Procesul bugetar local si implicatiile sale

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Cuvantul ,,buget", cat si procedeul financiar al bugetului statului isi au originea in Anglia secolului al XIII-lea, de unde au fost preluate de catre francezi la inceputul secolului al XIX-lea. Conceptia in materie bugetara isi are izvorul formal in Constitutia Romaniei si intr-o serie de legi-cadru privind finatele publice: Legea 10/1991, abrogata si inlocuita de Legea nr. 72/1996, care, la randul ei, a fost abrogata si inlocuita, incepand cu ianuarie 2003, de Legea nr. 500/2002. Renuntandu-se la formula de buget unic national, instrument al centralismului economic, s-a introdus o notiune noua -  aceea de buget public national, cuprinzand trei bugete distincte, aprobate si executate in conditii de deplina autonomie: bugetul de stat, bugetele locale si bugetele asigurarilor sociale de stat.
II. Consideratii generale privind raspunderea juridica
Societatea in ansamblul ei, ca si fiecare individ ce intra in compunerea ei, in parte, simte nevoia de ordine si siguranta. Aceasta nevoie este satisfacuta prin respectarea normelor morale, religioase, politice, juridice, pe baza carora se realizeaza convietuirea sociala. Orice abatere de la aceste norme atrage dupa sine o raspundere corespunzatoare. Conceptul de raspundere sau de responsabilitate desemneaza reactia de reprimare, venita din partea societatii, fata de o anumita actiune umana, imputabila, in principal, individului. 
Sensul frecvent al notiunii de raspundere, indiferent de forma sub care se manifesta, este acela de obligatie de a suporta consecintele nerespectarii acestor reguli de conduita, obligatie ce incumba autorului faptei contrare acestor reguli si care poarta intotdeauna amprenta dezaprobarii sociale a unei asemenea fapte. 
Natura regulii incalcate determina natura formei de raspundere. Impreuna toate formele de raspundere alcatuiesc raspunderea sociala. Specificul raspunderii juridice consta, in primul rand, in faptul ca ea se refera la obligatia de a da socoteala pentru incalcarea normei de drept. Raspunderea juridica se naste ca urmare a producerii unor fapte ilicite, adica a unei comportari neingaduite de lege. Daca raspunderea morala, de exemplu, intervine atunci cand nu s-a facut un bine, raspunderea juridica intervine cand s-a facut ceva rau si fapta dauneaza cuiva.
Faptele ilicite sunt grave, pentru ca afecteaza interese importante, stabilirea raspunderii facandu-se de catre organe de stat cu atributii speciale. In cazul raspunderii morale, de exemplu, stabilirea raspunderii se realizeaza in forul launtric al faptasului sau prin dezaprobarea faptei din partea celor din jurul vinovatului. 
Raspunderea juridica, ca forma a raspunderii sociale, consta in raporturile juridice care iau nastere ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite, si care cuprinde, pe de o parte, dreptul persoanei vatamate si al societatii in general de a obtine repararea prejudiciului cauzat si restabilirea ordinii de drept, iar, pe de alta parte, obligatia celui vinovat de a acoperi paguba si de a se supune sanctiunilor legale atrase de conduita sa contrara legii si celorlalte reguli de convietuire sociala. 
Raspunderea juridica presupune, ca regula, sanctiuni mai severe decat alte forme de raspundere sociala; ea implica, uneori, privarea temporara de libertate. Sanctiunea juridica este mai prompta si mai eficace, realizarea ei fiind inevitabila si obligatorie.
Putem concluziona ca raspunderea juridica este acea forma a raspunderii sociale stabilita de stat in urma incalcarii normelor de drept printr-un fapt ilicit si care determina suportarea consecintelor corespunzatoare de catre cel vinovat, inclusiv prin utilizarea fortei de constrangere a statului in scopul restabilirii ordinii de drept astfel lezate.
III. Functiile raspunderii juridice
Executarea constrangerii de stat are la noi un caracter derivat, deoarece respectarea ordinii de drept este asigurata prin metoda convingerii. Sanctiunile juridice aplicabile in cazul nerespectarii normelor de drept indeplinesc doua functii:
- educativ-preventiva,
- coercitiva.
Functia educativa se realizeaza prin influenta pe care dreptul o exercita asupra constiintei oamenilor, ca instrument de ordonare a desfasurarii raporturilor sociale.
Exercitarea constrangerii nu este un scop in sine, deoarece aplicarea sanctiunilor juridice are ca finalitate nu numai constrangerea celui vinovat de incalcarea ordinii de drept sa se conformeze normelor juridice, ci urmareste, inainte de toate, o finalitate educativa, si anume cultivarea sentimentului de respect al disciplinei si ordinii sociale, realizandu-se astfel, prin combinarea celor doua functii, o eficienta deosebita in ceea ce priveste intelegerea si aplicarea dreptului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul bugetar local si implicatiile sale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!