Abstract. Research rezult data about periods of vegetation of Salvia sclarea are presented. It has been revealed that faze of florets formation is the most important. Characteristics of green florets and roze florets are also described. Key words: Florets, Faze duration, Sage, Vegetation. INTRODUCERE Pe perioada de vegetatie plantele culturilor de camp trec prin anumite faze fenologice care se deosebesc morfologic prin schimbari in aspectul lor exterior si sunt insotite de modificari interne in biologia plantei [2].La serlai, care are o istorie de cultura de camp mai putin de o suta... vezi detalii
Moraxella Familia Neisseriaceae Aceasta grupa de bacterii este formata din familia Neisseriaceae si din doua genuri neincadrate.Familia Neisseriaceae cuprinde patru genuri: Neisseria,Branhamella,Moraxella si Acinetobacter.Primele doua cuprind specii patogene pentru om si nu prezinta interes pentru microbiologia alimentelor, ultimele doua nu cuprind specii patogene pentru om, dar fac parte din microflora de contaminare a unor produse alimentare,fiind incluse in asociatii microbiene ca Pseudomonas- Moraxella- Acinetobacter.Din cele doua genuri neincadrate, numai speciile din genul Paracoccu... vezi detalii
Importanta. Desi se cultiva pe suprafete restranse, hameiul este una dintre plantele tehnice de cea mai mare insemnatate economica, conurile constituind materia prima indispensabila pentru industria berii. Conurile de hamei au si proprietati medicinale complexe, intrand in compozitia ceaiurilor hipotensive si calmante ale sistemului nervos, ale afectiunilor renale avand efecte diuretice, ale afectiunilor ulceroase etc. Sub forma de decoct hameiul se utilizeaza impotriva caderii parului si altor afectiuni (Kaganovski si Raimon, 1980). Uleiul volatil confera conurilor de hamei proprietati ... vezi detalii
Trandafirul este un arbust erect, urcator sau tiritor, cu inaltime variabila cuprinsa intre 0,3-5m (in functie de spacie si soi). Are tulpina acoperita cu ghimpi , frunzele lucioase sau mate iat florile sint solitare sau grupate in inflorescence. Ele sint f variate ca marime, forma, culoare,numar de petale (25-45) si parfum, infloresc o singura data, sau in tot cursul perioadei de vegetatie (trandafiri remontati). ETIMOLOGIE: Numele de rosa provine de la celticul ,,Rhodd sau Rhudd,, care inseamna rosu, iar cel de trandafir este de origine Neogreaca ,,trandaphilos ,, =30 foite. ORIGINEA :... vezi detalii
Ingrasamintele sunt substante care se aplica in sol, la suprafata lui si pe plante cu scopul de a completa hrana necesara plantelor cultivate in vederea cresterii cantitative si calitative a productiei agricole. Tinind seama de diversitatea acestor substante, ingrasamintele se pot clasifica dupa urmatoarele criterii: - origine (provenienta); - stare de agregare; - numarul substantelor hranitoare continute; - natura substantelor hranitoare; - forma de prezentare. Dupa origine ingrasamintele sunt organice (naturale) provenind din mediul animal sau vegetal si minerale (chimice, artifici... vezi detalii
Orizintuile genetice ale solurilor sunt rezultatul unor procese complexe diferentiate pe verticala (acumulare de humus, alterare cu formare de oxizi divers hidratati, minerale argiloase, formarea de complexe organo-minerale) pe fondul materialului parental. Au compozitii diferite si cintin de asemenea si substante diferite. Culoarea a fost si este principalul criteriu de recunoastere si de denumire a solurilor, de exemplu: cernoziom-sol de culoare neagra, sol cenusiu, laterit, terra rossa-soluri de culoare rosie, brun, brun-roscat). Culoarile orizonturilor sunt determinate in special de co... vezi detalii
1. MINERALELE Mineralele sunt substante naturale, omogene din punct de vedere fizico-chimic.Mineralele au o serie de proprietati specifice care le deosebesc unele de altele, cum sunt:transparenta, opacitatea, culoarea si luciul metallic.Mineralele se gasesc rar izolate (aur, argint, suit); in cele mai multe cazuri se afla in asociatii, formand rocile . Mediul in care se formeaza mineralele este foarte variat, putand fi: topitura magmatica,reziduuri magmatice, solutiile apoase, materia vascoasa si solida din ariile geosinclinale, unele resturi ale vietuitoarelor si scoarta de alterare.Mine... vezi detalii
La modul general, deseurile sunt un rezultat inevitabil al activitatilor si evolutiei umane, geneza lor fiind: - biologica, ca rezultat al ciclurilor vitale in lumea plantelor, animalelor si a omului; - chimica, pentru ca toate reactiile chimice sunt guvernate de principiul conservarii materiei, rezultand in final un produs principal (utilizabil), dar si elemente secundare (utilizabile sau neutilizabile). Trebuie luat in considerare faptul ca si energia pierduta prin vibratii, caldura sau zgomote produce poluare; - tehnologica, in urma proceselor de prelucrare si transformare a materiilo... vezi detalii
