Transportul aerian in Uniunea Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere - Notiuni generale . 3
2. Politica transporturilor . 4
2.1 Istoricul politicii de transport . 4
2.2 Rolul institutiilor comunitare . 6
3. Transportul aerian . 7
3.1 Normele pietei . 8
3.2 Securitatea aviatiei civile .9
3.3 Drepturile pasagerilor . 11
4. Spatial aerian - cerul unic.12 
5. Legislatia romana in transportul aerian . 14 
Bibliografie . 15


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere - Notiuni generale 
Prin Tratatul de la Roma, incheiat in 1957, sectorul transporturilor a fost unul dintre primele sectoare unde Comunitatea Economica Europeana a introdus o politica comuna. Totusi Tratatul nu definea mod exact continutul in politicii in domeniul transporturilor, statele membre fiind nevoite sa cada de acord asupra formularii unei politici comune.
Din cauza diferentelor foarte mari legate de structurile normative si de transport din fiecare tara dar si datorita faptului ca guvernele nu doreau sa renunte la controlul pe care il exercitau asupra retelelor nationale de transport din tarile lor, timp de aproximativ 30 de ani, progresele efectuate in domeniul politicii transportului au fost destul de mici.
Dupa aceasta perioada in care a lipsit o legislatie care sa reglementeze uniform domeniul transporturilor, Parlamentul European a sesizat Curtea Europeana de Justitie cu privire la abtinerea Consiliului Uniunii Europene de a actiona privind elaborarea unei politici comune in sectorul transporturilor.
Hotararea Curtii de justitie da un impuls politic si Comisia Europeana incepe primele demersurile pentru infaptuirea unei politici comune. In acest sens, primul pas il constituie publicare unei carti albe, ce continea referiri clare privind transporturile si definirea anumitor obiective precum : dezvoltarea eficienta, sigura si durabila a politicii de transport precum si promovarea acesteia si crearea conditiilor pentru o industrie competitive generatoare de locuri de munca.
Prin tratatul de la Amsterdam din 1997, sunt incluse in politica transporturilor cerinte legate de protectia mediului, acest fapt acorda Parlamentului European si Consiliului dreptul de a lua decizii legate de majoritatea chestiunilor legate de politica din acest domeniu.
Transporturile sunt absolut necesare pentru dezvoltarea relatiilor economice dintre tarile membre UE fiind un element major in procesul de integrare europeana deoarece promoveaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca.
Reprezentand peste 6% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene, sectorul transporturilor a inregistrat o crestere constanta in ultimele doua decenii privind transportul de bunuri si transportul de pasageri. Prin progresul efectuat in ultimele decenii, sectorul transporturilor are contributii notabile privind ocuparea fortei de munca si implicit a prosperitatii Uniunii europene, avand in vedere ca in domeniul transporturilor lucreaza aproximativ 14 milioane de persoane.
Prin definirea legislatiei privind transporturile s-a luat in calcul si accesul la piete si infrastructura precum si eliminarea obstacolelor tehnice sau administrative din calea concurentei. 
2. Politica transporturilor
Prin implementarea politicii in domeniul transporturilor se urmareste 
promovarea unor servicii de transport productive si sigure avandu-se in vedere protectia mediului si implicatiile sociale .
In conditiile in care societatea devine tot mai mobila, politica UE este facuta astfel incat sa ajute sistemele de transport in privinta problemelor majore cu care se confrunta, cum ar fi :
- Congestionarea traficului aerian - aduce costuri semnificative, acestea reprezentand aproximativ 1 % din PIB-ul anual al UE, si potrivit statisticilor, transportul de marfuri si de pasageri capata o amploare din ce in ce mai mare.
- Dependenta de petrol - desi eficienta energetica a transporturilor a crescut, acest sector depinde inca de petrol pentru a-si acoperi mare parte din necesarul de energie. Insa resursele de petrol se diminueaza, iar in curand acesta va proveni in mare parte din zone instabile ale lumii. 
- Infrastructura - calitatea variaza de la o tara UE la alta
- Concurenta - sectorul transporturilor din UE se confrunta cu o concurenta in crestere pe pietele de transport din alte regiuni de pe glob, care cunosc o dezvoltare rapida.
2.1. Istoricul politicii de transport
Tratatul de la Roma privind infiintarea CEE a stabilit principiile fundamentale ale politicii de transport. Tratatul defineste politica comuna de transport prin :
o Reguli comune tuturor statelor membre, ce se aplica in transportul international ; 
o Conditiile privind autorizarea efectuariid e servicii de transport pe teritoriul unui stat membru a persoanelor ce nu sunt rezidente si lucreaza in cadrul transportului ;
o masuri pentru imbunatatirea sigurantei in transport ;


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul aerian in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://europa.eu/pol/index_ro.htm
2. www.mae.ro - Directia Piata Interna si Politici Sectoriale, 18 februarie 2016
3. Politica in domeniul transporturilor (C)2005, Institutul European din Romania, Tiparit la MasterPrint Super Offset
4. www.eucenter.org
5. www.infoeuropa.ro
6. Tratatul privind functionarea Uniunii Europene


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!