Sistemul african de protectia a drepturilor omului - curtea africana si jurisprudenta sa

Cuprins referat Cum descarc?

1. Uniunea Africana - cadrul institutional de promovare si aparare a drepturilor omului si ale popoarelor .3 
2. Carta africana a drepturilor omului si ale popoarelor. 4 
2.1. Drepturile omului - drepturi individuale .5
2.1.1 Jurisprudenta in drepturile individuale.6 
2.2. Drepturile colective .8 
2.3. Indatoririle individuale.9 
3. Mecanismul de control al sistemului african al drepturilor omului si ale popoarelor.10
3.1. Comisia africana a drepturilor omului si ale popoarelor .10
3.2. Curtea africana a drepturilor omului si ale popoarelor . 12
BIBLIOGRAFIE.13


Extras din referat Cum descarc?

1. Uniunea Africana - cadrul institutional de promovare si aparare a drepturilor omului si ale popoarelor
In cadrul Organizatiei pentru Unitate Africana, o organizatie regional 
interguvernamentala, a fost implementata Sistemul african al drepturilor omului si ale popoarelor, dupa adoptarea Cartei africane privind drepturile omului si ale popoarelor, din 1981 la Nairobi. Aceasta a intrat in vigoare in octombrie 1986 iar la 2 ani dupa aceasta a fost adoptat si Protocolul drepturilor omului si ale popoarelor pentru crearea unei Curti Africane a Drepturilor Omului si ale Popoarelor la Burkina Faso.
Organizatia pentru Unitate Africana (OUA), a fost schimbata in iulie 2000 cu Uniunea Africana (UA), in cadrul summit-ului OUA organizat la Togo. Statutul, Uniunii Africane a intrat in vigoare in 2001 dupa ce statele membre OUA l-au semnat si consacrat. 
In urma greutatilor pe care statele africane le-au avut, Uniunea Africana a fost infiintata cu scopul de a obtine o guvernare si o stabilitate mai buna .
Uniunea Africana este o organizatie inspirata de Uniunea Europeana, ce aduna laolalta toate statele de pe continentul African luand in primire toate activitatiile privind protectia drepturilor omului. 
Principiile pe care a fost intemeiata Uniunea Africana sunt : apararea drepturilor omului si ale popoarelor , interventia in treburile interne ale statelor atunci cand sunt puse in discutie crime de razboi, genocid sau crime contra umanitatii, egalitatea, suveranitatea si interdependenta statelor, interzicerea folosirii fortei si amenintarea cu forta, democratia si suprematia dreptului, egalitatea intre barbati si femei, pedepsirea asasinatelor politice si a actelor teroriste, promovarea justitiei sociale pentru a asigura o dezvoltare economica echilibrata. 
Pentru a putea supraveghea aplicarea normelor constant si corect Unitatea Africana are in componenta sa, inspirate si ele din structurile Uniunii Europene, mai multe organe institutionale, precum :
o Conferinta Sefilor de Stat si de Guvern este organul suprem
al UA. Acesta adopta deciziile privind politicile comune si indruma Consiliului executiv in legatura cu gestionarea conflictelor, situatiilor de razboi sau de urgenta, dar si in ceea ce priveste restabilirea pacii.
o Consiliul executiv coordoneaza si decide politicile
referitoare la comert exterior, industrie, agricultura, educatie. Acesta este format din ministrii afacerilor externe ori alte autoritati desemnate de guvern.
o Parlamentul panafrican, infiintat in martie 2004, este format 
din 265 de membri, activitatea sa principal este de a integra toate popoarele africane in dezvoltarea si integrarea economica a continentului. 
o Curtea de Justitie si a Drepturilor Omului - a fost instituita 
prin fuziunea dintre Curtea Africana de Justitie si Curtea Africana a Drepturilor Omului si Poporului, in 2008.
o Comisia este formata din 11 membri alesi de catre
Conferinta Sefilor de Stat si de Guvern. Aceasta are ca si indatorire principala promovarea drepturilor omului si ale popoarelor precum si asigurarea protectiei lor in Africa. Totodata Comisia indeplineste si atributii de promovare si cvasijudiciare, avand si misiunea de a propune solutii juridice in cazuri de incalcare a drepturilor omului, in special atunci cand este vorba de violari grave ale drepturilor omului si popoarelor. Comisia mai pregateste proiecte de legi sau de conventii de codificare, da avize si recomandari cu caracter general, face studii si cercetari privind respectarea drepturilor omului.
2. Carta africana a drepturilor omului si ale popoarelor
Dupa cum am mai spus, Carta Africana a drepturilor omului si popoarelor 
este documentul care stabileste si implementeaza normele legislative privind drepturile omului. Aceasta a preluat conceptiile, privind drepturile omului, adoptate de sistemul European, American dar si din cadrul ONU, intrand in vigoare la 21 octombrie 1986.
Chiar daca, o parte a continutului a fost inspirat din celelalte sisteme, Carta Africana a dezvoltat ideile cuprinzand drepturi civile, politice, economice, sociale, culturale si collective dar si obligatiile individului. Astfel prin articolul 1, toate statele membre ale UA sunt obligate, sa recunoasca aceste drepturi si libertati, si totodata sa adopte masuri legislative si de alta natura pentru a le aplica. Art. 2 al Cartei Africane garanteaza drepturile si libertatile toturor popoarelor fara nici o deosebire, de rasa, etnie, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, origine nationala sau sociala, avere, nastere sau orice alta situatie.
Statele africane au conferit o foarte mare importanta privind includerea in 
Carta Africana a drepturilor popoarelor din cauza faptului ca tot mai multe dintre popoarele africane au avut posibilitatea de a "vedea" principiile internationale, si astfel s-a dorit ca aceste principia sa fie respectate in toate statele lumii.
Printre drepturile popoarelor regasim: dreptul la autodeterminare, dreptul de a dispune de bogatiile si resursele naturale, dreptul la dezvoltare economica, dreptul la pace si securitate si nu in ultimul rand dreptul la un mediu inconjurator satisfacator si global.
Cu toate ca lipsa de precizie din unele norme, permite totusi savarsirea de abuzuri in privinta unor drepturi si liberatati, spatiul African aspira la o recunoastere a valorilor reprezentate de drepturile omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul african de protectia a drepturilor omului - curtea africana si jurisprudenta sa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. R. Miga-Besteliu, C. Brumar, Protectia internationala a drepturilor omului, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010;
2. B. Selejan-Gutan, L.-M. Craciunean, Drept international public, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2014;
3. Interights Nediscriminarea in dreptul international , editia 2011;
4. Carta Africana ;
5. www.fidh.org;
6. U. SPLID - African Human Rights Complaints Handling Mechanisms. A descriptive analysis, Danish Institute for Human Rights, february 2008;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!