Tipuri de coruptie la nivelul administratiei publice

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins  2
1. Introducere  3
2. Actorii coruptiei la nivel institutional 4
3. Tipurile de coruptie  6
4. Studiu de caz: Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie 8
5. Concluzii  9
6. Bibliografie  10


Extras din referat Cum descarc?

Subiectul coruptiei la nivelul administratiei publice reprezinta una dintre problemele principale cu care societatea romaneasca se confrunta in ultimii ani. Desi exista anumite legi ce reglementeaza oarecum domeniul, legea ambigua, ce nu acopera toate contextele si ce lasa loc de interpretari naste anumite erori ale administratiei publice.
Coruptia reprezinta fenomenul ce afecteaza cel mai grav sistemul administrativ, si este rezultatul lipsei integritatii functiilor publici.
,,Coruptia- fenomen care afecteaza in cel mai inalt grad societatea. Guvernarea lipsita de integritate prin servicii publice de proasta calitate si nejustificat de scumpe ale caror costuri sunt suportate de bugetul public. Efectele unei guvernari defectuoase au drept cauza acte de coruptie, conexe coruptiei sau fapte de comportament coruptial raman nesanctionate, deoarece nu au nici intentia de a le depista, documenta, judeca si sanctiona sau penaliza.,,1
Prin coruptie putem intelege faptul ca un cetatean se foloseste de puterea pe care o detine in urma functiei pe care o ocupa, fie ea publica sau privata pentru a obtine foloase necuvenite pentru propria persoana.
In literatura de specialitate se identifica o multitudine de modele de coruptie, fiecare reprezentat de anumite caracteristici.
,,Pentru a combate coruptia sistemica si a creste integritatea publica, sunt necesare demersuri constante, care ar intari controlul societatii asupra actului de guvernare."2
Am ales sa dezbat aceasta problema deoarece consider ca nivelul coruptiei a atins cote alarmante in administratia publica romaneasca si prin prezenta lucrare voi descrie coruptia de la nivelul central si local si relatia dintre cetatean si stat.
Prima etapa in rezolvarea unei probleme reprezinta constientizarea ca exista o problema. In acest mod, daca societatea civila si statul al conlucra pentru abolirea coruptiei, rezultatele vor deveni semnificative.
Aparitia coruptiei este strans legata de interrelationarea dintre stat si cetatean. Din cauza birocratiei foarte dense cetateanul are tendinta de a oferi ,,daruri" patrimoniale sau nepatrimoniale cu scopul de a-si rezolva problemele.
Putem vedea astfel ca existenta coruptiei este din pricina ambelor subsisteme: societatea civila si administratia publica a aceluias stat.
1 TIPA I. (2015), Integritatea functionarilor publici si a demnitarilor in exercitarea functiei sau a mandatului, dupa caz", Chisinau, p. 3.
2 Ibidem
4
2. Actorii coruptiei la nivel institutional
La nivelul administratiei publice coruptia intalneste doi mari actori principali. Actorii de drept public si cei de drept privat.
Actorii de drept public reprezinta totalitatea functionarilor publici de executie, personalul contractual din intitutiile publice, demnitarii, functionarii publici de conducere si inalti functionari publici.
Actorii de drept privat sunt reprezentati de alte doua subcategorii si anume persoanele fizice si persoanele juridice.
Existenta coruptiei la nivelul intitutiilor publice se datoreaza faptului ca intitutiile coreleaza intre ele dar si cu cetatenii, iar in acest mod se pot face anumite aranjamente.
Figura. 1. Relatiile dintre cetatean si stat
Din punct de vedere al actorului privat, motivul existentei coruptiei este alcatuit in principal din faptul ca el are anumite nevoi pe care cauta sa le rezolve intr-un mod sau altul. Din pricina birocratiei sau prin simplul fapt ca daca in incercarea de a face anumite actiuni in mod legal ar atrage dupa sine si anumite sanctiuni sau nu ar avea anumite beneficii, actorul privat incearca sa rezolve problema prin anumite tertipuri de convingere a actorului public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de coruptie la nivelul administratiei publice.pdf

Bibliografie

1. TIPA I., Integritatea functionarilor publici si a demnitarilor in exercitarea functiei sau a mandatului, dupa caz, Chisinau, 2015.
2. Revista ,,ProExcelsior" , Articolul ,,Administratia publica si cetateanul. Transpunerea procedurilor de transparenta decizionala in Administratia publica", An. II,nr. 1 Mai 2010.
3. MATEI Oana, Legislatia etica in administratia publica romaneasca, Revista de Administratie Publica si Politici Sociale, An II, nr. 4(5) Decembrie 2010
4. Siteul: : https://www.transparency.org/
5. Raportul de activitate al DNA pe anul 2016 - Siteul: http://www.pna.ro/
6. BRATU C., Drumul spre integritate, Bucuresti, 2010.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!