Retragerea unui stat din Uniunea Europeana - cazul Brexit

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta lucrare voi prezenta modalitatea si procesul retragerii unui stat din Uniunea Europeana. Vor fi descrise aspectele teoretice, printre care va fi accentuat Tratatul de la Lisabona, din 2009, care a creat posibilitatea retragerii din Uniune. Dupa aspectele teoretice, voi analiza aceasta tema din perspectiva cazului retragerii Regatului Unit, procedura care este numit si "Brexit", provenit din cuvintele "British" si "exit". Prezentarea cazului va cuprinde un scurt istoric si o cronologie a procedurii de retragere, dupa care vor fi prezentate efectele pe care l-a produs retragerea. Totodata voi trage cateva concluzii semnificative, care s-au evidentiat legata de aceasta tema. Mentionez ca tema fiind extrem de vasta, ma voi axa doar pe cele mai importante aspecte.
Aspecte teoretice
Conceptul retragerii din Uniunea Europeana, a inceput sa fie discutata la mijlocul anilor 2000. Unele state, precum Regatul Unit sau Danemarca, unde s-au manifestat mai accentuat curente eurosceptice, au evidentiat posibilitatea de a crea o baza legala pentru retragerea unei tarii din Uniune. Initial posibilitatea de retragere nu era stabilita in normele juridice fondatoare, asadar era de dorit clarificarea problemei intr-un tratat admis si semnat de toate tarile membre.
Titlul VI, Articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeana, adoptat prin Tratatul de la Lisabona la 1 decembrie 2009, a introdus o procedura pentru ca un stat membru sa se retraga voluntar din UE. Articolul 50 descrie in 5 alineate procedura de retragere: 
- In primul punct, este stabilit, ca retragerea trebuie sa fie in conformitate cu cerintele constitutionale a statului respectiv.
- Procedura administrativa este dupa cum urmeaza: statul care doreste sa se retraga notifica Consiliul European - prin baza orientarilor stabilite de Consiliul European si a articolul 218 alineatul (3), se negociaza un acord intre UE si statul respectiv, prin care sunt clarificate detaliile retragerii si a relatiilor ulterioare - acordul este votat de Consiliul European cu majoritate calificativa, dupa aprobarea Parlamentului European.
- Retragerea se intampla dupa doi ani de la notificarea Consiliului European, de catre statul respectiv. Este posibil prelungirea termenului cu acord comun.
- Alineatul al patrulea, stabileste ca reprezentantul statului care doreste sa se retraga, nu participa la luarea deciziilor privind hotararile care il afecteaza. Totodata se clarifica si conceptul de majoritate calificativa din interiorul Consiliului European, care voteaza despre acord.
- Ultimul alineat se refera la cazul in care statul retras doreste in viitor reintrarea in Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

 • Retragerea unui stat din Uniunea Europeana - cazul Brexit.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Alasdair Sandford, Euronews: Brexit Timeline 2016- 2020: key events in the UK's path from referendum to EU exit. 2020 https://www.euronews.com/2020/01/30/brexit-timeline-2016-2020-key-events-in-the-uk-s-path-from-referendum-to-eu-exit Accesat in 02.02.2021
- Encyclopaedia Britannica: The "Brexit" referendum. https://www.britannica.com/place/United-Kingdom/The-Brexit-referendum Accestat in 03.02.2021
- Luana Pavaluca, Digi24: Zi cruciala pentru Brexit. Astazi este semnat acordul comercial dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana. 2020. https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/zi-cruciala-pentru-brexit-astazi-este-semnat-acordul-comercial-dintre-marea-britanie-si-uniunea-europeana-1425718 Accesat in 02.02.2021
- Owen Bowcott, Rowena Mason, Anushka Asthana, The Guardian: Supreme court rules parliament must have vote to trigger article 50. 2017 https://www.theguardian.com/politics/2017/jan/24/supreme-court-brexit-ruling-parliament-vote-article-50 Accesat in 02.02.2021
- Tom Edgington, BBC News: Brexit: What is the transition period?. 2020 https://www.bbc.com/news/uk-politics-50838994 Accesat in 02.02.2021
- Treaty on European Union: Title VI, Article 50. https://en.wikisource.org/wiki/Consolidated_version_of_the_Treaty_on_European_Union/Title_VI:_Final_Provisions#Article_50 Accesat in 02.02.2021
- https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/04/29/euco-brexit-guidelines/ Accesat in 02.02.2021
- https://www.mae.ro/brexit Accesat in 03.02.2021


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!