Studiu de caz privind elemetele constitutive ale infracțiunii de tâlhărie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Motivatia alegerii temei de cercetare
2. Studiu de caz privind elementele constiturive ale infractiunii de talharie
2.1. Introducere 
2.2. Locul talhariei in structura infractiunilor contra patrimoniului
2.3. Talharia prevazuta in Codul Penal actual. Modalitati normative
2.4. Obiectul infractiunii de talharie
2.5. Subiectii infractiunii de talharie
2.6. Forme, modalitati, sanctiuni
3. Concluzii
4. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Motivatia alegerii temei de cercetare
Mi-am ales aceasta tema pentru proiect deoarece, in contextul social actual, consider ca aceasta infractiune a capatat o importanta deosebita datorita degradarii sociale, a nivelului de trai din ce in ce mai scazut, cat si a cresterii continue a criminalitatii.
In cadrul acestei lucrari, am hotarat sa aprofundez studiul privind infractiunea de talharie, ce face parte din cadrul infractiunilor contra patrimoniului.
Aceasta lucrare este structurata pe cinci capitole. Astfel, in primul capitol am prezentat infractiunea de talharie in ansamblul ei, locul acesteia in structura infractiunilor contra patrimoniului, o scurta analiza a patrimoniului si a infractiunilor contra acestuia, precum si un studiu privind infractiunea de talharie asa cum era prevazuta in Codurile Penale anterioare, dar si cum e prevazuta in Codul penal actual si in cel ce urmeaza a intra in vigoare. 
Cel de-al doilea capitol este rezervat analizei infractiunii de talharie, iar in capitolul trei si patru am prezentat aspectele procesuale dar si criminologice privind aceasta infractiune, precum si o analiza comparativa intre infractiunea de talharie si alte infractiuni prevazute de Codul Penal. 
Ultimul capitol este rezervat in totalitate prezentarii unor aspecte din practica judiciara privind infractiunea de talharie.
2. Studiu de caz privind elementele constiturive ale infractiunii de talharie 
2.1 Introducere 
Mult timp, societate umana a fost tulburata de fenomenul criminal , in continua crestere, intrebari de genul: care este cauza acestuia?, cum putem sa-l eradicam sau, cel mult, sa-l diminuam? fiind omniprezente pe buzele tuturor.
Cunoscuta si incriminata inca din cele mai vechi timpuri, talharia constituie in prezent una dintre cele mai frecvente categorii de infractiuni cu un pericol social ridicat, deoarece pe langa pagubele pricinuite patrimoniului public sau privat, lezeaza si relatiile sociale care ocrotesc viata, integritatea corporala si sanatatea persoanelor. Infractiunea de talharie face parte din categoria infractiunilor contra patrimoniului.
In Constitutia Romaniei, se arata ca, ,,proprietatea este publica sau privata" , ea fiind garantata si ocrotita prin lege si apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale. Siguranta persoanei si proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.
Notiunea de ,,patrimoniu" are o sfera mai larga decat notiunea de ,,proprietate", pentru ca patrimoniul include atat proprietatea cat si totalitatea drepturilor si obligatiilor care au valoare economica. 
Dupa cum se stie, ocrotirea patrimoniului si a tuturor relatiilor patrimoniale este asigurata, in principal, de dreptul civil, dreptul administrativ, dreptul muncii si in subsidiar de dreptul penal. Aceasta nu inseamna ca ocrotirea penala are o insemnatate mai redusa numai doar faptul ca intervine numai atunci cand se dovedesc ineficiente celelalte mijloace juridice nepenale sau extrajudiciare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de caz privind elemetele constitutive ale infractiunii de talharie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Constitutia Romaniei - art.136, alin. 1, Editura Steaua Nordului, Bucuresti, 2005
2. Noul Cod Penal
3. Noul Cod de procedura penala
4. Gheorghe Nistoreanu si colectivul, op. cit.
5. Sent. Pen. nr. 2853/2015, dos. 2890/2015, Judecatoria Suceava(nepublicata)
6. Dongoroz Vintila si colaboratorii, Explicatii teoretice ale Codului penal roman,Volumul III, Editia a Il-a, Editura Academiei Romane, Editura AII Beck, 2003
7. Hotca Mihai Adrian, Codul penal: Comentarii si explicatii, editura C. H. Beck, Bucuresti, 2007


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!