Protectia drepturilor omunlui in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite

Cuprins referat Cum descarc?

1. Primele preocupari pentru protectia drepturilor omului 3
2. Izvoarele dreptului international al drepturilor omului 3
3. Carta organizatiei Natiunilor Unite 4
4. Declaratia universala a drepturilor omului 4
5. Pactele internationale privind drepturile omului 5
5.1. Pactul International privind Drepturile Civile si Politice 5
5.2. Pactul International privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale 7
6. Alte conventii ONU privind drepturile omului 8
6.1. Conventia pentru eliminare oricarei forme de discriminare rasiala 8
6.2. Conventia asupra eliminarii oricarei forme de discriminare fata de femei 8
6.3. Conventia impotriva torturii si altor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante 9
6.4. Conventia privind drepturile copilului 9
6.5. Conventia Europeana a drepturilor omului. 10
7. Sistemul european de protectie a drepturilor omului 11
8. Concluzii finale 11
9. Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Primele preocupari pentru protectia drepturilor omului
Ideea protectiei drepturilor fundamentale ale persoanei nu apartine doar timpurilor noastre. Recunoasterea universala a drepturilor, departe de a fi o intamplare fericita, este rodul evolutiei umanitatii, a unui demers care se gaseste in diferite masuri, mai clar sau mai putin clar exprimate, in toate curentele de gandire, in toate religiile si in toate revolutiile. Stau marturie declaratiile de drepturi de la sfarsitul sec. al XVIII-lea ca si Declaratia drepturilor omului si cetateanului din 1789 sau declaratiile de drepturi din America de Nord, Bill of Rights al Constitutiei Aamericane din 1791. 
Una dintre cele mai importante directii de dezvoltare a dreptului international dupa cel de-al doilea Razvoi Mondial a fost preocuparea pentru protectia drepturilor omului. Protectia drepturilor omului prin intermediul actiunilor internationale a fost idee revolutionara, care nu-si gasea locul in international traditional. Aceasta pentru ca dreptul international clasic este construit in jurul intereselor statelor. Potrivit conceptiei clasice, problema drepturilor omului trebuie sa ramana in competenta exclusiva a statelor. In a doua jumatate a sec. XX-lea, a luat nastere ceea ce se numeste "dreptul international al drepturilor omului", care depaseste aceasta contradictie a dreptului international clasic, potrivit careia protectia individului se poate realiza doar prin intermediul unui drept intersatatl, creat de catre si pentru state. 
Dreptul international contemporan al drepturilor omului difera in mod substantial de antecedentele sale istorice prin aceea ca astazi oamenii sunt considerati a avea drepturi garantate international ca persoane individuale si nu numai ca cetateni ai unui anume stat. 
Acum exista un numar impunator de institutii internationale in a caror jurisdictie intra protectia persoanelor fizice impotriva incalcarilor savarsite de statele ai caror cetateni sunt, precum si de oricare alte state. Aceasta evolutie a generat un climat politic in cadrul caruia protectia drepturilor omului a devenit unul dintre cele mai importante subiecte ale discursului politic international contemporan, implicand guverne, organizatii interguvernamentale si o vasta retea internationala de organizatii neguvernamentale.
2. Izvoarele dreptului international al drepturilor omului
Izvoarele dreptului international al drepturilor omului reprezinta manifestarile normative ale cooperarii institutionale ale statelor, consolidate sub forul organizatiilor interguvernamentale cu competente in domeniul reglementarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Astfel dreptul international al drepturilor omului dispune de un sistem de izvoare, constituit dintr-un ansamblu preponderent de surse conventionale, dar si cutumiare, care reglementeaza intinderea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, obligatia statelor de protectie, precum si mecanismele internationale chemate sa monitorizeze modul in care statele realizeaza aceasta obligatie. Aceasta definitie contureaza sursele traditionale ale dreptului international public -  tratatul si cutuma internationala. Prin urmare, izvoarele conventionale sunt formate din pacte, conventii, protocoale, tratate, acorduri sau alte instrumente juridice adoptate pe plan universal sau regional si ratificate de state pentru a garanta si asigura beneficiul unor drepturi si libertati fundamentale ale omului. Dreptul comun in materie este constituit de Conventia de la Viena din 1969 cu privire la dreptul tratatelor, care reglementeaza modalitatea de asumare a angajamentelor de respectarea a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de catre state. De fapt, dreptului international al drepturilor omului cuprinde norme si principii formate in marea lor majoritate pe calea incheierii tratatelor internationale multilaterale cu caracter universal sau regional.
3. Carta Organizatiei Natiunilor Unite
Dreptul international modern al drepturilor omului s-a dezvoltat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Carta Natiunilor Unite, adoptata la 26 iunie 1945, in urma conferintei de la San Fransisco proclama "cerinta in drepturile fundamentale ale omului, in demnitatea si in valoarea persoanei umane, in egalitate in drepturi a barbatilor cu femeile, ca si natiunilor mair si mici. Prin urmare, dreptul international al drepturilor omului constituie un ansamblu de norme si principii de natura conventionala si/sau cutumiara care reglementeaza conduita statelor pentru asigurarea respectarii si protectiei drepturilor si libertatilor fundamentale fara discriminare atat pe timp de pace, cat si pe timp de razboi, precum si care stabilesc raspunderea pentru incalcarea acestora. Este evident ca continutul acestor norme si principii il formeaza obligatia statelor, fundamentata in Carta ONU, de a respecta drepturile omului si libertatile fundamentale ale tuturor persoanelor fara distinctie de rasa, sex, limba si religie.
Carta a oferit drepturilor omului calitate de obiective constante pe termen lung ale Natiunilor Unite. Prin aderarea la Carta, care este un tratat international multilateral, statele partile recunosteau ca drepturile omului la care se refera Carta, sunt de interes international si nu mai fac obiectul exclusivi al jurisdictiei lor interne. De asememea obligatia asumata de catre state de a coopera cu Organizatia pentru promovarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale a oferit Natiunilor Unite autoritatea legala necesara pentru "a depune eforturi substantiale in vederea definirii si codificarii acestor drepturi". Onu a reusit, de-a lungul timpului, sa clarifice in ce masura statele membre aveau obligatia de a promova drepturile omului, largind sfera de cuprindere a acestei obligatii si infiintand institutii bazate pa carta ONU, destinate sa asigure respectarea de catre statele membre a obligatiilor asumate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia drepturilor omunlui in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- M.Niciu, Drept international public, Ed. Servosat,Arad ,1997
- Bianca Selejan-Gutan, Laura-Maria Craciunean, Drept international public, Editia a 2-a, Ed. Hamangiu, 2014
- A. Burian, D. Popescu, A. Kapustin, L. Timcenco, Drept international public, Editia a 3-a, Chisinau 2009-
- Carta Organizatiei Natiunilor Unite


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!