Referate pentru domeniul Agronomie

ppt

Utilzarea Produselor de Soia in Industria Alimentara

Introducere Datorita proprietatilor lor functionale unice, produsele pe baza de soia au devenit ingrediente foarte atractive pentru a fi utilizate in majoritatea sistemelor alimentare. Utilizarea proteinei din soia ca materie prima, supliment sau analog s-a extins la majoritatea produselor alimentare. Una din categoriile de produse alimentare in care s-a extins utilizarea produselor din soia este cea a produselor de panificatie. Istoric Soia este una dintre cele mai vechi plante de cultura,originara din China,unde era cunos-cuta inca din anul 2838 i.e.n. In America si Europa este cultiv... vezi detalii

doc

Caldura ca Factor de Vegetatie

Agrotehnica ca stiinta se ocupa cu relatia dintre factorii de vegetatie, sol si plante cultivate, include totalitatea procedeelor tehnice, conventionale si neconventionale, de lucrare a solului, combatere integrata a buruienilor, folosirea corecta a erbicidelor, utilizarea asolamentelor si sporirea fertilitatii solului. Aplicarea agrotehnicii presupune intelegerea proceselor, estimarea consecintelor folosirii, corecte sau nu, a mijloacelor agrotehnice sau a oricarui element tehnologic, in functie de influentele exercitate de factorii de vegetatie.. In cazul stiintelor agricole, agrotehn... vezi detalii

doc

Politici si Strategii Globale de Securitate Alimentara

1. POLITICILE AGRICOLE Politicile agricole si de dezvoltare rurala au numeroase particularitati nationale si zonale, se concep si se aplica diferit la nivelul exploatatiilor agricole, a activitatilor economice si sociale din mediul rural si in raporturile pe care agricultura le are cu agentii economici din amonte si aval. Din punctul de vedere istoric, ca sfera de cuprindere, intensitate si diversitate, ca resurse alocate si ca rol in rezolvarea problemei alimentare, politicile agricole ocupa primul loc in preocuparile statelor lumii. In ultimele decenii, politicile agricole se abordeaza t... vezi detalii

doc

Utilaje in Industria Alimentara

Uscatoare cu banda Uscatoarele cu banda - din punct de vedere constructiv- functional se aseamana cu cele tip tunel: produsul supus operatiei de uscare se deplaseaza in interiorul camerei de uscare. Produsul inainteaza in camera de uscare pe benzi transportoare. Agentul de uscare (aer) se incalzeste de catre un radiator si se vehiculeaza in contracurent cu produsul de catre un ventilator printr-un distribuitor. Aerul cald se recircula, iar cel uzat se evacueaza. Operatia de uscare este o metoda generala de conservare prin eliminarea excesului de apa dintr-un produs alimentar. Aplicarea us... vezi detalii

doc

Ameliorarea Speciilor de Plop si Salcie

1. INTRODUCERE Cercetarile urmaresc sa imbunatateasca continuu asortimentul de plop si salcii existente in cultura, introducind sorturi noi, de mare productivitate, rezistente la adversitati, corespunzatoare zonelor de cultura (si utilizarilor actuale si de perspectiva ,si eliminand pe cele depasite sau care s-au dovedit (ori au devenit) sensibile la adversitati. Realizarea si introducerea continua a unor noi sorturi au insusiri superioare, constituie o conditie de prim or!din in reusita indeplinirii masurilor privind extinderea speciilor de foioase repede crescatoare, adoptate prin progra... vezi detalii

doc

Introducerea Politicii Agricole Comune a UE in Romania

Integrarea in Uniunea Europeana este una dintre prioritatile-cheie ale politicii externe a Romaniei. Acest obiectiv strategic deosebit de important da un impuls reformelor structurale de dinaintea aderarii si acopera toate sectoarele economiei nationale. Ca parte substantiala a acestei strategii Romania trebuie sa adopte in mod treptat o politica agricola si un cadru institutional pe deplin compatibile cu politica agricola comuna (PAC) a Uniunii Europene. La fel ca si celelalte 10 noi state membre (NSM-10) care au aderat in 2004, Romania, ca nou intrant, va trebui sa se adapteze la UE, sa i... vezi detalii

doc

Bilantul

DEFINIREA BILANTULUI Bilantul reprezinta un instrument contabil de mare importanta in procesul conducerii, fiind necesar atat pentru fundamentarea deciziilor privind alocarea, finantarea, utilizarea si recuperarea fondurilor, organizarea controlului asupra realizarii deciziilor luate, precum si pentru stabilirea unor drepturi si obligatii, a unor raspunderi si cointeresari provenite din activitatea de gospodarie si dezvoltare a patrimoniului. Bilantul a inceput sa fie intocmit odata cu aparitia contabilitatii. Denumirea de "bilant", provine, conform unor anumite pareri, din lati... vezi detalii

doc

Ramuri de Garnisire la Speciile Pomicole

1.Raurile de garnisire la speciile semintoase 1.1 Ramurile de garnisire la mar si par a)ramuri vegetative prefructifere: - Scurte: rozeta:-pinten(simplu, inelat, mixt, compus) -spin - lungi: smicea b) ramuri fructifere: - scurte:-tepusa(simpla, inelata, mixta, compusa) -bursa - lungi:-nuelusa, mladita,vatra Smiceaua este o ramura prefructifera mai lunga de 10 cm, care poate sa ajunga pana la 40-50 cm la unele soiuri.Smiceaua este o ramura subtire cu muguri auxilari slab dezvoltati si cu mugurele apical vegetativ. Nuielusa este o ramura de rod lunga, care ia nastere dintr-un last... vezi detalii

