Sistemul administrativ al Finlandei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Istoricul structurii de stat 4
1.1. Statul- forma superioara de organizare a societatii 4
1.2 Caracteristicile statului 4
1.3. Autoritatea (puterea) politica exclusiva sau suveranitatea. 5
2. Sistemul administrativ 6
2.1 Autoritatea juridica 6
2.2 Autoritatea legislativa 7
2.3 Autoritatea executiva 8
3. Reprezentarea administratiei centrale la nivel local 11
3.1. Regiuni administrative 12
Bibliografie: 14


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda si s-a ocupat de crestinizarea acesteia.
Asezarea geografica a Finlandei, intre Rusia -  la est si Suedia -  la vest, a jucat un rol important in istoria2 tarii. In anii 1000, Suedia si Rusia au declansat o batalie pentru Finlanda. Suedia a obtinut controlul in 1100 si 1200, dar conflictul dintre Suedia si Rusia pentru posesiunea Finlandei a continuat sute de ani. Astazi, limba suedeza este, alaturi de finlandeza, limba oficiala. Rusia a detinul controlul asupra tarii intre 1809 si 1917, cand Finlanda si-a declarat independenta si a devenit republica cu presedinte si parlament. In timpul celui de-al Doilea razboi Mondial (1939 -  1945), Finlanda a luptat de doua ori cu Uniunea Sovietica (formata sub conducerea Rusiei in 1922 si dizolvata in 1991).
In 1809, Finlanda a devenit un mare ducat in Imperiul Rus.
In 1917, profitand de dezordinea cauzata de revolutia bolsevica, Finlanda si-a declarat independenta. Dezacordurile despre viitorul politic al 
tarii au condus la un razboi civil intre Rosii si Albi. Albii au castigat. Independenta Finlandei a fost recunoscuta in 1918. 
Razboiul civil din Finlanda a fost un conflict intre fortele "rosiilor" (punaiset) (social-democratii aliati cu comunistii finlandezi) si cele ale "albilor" (valkoiset) aflate sub comanda Senatului conservator, care in toamna precedenta reusise formarea unui guvern de unitate nationala, care avea ca scop mentinerea status quo-ului, (sa mentina independenta si monarhia constitutionala).
Finlandezii folosesc mai multe nume pentru acest conflict: vapaussota (razboiul pentru libertate), kansalaissota ori sisallissota (razboiul civil), luokkasota (razboiul de clasa), punakapina (rebeliunea rosie), torpparikapina (razboiul mestesugarilor), veljessota (razboiul intre frati), sau chiar si vallankumous (revolutie). Desi toate aceste nume reflecta intr-un fel sau altul realitatea istorica, sunt cu toate incarcate de semnificatii propagandistice.
Razboiul civil si razboiul in continuare sunt doua dintre cele mai controversate si incarcate emotional evenimete din istoria moderna a Finlandei. Aceste doua conflicte sunt vazute ca doua puncte de cotitura a soartei finlandeze, amandoua avand o uriasa influenta asupra politicii interne si celei externe.
In 1939, in virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a emis un ultimatum Finlandei si a atacat-o in urma refuzului acesteia. Acesta va deveni razboiul iernii 1939 - 1940. Finlanda a pierdut 10% din teritoriu prin tratatul de la Paris din 1947, dar si-a pastrat independenta, spre deosebire de alte state baltice. Finlanda a aderat la Uniunea Europeana in 1995
1. Sistemul administrativ
Conform Constitutiei adoptate la 17.07.1919, amendate in 1989 si ulterior ratificate, Finlanda este o republica prezidentiala. O noua Constitutie, adoptata la 04.06.1993, a intrat in vigoare la 01.03.2000. 
Puterea legislativa 19 este exercitata de un presedinte si de un parlament unicameral, format din 200 de membrii, alesi prin vot direct, pentru un mandat de 4 ani. Puterea executiva este exercitata de presedinte, care numeste un Consiliu de Stat (guvern) condus de un prim- ministru. Seful statului, Presedintele, este ales prin vot direct, pentru un mandat de 6 ani. (vezi fig. 1)
Pornind de la faptul ca Finlanda este o republica constitutionala cu o forma de guvernare parlamentara, prezentam in continuare principalele caracteristici ale sistemului administrativ, divizat ca in toate tarile democratice pe cele trei tipuri de autoritati.
Faptul ca Finlanda este impartita in 12 Provincii, dintre care una este autonoma, respectiv, Insula Alaska, explica multe dintre trasaturile specifice sistemului administrativ existent20.
Finlanda are o Constitutie scrisa care reuneste cateva principii fundamentale referitoare la Regulamentul Constitutional si Regulamentul Parlamentar.
Dupa cum se stie, Finlanda si-a castigat independenta in 1917 dupa ce o perioada a functionat sub dominatia Rusiei si ca parte din Suedia.
Fara indoiala ca aceste schimbari importante in Finlanda au atras modificari in timp a sistemului administrativ.
Prezentam in continuare doar cateva aspecte relevante despre modul de exercitare a autoritatii in Finlanda de astazi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul administrativ al Finlandei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ioan Alexandru - Drept administrativ comparat, Editia a II a revazuta si adaugita, Editura Lumina Lex, 2003
2. Ioan Ceterchi, Ion Craiovan - Introducere in Teoria Generala a Dreptului - Autoritatea politica exclusiva, Editura ALL Beck , Bucuresti 1993
3. Anca Lucia Radulescu, Ion Corbeanu -  Teoria Generala a Dreptului (note de curs)-Puterea statului
4. Gabriela Stanciulescu, Armenia Androniceanu - Sisteme comparate de administratie publica europeana, Editura Economica, Bucuresti 2003
5. Genoveva Vrabie, Sofia Popescu -Teoria Generala Dreptului -Caracteristica statului, Editura Stefan Procopiu, Iasi 1995;
www.statul.com_ drept -  Statul ca forma de organizare a societatii 
http://ro.wikipedia 
http://ro.Finlanda_istoria 
http://ro.wikipedia_Partidul_Social_Democrat
http://ro.wikipedia.org/W/Economia_Finlandei
http://ro.wikipedia.org/W/Geografia_Finlandei
http://ro.wikipedia_regiuni


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!