Resursele umane in contextul globalizarii

Extras din referat Cum descarc?

Analiza la nivelul macro a proceselor economice, simultan cu abordarea lor dinamica, a conturat noi concepte, printre care si cele de crestere si dezvoltare economica. Din multitudinea de notiuni utilizate pentru a investiga procesele macroeconomice, frecventa cea mai mare o au termenii de crestere, dezvoltare, progres tehnic, evolutia economica, ciclu economic etc. In ceea ce priveste sensul atribuit termenilor amintiti, intre diferiti autori exista deosebiri, mai mari sau mai mici, dar si anumite puncte de convergenta, care fac ca notiunile respective sa aiba caracter universal. 
Cresterea economica se deruleaza intr-un anumit cadru spatial si temporal. In timp, rezultatele macroeconomice pot inregistra, sub aspect cantitativ, cresteri, stagnari si chiar scaderi. Deci, cresterea economica nu trebuie inteleasa ca fiind un proces liniar. Prin continutul sau, cresterea economica inseamna o evolutie pozitiva, ascendenta a economiilor nationale,a diferitelor supersisteme international-mondiale, pe termen mediu si lung, dar care nu exclude oscilatii conjuncturale, chiar si regrese economice temporale.
,,Cresterea economica exprima acele modificari ce au loc intr-un anumit orizont de timp si intr-un anumit spatiu, in sporirea dimensiunilor agregatelor macroeconomice pe locuitor, in stransa legatura cu factorii lor determinanti." ( Aglietta, M., 2002, p.133)
Factorul timp, variabila a dezvoltarii economice, implica relevarea a cel putin doua aspecte referitoare la cresterea economica, prin care analiza acesteia se adanceste, si anume: cat de lunga este perioada in care se realizeaza cresterea economica si cum evolueaza indicatorii macroeconomici si populatia totala in cadrul orizontului de timp luat in consideratie. Factorul de timp devine semnificativ atat din perspectiva luptei cu raritatea resurselor, prin rationalitatea alegerilor, cat si al egalitatii sansei generatiilor, motivata de valoarea social-umana a sperantei.
Daca variatia sporului de produse si servicii pe total si/sau pe locuitor se obtine pe termen scurt, atunci avem de a face fie cu o expansiune economica, fie cu o recesiune economica. Abia cand rezultatele macroeconomice pozitive se obtin pe termen mediu-lung, ele se constituie intr-un proces de crestere economica*. Evolutia pe termen lung a rezultatelor macroeconomice, sub influenta numerosilor factori economici, politici, sociali, culturali, psihologici, naturaliecologici etc., imprima economiei o miscare ondulatorie, ciclica, in cadrul careia, succesiv, se manifesta perioade de avant, criza, depresiune, inviorare, stagnare.
Dezvoltarea economica surprinde simultan aspecte cantitative, calitative si structurale ale evolutiei economice, in corelatie cu evolutia demografica si problematica generala a omului, ca si cu evolutia echilibrului ecologic. Cresterea economica pune accent pe latura cantitativa a dezvoltarii economice, in special pe productia de bunuri si servicii, pe cand dezvoltarea economica se refera si la schimbari din economie asupra nivelului de trai, a modului de viata, de gandire si de comportament al oamenilor, asupra eficientei utilizarii resurselor.
Ideea de baza ce defineste dezvoltarea economica este cea de schimbare, de transformare a structurilor din economie, a comportamentului sistemului economic, a raportului dintre activitatile umane si mediul inconjurator, din perspectiva compatibilitatii rationalitatii alegerilor cu siguranta conditiilor acestora asupra vietii natural-umane.
Conceptul de dezvoltare economica este multidimensional.
Dezvoltarea economica implica in sine cresterea economica; nu exista proces de dezvoltare economica fara o crestere a rezultatelor macroeconomice pe termen lung. Pentru a se transforma insa in proces de dezvoltare economica, cresterea trebuie sa fie insotita de transformari cantitativstructurale pozitive in economie, in modul de trai si in calitatea vietii oamenilor. Din perspectiva egalitatii sanselor generatiilor, orizontul de timp de apreciere a rezultatelor macroeconomiei se suprapune pe perioada activa din speranta medie de viata unde se manifesta contributia la crestere si se pun bazele economisirii si acumularii pentru viitor. Relatia crestere-dezvoltare economica este o relatie mediata, de la parte spre intreg: crestere economica-dezvoltare economica-progres economic-progres social.
Notiunea de dezvoltare economica se refera, cu deosebire, la progresele realizate in raporturile dintre agentii economici si mediul economic al acestora (micro, macro si mondoeconomic), la structurile nu numai tehnice, ci si sociale si culturale ale productiei si economiei in totalitatea sa. Acest mod de a concepe dezvoltarea economica ofera posibilitatea teoriei si practicii sa abordeze fenomenele de baza ale realitatii economice si mijloacele de dinamizare ale acesteia, circumscrise notiunii de progres economic si social.
,,Pe fondul dezvoltarii economice se desfasoara, in timp si spatiu, procesul cresterii economice. Prin urmare, raportul dintre cresterea economica si dezvoltarea economica este unul de la parte la intreg. Orice dezvoltare economica presupune si o crestere economica, dar nu orice crestere economica inseamna si o dezvoltare economica." (Wyplosz, C., 2002, p 86) 
Modele de crestere economica
Modelarea cresterii economice se refera la elaborarea si utilizarea de modele economico-matematice, fie in scop teoretic, de descriere si explicare, fie in scop pragmatic, de previzionare si dirijare a procesului cresterii economice. Modelele de crestere economica sunt, prin excelenta, reprezentative pentru valentele multiple ale aplicarii metodei modelarii in stiinta si practica economica. Ele reprezinta formalizarea, in expresie matematica, prin functii si parametri specifici, a relatiilor dintre factorii si rezultatele procesului de crestere economica, punand in evidenta mecanismele, intensitatea si tendintele acestuia.
,,Elementele definitorii pentru caracterizarea modelelor de crestere economica sunt urmatoarele:"( Ciobanu, 2005, pp. 163-164) 
a) modele macroeconomice, acoperind ansamblul spatiului economic national. In acest sens, se remarca faptul ca aceasta clasa de modele opereaza cu indicatori macroeconomici de efort si de rezultate si, de asemenea, reflecta structura si functionalitatea de ansamblu a sistemului economic;


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele umane in contextul globalizarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Aglietta, M., 2002, Macroeconomie financiara, Editura CNI ,,CORESI" SA, Bucuresti;
Burda, M., Wyplosz, C., 2002, Macroeconomie: perspectiva europeana, Editura ALL Beck, Bucuresti;
Ciobanu, Gh. (coordonator), 2005, Macroeconomie, Editura Imprimeria Ardealului, Cluj-Napoca;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!