doc

Biodiversitaea - Studiu de Caz - Parcul Natural Comana

Descriere generala. Parcul Natural Comana a fost constituit prin Hotararea de Guvern nr. 2151 din 2004 in baza documentatiei elaborate de catre Institutul de Biologie al Academiei Romane. Suprafata totala a parcului este de 24 963 ha si include padure, teren arabil, asezari umane, pasuni, raurisi balti. In Parcul Natural Comana sunt recunoscute in prezent trei arii naturale cu statut de protectie: I. Oloaga Gradinari (249,4 ha), delimitata pentru protejarea speciei Ruscus aculeatus si a habitatului forestier; II. Padina Tatarului (231.4,4 ha), desemnata pentru protejarea speciei Paeonia ro... vezi detalii

doc

Ferma Ecologica in Romania

1. Eco-ferma, ferma privita ca un ecosistem Ferma ecologica este privita ca un ecosistem, parte integrala a naturii, in plina armonie cu factorii biotici si abiotici. Eco-ferma este unitatea functionala a biosferei , creata de om, dependenta de el, sub directia si managementul lui, reprezentata de o suprafata de pamant, care include toate organismele existente in biotop(fitocenoza, zoocenoza, microbiocenoza) si care interactioneaza cu mediul fizic, creand un circuit de substante, care au ca rezultat obtinerea unei biomase. Aceata biomasa poate proveni din culturi vegetale, cresterea anim... vezi detalii

doc

Optimizari in Industria Alimentara

Date proprii din rapoartele statistice completate de agentii economici, de organele centrale si locale, institutii si organizatii cu activitate de agricultura din sectoarele public, mixt, privat cooperativ si obstesc si integral privat, majoritar privat, integral de stat, majoritar de stat si obstesc precum si din cercetari statistice selective in gospodariile populatiei: ANII CANTITATEA(MII TONE) 1992 296 1993 247 1994 299 1995 397 1996 565 1997 585 SURSA:COLECTIA[CAPITAL](NR. 48/2 DECEMBRIE 1999 ) 1. Tendintele seriei de date 2. Media aritmetica 4. Mediana Me=(X3+X4)/2=(299+3... vezi detalii

doc

Ceapa Bulbi si Verde

Ceapa face parte din familia Liliaceae si apartine genului Allium.Partea comestibila a acestei plante poate fi bulbul, tulpina falsa sau frunzele verzi. Radacina este fasciculate si creste in staratul superficial al solului pana la adancimea de 50 cm. De asemenea, tulpina falsa aeriana este formata din suprapunerea concentric a frunzelor pe o anumita portiune dinspre baza lor. Aceasta tulpina falsa este de dimensiuni mai mici la ceapa de iarna si ceapa esalonata, de dimensiuni mijlocii la ceapa obisnuita.Tulpina propriu zisa o constitue discul de la baza bulbului. Pe partea inferioara a dis... vezi detalii

doc

Intretinerea unei Plantatii de Vita de Vie

In Romania, suprafata totala cultivata cu vita-de-vie nobila si hibrida este de 178.100 ha, inregistrata in registrul plantatiilor de vita-de-vie. Costurile de infiintare si intretinere a unui hectar de vita-de-vie nobila pina la intrarea pe rod in cel de-al patrulea an sint estimate la 22.000 euro, aceste costuri reprezentind pregatirea terenurilor, plantarea vitelor altoite, instalarea mijlocului de sustinere si lucrarile de intretinere a solului si a plantatiei nou infiintate pina la intrarea pe rod din anul IV, sprijinul financiar pe care il poate primi un viticultor din fondurile Uniun... vezi detalii

doc

Cadru Natural Teritoriului Administrativ Ion Neculce

Din punct de vedere administrativ, teritoriul comunei Ion Neculce apartine judetului Iasi si se afla la cca. 40 km vest de municipiul Iasi. Comuna Ion Neculce are in componenta urmatoarele sate: - Ion Neculce - centrul comunal; - Razboieni; - Ganesti; - Buznea; - Prigoreni - Dadesti Teritoriul studiat se invecineaza cu urmatoarele teritorii comunale: - la N: teritoriul comunal Bals; - la NE: teritoiul comunal Belcesti; - la E: teritoriul comunal Baltati; - la SE: teritoriul comunal Lungani si Braiesti. - la S : teritoriul comunal Oteleni - la SV si V teritoriul comunal Strunga... vezi detalii

docx

Interdictii Sociale si Religioase

Unul dintre aspectele socio-culturale majore ale nutritiei umane este reprezentat de interdictii. In general este vorba de alimente ce nu pot fi consummate (uneori nici macar atinse) fara a risca consecinte nefaste. [Rozin P.] Cel mai cunoscut termen care denumeste o interdictie totala este cel polinezian de tabu,ajuns in Europa dupa expeditiile capitanului Cook (cel care de altfel a sfarsit mancat de antropofagi in Hawaii). Cuvantul "tabu" in traducere inseamna "puternic marcat". Marele poet dadea o dispozitie prin care un aliment devenea sacru sau interzis. Exista... vezi detalii

Hopa sus!