Rolul managerului în gestionarea eficientă a personalului

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: Activitatea e conducere se defineste ca o activitate complexa ce are drept scop eficientizarea eforturilor oamenilor in procesul muncii. Exercitarea procesului de conducere presupune existenta unor persoane care efectueaza activitati specifice procesului de management, aceste persoane fiind denumite, manageri.
Cuvinte cheie: manager, subordonati, resurse umane, comunicare
Keywords: manager, subordinates, human resources, communication
Radacinile managementului modern se regasesc in secolul al XIV-lea, cu toate ca practica manageriala are o vechime mai mare.
Managementul, la inceput, se baza pe un numar de percepte:
- comanda si control - managementul era transpus in practica printr-o actiune dictatoriala. Inspirat din modelul militar, managerii spuneau oamenilor ce sa faca si pe urma ii superviza
- o singura cale - indicatiile managerului se presupun a fi adevarate. Rolul celor subordonati nu presupune sa puna intrebari sau sa sugereze alternative.
- executant si nu resursa umana - forta de munca era angajata fara nici o miza in organizatie. Angajatul trebuia sa munceasca si compania nu ii datora nimic, cu toate ca executantul trebuia sa demonstreze loialitate.
- national si nu global - perspectivele erau in general nationale, cateodata regionale si rareori internationale.
Forta de munca era tratata ca atare: roboti - care nu gandesc, dar pot executa niste sarcini la infinit. In aceste conditii se aprecia mai mult cantitatea in munca si mai putin calitatea. 
Prima idee referitoare la divizarea unei organizatii in departamentele de baza precum tehnic, comercial, financiar, paza, management ii apartine lui Fayol .
In literatura de specialitate definitiile managerului sau cadrului de conducere, formulate de specialisti reputati, difera. In general se constata doua abordari principale:
O prima abordare, include in categoria managerilor nu numai cadrele de conducere propriu-zise,dar si personalul de specialitate.
O a doua abordare include in categoria managerilor numai persoanele care efectiv detin posturi manageriale, adica carora le sunt nemijlocit subordonati alti componenti ai firmei,ce iau decizii de conducere deci care influenteaza in mod direct actiunile si comportamentele altor persone.Unele persoane par sa aiba o disponibilitate naturala pentru toate acestea,altele trebuie sa acumuleze noi abilitati si desprinderi pe parcursul activitatii.
Materia prima a managerilor o reprezinta potentialul subordonatilor si propriul lor talent de a conduce cat mai eficient.
Faptul ca de particularitatile stilului de munca a conducatorului depinde buna functionare a organizatiei, insasi productivitatea ei, nu mai este de mult un secret pentru nimeni. Managerul stabileste strategiile de dezvoltare ale firmei, monitorizeaza performantele in functie de strategiile fixate in asa fel in cat sa obtina profitul necesar retehnologizarii si dezvoltarii firmei.
Cel mai important personaj in exercitarea managementului, a proceselor de management, este managerul. In esenta managerul este o persoana care, in virtutea sarcinilor , competentelor si responsabilitatilor circumscrise postului ocupat, exercita procese de management, deci adopta decizii si initiaza actiuni prin care influenteaza comportamentul decizional si optional al altor persoane.
Activitatiile desfasurate de un manager definesc trei tipuri de roluri:
-  Roluri interpersonale
-  Roluri informationale
-  Roluri decizionale,fiecare dintre aceste grupuri fiind divizate in subroluri.
Managerul actioneaza ca un dispecer al informatiilor din cadrul unitatilor, o foarte mare parte a timpului sau de lucru fiind utilizata in receptionarea sau furnizarea de informatii.
Un rol important pe care trebuie sa-l indeplineasca un manager modern este rolul de lider, care indica motivarea subordonatilor, pregatirea acestora si celelalte elemente de conducere sub aspect uman. 
Managerul din cadrul M.A.I., poate fi asimilat, fara teama de a gresi, ca fiind manager public, adica un nou model de functionar public, un adevarat agent al schimbarii, menit sa introduca o noua mentalitate in administratia publica romaneasca. 
Managerul public reprezinta o categorie aparte de functionar care contribuie pe de o parte la asigurarea eficientei si continuitatii reformei in administratia publica - de la nivelurile strategice la cele operationale si tactice -  si pe de alta parte, la integrarea in structurile Uniunii Europene prin implementarea si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, in cadrul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea.
Managerul structurilor M.A.I. indiferent de ierarhie trebuie sa fie:
a) agent al schimbarii;
b) orientat catre rezultate prin planificare si prioritizare;
c) orientat catre identificarea si implementarea de solutii;
d) personalitate adaptabila, proactiva si responsabila, creativa si inovativa;
e) disponibil spre autoperfectionare;
f) gandire critica si analitica;
g) capacitate de evaluare a riscurilor;
h) capacitatea de a stabili relatii profesionale eficiente;
i) abilitati de comunicare, inclusiv mediere si negociere;
j) capacitate de lucru eficient in echipe;
k) abilitati de leadership.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul managerului in gestionarea eficienta a personalului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Vasilescu, C., (coordonator), Defense Resources Management, Ed. UNAP, 2012
2. Constantin Eugeniu Ciprian, Componente manageriale de gestionare eficienta a carierei politistului roman, Ed. Sitech, Craiova, 2009
3. Jansen J., Managementul carierei - Ghid practic, Ed. Polirom, Bucuresti, 2007
4. Lefter V., Manolescu A., Chivu I. - Managementul resurselor umane. Studii de caz, probleme, teste, Editura Economica, Bucuresti, 1999
5. Lefter V.,Deaconu A.,Marinas C., Nica E., MarinI., Puia R.- Managementul resurselor umane. Teorie si practica, editia a doua, Editura Economica, Bucuresti, 2008
6. Marin I.-Auditul resurselor umane- functie de baza a managementuluiresurselor umane,Revista Administratie si Management Public , Nr.2 ,Ed. ASE, 2002
7. Nicolescu O. (coordonator) - Managerii si managementul resurselor umane, Editura Economica, Bucuresti, 200


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!