1. PREZENTAREA SI REPARTIZAREA FONDURILOR. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala va putea fi accesat dupa aprobarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR). Investitiile care vor putea primi fonduri nerambursabile prin FEADR nu sunt stabilite cu exactitate, in acest moment exista propuneri pentru stabilirea acelor investitii eligibile (detalii puteti obtine accesand Investitii prin FEADR); Politica Agricola Comuna, pe care si tara noastra o va urma odata cu integrarea in Uniunea Europeana consta intr-o serie de masuri, majoritatea legate de dezvoltarea rurala. ... vezi detalii
CAPITOLUL 1- CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ECONOMIA SI DEZVOLTAREA RURALA Definitia economiei are la baza studiul relatiei dintre om si bogatie, cu focalizare asupra bogatiei si utilizarii acesteia in cadrul activitatilor curente. Din punct de vedere economic, bogatia indica toate lucrurile cu valoare de schimb, care aduc detinatorului lor alte lucruri de o insemnatate egala. Economia este stiinta care are ca scop final imbunatatirea conditiilor de viata a populatiei in viata de zi cu zi. Termenul ,,rural" a fost utilizat pentru prima data in anul 1874 cu rol de a indica populatia unui teri... vezi detalii
Orezul Cap.I Scurt istoric Orezul (Oryza saliva) este o planta din familia Gramineelor, cu tulpina dreapta de circa 1,5 m si frunze liniare, alungite. Are spicele mici si este cultivata din timpuri stravechi in Orientul indepartat (Japonia, China, India), precum si in insulele din Oceanul Pacific. Aceasta planta este cultivata si la noi inca din anul 1802 (prin aclimatizare), precum si in alte tari ca: S.U.A., Italia, Spania si unele tari din Federatia Rusa. Dupa cum se cunoaste, cultura orezului necesita multa caldura si umezeala. Se deosebesc doua tipuri de orez: orezul de balta sau inu... vezi detalii
Fiecare dintre sistemele de ingrasare intruneste diferite metode tehnologice, care variaza in functie de tara si zona, iar in cadrul acestora chiar de la o ingrasatorie la alta, corespunzator conditiilor specifice pe care acestea le intrunesc. In cele ce urmeaza se vor prezenta principalele tehnologii grupate pe sisteme de ingrasare, insistandu-se indeosebi asupra celor care se utilizeaza in tara noastra sau intrunesc perspective de adoptare Tehnologia de ingrasare in sistem intensiv Sistemul intensiv de ingrasare se caracterizeaza printr-un nivel de nutritie intens, cu ratii echilibrate si... vezi detalii
PROGRAMAREA PRODUCTIEI ANIMALE IN FERMELE ZOOTEHNICE Organizarea productiei in fermele zootehnice este conditionata de durata de programare, prin care se stabileste, volumul productiei de origine animala ce se va realiza in decursul unui an, precum si complexul de activitati ce asigura realizarea productiei programate. PROGRAMAREA PRODUCTIEI DE LAPTE Programarea productiei de lapte este influentata de o multitudine de factori, dintre care enumeram: rasa, structura de varsta a efectivului de vaci, sistemul de fatari, durata unei lactatii, conditiile de intretinere, etc. Deoarece producti... vezi detalii
Trebuie sa fie durabile Sa poata fi folosite in conditii de mediu diverse Sa fie echipate cu organe active care sa execute lucrarile agricole cu precizie Aceste organe active trebuie sa ofere posibilitatea unor reglaje in limite cat mai largi a caracteristicilor de lucru corespunzatoare conditiilor specifice lucrarii respective Sa fie cat mai universale ACTIONARE PRIN SISTEME HIDRAULICE A MASINILOR AGRICOLE Majoritatea masinilor agricole sunt prevazute cu 1 sau mai multe sisteme hidraulice de actionare care prezinta avantajur unor numeroase posibilitati de comanda si reglaje ex:siste... vezi detalii
Introducere Analiza senzoriala reprezinta examinarea facuta cu ajutorul organelor de simt (vizual, gustativ, olfactiv, tactil, auditiv), de catre persoane calificate, instruite si experimentate, urmata de aprecierea statistica a impresiilor inregistrate. Analiza senzoriala se efectueaza cu ajutorul analizatorilor senzoriali (organelor de simt si a simturilor), care se folosesc ca instrumente de analiza si masura. Analizatorii senzoriali sunt sisteme de perceptie, conducere si transformare a perceptiilor in senzatii sau impresii, care pot fi exprimate prin cuvinte si redate in cadrul anal... vezi detalii