g/mol 90,03 g/mol 90,03 g/mol
Numar CAS [144-62-7]
Densitate 1,77 g/cm3
Punct de fierbere 157 ?C subl.
pKa 1,27
4,27
Scriere simplificata OC(=O)C(O)=O
,,Daunator sanatatii"
R- si S-text R: 21/22
S: (2-)24/25
MAK 1 mgom-3
Daca nu sunt alte indicatii atunci
se tine cont de prevederile Standard.
Acidul oxalic are caracter reducator, dupa cum se vede din reactia cu oxigenul atomic.
, in prezenta de KMnO4 in H2SO4;
, in prezenta de H2SO4.
Acid oxalic a fost descoperit de Scheele, in 1776. In plante ( rubarba, Rumex acetosa, Oxalis acetosella, Phytolacca, belladonna, etc, contin acid sau oxalat de potasiu) se gaseste, in general in asociere cu calciu sau potasiu. Rubarba contine, de asemenea oxalat de calciu, la fel ca si multe alte specii de licheni ,in corpul uman aceasta formeaza calculi duri, care sunt forme frecvente de pietre. In combinatie cu calciu este gasit in ghimbir, radacina de orris, valeriana, curcuma, quassia, si alte medicamente. Ca oxalat de amoniu este prezent in anumite ingrasaminte.In Cicer arietinum sau naut apare in stare libera. 
Acidul oxalic poate fi, de asemenea, format in mod artificial prin actiunea acidul azotic in zahar, melasa, orez, amidon, guma, lana, matase, si multi alti compusi organici, care se gasesc in stare libera. Berthelot l-a obtinut sintetic din acetilena, etilena, propilena, prin oxidare cu permanganat de potasiu.
Acidul oxalic se prezinta sub forma de cristale prismatice incolore, transparente, oblice. Cristalele sunt inodore si au un gust puternic acid ,in atmosfera uscata, hartia de turnesol se inroseste, fara a se innegri daca cristalele sunt pure si sunt volatilizate de catre caldura. Acidul oxalic se dizolva: in 8 - 11 parti de apa la 15.5 ? C (60 ? F), in propria lor greutate de apa la 100 ? C. (212 ? F) si, in 4 parti de alcool; adaugand o cantitate mica de acid azotic in apa acesta se dizolva mai usor. 
Aproape toate oxalatii sunt insolubili in apa, cu exceptia celor alcalini. Oxalatul de calciu este insolubil si, prin urmare, acidul oxalic este util ca test pentru calciu, si se gaseste de obicei sub forma de oxalat de amoniu, daca bauturile alcoolice care urmeaza sa fie examinat contin acid liber, aceasta trebuie sa fie neutralizat primul, pentru ca oxalatul poate detecta calciul doar in fluidele neutre sau alcaline. Acid oxalic redus cu hidrogen este transformat in acid glicolic si acid acetic, si daca actiunea trebuie sa suficient de lunga pantru ca acidul glicolic format sa devina in totalitate acid acetic.
Acidul oxalic poate fi detectat in oricare solutie, fiind in intregime volatilizat de caldura; obtinandu-se un precipitat alb cu azotat de argint, solubil in acid azotic si un precipitat alb cu apa de var, care este insolubil in apa si acid acetic, dar usor solubil in acid azotic, si care, atunci cand e uscat si incalzit, este transformat in carbonat de calciu. Solutia de sulfat de calciu impreuna cu acidul oxalic produce un precipitat alb-albastrui. Acidul oxalic este uneori contaminat cu acid azotic, care ii imprima un miros slab,ducand la aparitia unor pete galbene care plutesc in sticla in care este pastrat acesta. Daca o solutie foarte diluata de sulfat de indigo, contine cristale impure, de acid azotic acesta va decolora solutia. Pe seama asemanarii dintre cristalele acidului oxalic si ale sulfatului de magneziu, acesta din urma a fost folosit ca un corp strain. Aceasta asemanare, a condus la numeroase cazuri de intoxicatie, oamenii confundand acidul cu anumite saruri(Epsom). 
Acidul oxalic poate fi de asemenea folosit pentru indepartarea petelor de fier-rugina si a celor de cerneala precum si ca agent de albire.
Metode de preparare a acidului oxalic


Fisiere in arhiva (1):

  • Acidul Oxalic si Oxalatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!