Principiul transparenței în administrația publică din România

Extras din referat Cum descarc?

Transparenta este oxigenul democratiei, altfel spus transparenta administrativa este modul prin care institutiile publice comunica cu cetatenii, oferindu-le informatii cu caracter public.
,,Principiul transparentei este considerat important deoarece are rol in mentinerea unui nivel optim de functionare a administratiei locale prin simplul fapt ca asigura conectarea dintre administratie si cetatean, iar in felul acesta, cetateanul va avea mai multa incredere in legi si in insasi activitatea administratiei, situatie care creeaza efecte pozitive ca: respectarea legilor intr-un grad mai ridicat, dezvoltare economica si pastrarea unei relatii de cooperare intre autoritatile publice si societatea civila." 
,,Dintr-o administratie dirijata, descendenta, segmentata, dorim sa devina o administratie orizontala, de deservire, cu un schimb intensiv de informatii atat intre toate partile sale componente, cat si cu exteriorul. O schimbare de acest fel corespunde transformarii organizatorice pe care noile tehnologii o provoaca si o permit in egala masura. Din acest motiv, utilizarea corespunzatoare, atat intensiv, cat si extensiv, a noilor tehnologii informationale este esentiala pentru implementarea reformei guvernamentale." 
Pe parcursul lucrarii vom descoperi cat de bine s-a pus in aplicare acest ,,schimb intensiv de informatii", in principal cu exteriorul.
Principiul transparentei trimite la ideea de colaborare, de deschidere fata de cetateni in ceea ce priveste elaborarea de acte normative si adoptarea acestora, presupunand ca cei asupra carora se vor aplica si care vor trebui sa le respecte, sa fie informati si sa aiba acces oricand la orice fel de informatie publica, exceptand situatiile prevazute de lege; a se vedea articolul 6 care exclude publicarea informatiilor care tin de: ,,apararea nationala, siguranta nationala si ordinea publica, interesele strategice, economice si politice ale tarii, precum si deliberarile autoritatilor, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii; b) valorile, termenele de realizare si datele tehnico-economice ale activitatilor comerciale sau financiare, daca publicarea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii; c) datele personale, potrivit legii." 
In ceea ce priveste cadrul legislativ relevant principiului transparentei in Romania, transparenta este reglementata prin Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata in Monitorul Oficial nr. 749/3.12.2013.
Potrivit Art. 1. - (1) ,,Prezenta lege stabileste regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice centrale si locale, alese sau numite, precum si al altor institutii publice care utilizeaza resurse financiare publice, in raporturile stabilite intre ele cu cetatenii si asociatiile legal constituite ale acestora."
Este important sa se faca distinctia intre transparenta ca factor de decizie si transparenta ca sursa de informatie, cunoscuta, la fel, si sub notiunea de acces la informatie. ,,Spre deosebire de accesul la informatiile de interes public, care permite accesul cetateanului la informatiile publice gestionate de autoritatile publice locale, transparenta decizionala ofera posibilitatea cetatenilor de a participa activ la procesul de elaborare a actelor administrative normative prin sugestii adresate autoritatilor publice locale." 
In dreptul administrativ exista mai multe aplicari practice ale transparentei. Actiunile administrative trebuie sa fie motivate si subscrise de autoritatea competenta corespunzatoare. Registrele publice trebuie sa fie accesibile publicului larg. Agentii autoritatii trebuie de obicei sa se identifice publicului. Functionarii publici trebuie sa accepte anumite restrictii privind castigurile din activitati private, care trebuie divulgate si autorizate in prealabil in orice caz. In special, pentru aplicarea transparentei este important ca autoritatile publice sa isi motiveze deciziile. Respectarea principiului justificarii ofera o garantie suplimentara ca administratia publica exercita prudent puterea discretionara si ca eventualele sale abuzuri de putere sunt detectate si sanctionate. 
In continuare, scopul legii este prevazut in art. 1 - (2), astfel: ,,a) sa sporeasca gradul de responsabilitate a administratiei publice fata de cetatean, ca beneficiar al deciziei administrative; b) sa implice participarea activa a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor administrative si in procesul de elaborare a actelor normative; c) sa sporeasca gradul de transparenta la nivelul intregii administratii publice."


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul transparentei in administratia publica din Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Chiveri, Galina, doctoranda, USM, ,,Prezentarea teoretica a principiului transparentei", 2013, https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Prezentarea%20teoretica%20a%20principiului%20transparentei.pdf
2. HG 1007/2001 pentru aprobarea Strategiei Guvernului privind informatizarea administratiei publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 705 din 6 noiembrie 2001
3. Iancu, Diana-Camelia, ,,Uniunea Europeana si administratia public", Iasi, 2010, Editura Polirom, Capitolele 1 si 4
4. Ion Georgescu, Laura Stefan si Oana Zabava, ,,Transparenta decizionala in administratia publica", Transparency International Romania, Asociatia Romana pentru Transparenta si Asociatia Pro Democratia, publicat cu sprijinul financiar al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, https://www.transparency.org.ro/publicatii/ghiduri/TransparentaDecizionalaAPL.pdf
5. Legea 161/2003 privind privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial nr. 279 din 21 aprilie 2003
6. Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public republicata in Monitorul Oficial nr. 528/2016
7. Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata in Monitorul Oficial nr. 749/3.12.2013
8. OECD, 1999, ,,European Principles for Public Administration", SIGMA paperno. 27
9. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/protest-de-10-august-in-piata-victoriei-organizatorii-au-anuntat-un-sfert-de-milion-de-oameni.html
10. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/convorbirile-jandarmilor-din-10-august-au-fost-desecretizate-1228067
11. https://www.news.ro/social/hans-klemm-la-intalnirea-cu-primarul-capitalei-ambasada-sua-vrea-sa-fie-un-bun-vecin-pentru-bucuresteni-1922404505372016081915541382
12. https://www.factual.ro/declaratii/gabriela-firea-sub-nicio-forma-cetatenii-nu-aveau-dreptul-sa-participe-la-sedinta-pentru-ca-daca-ar-fi-avut-dreptul-erau-pe-acea-lista/
13. https://www.bertelsmann-stiftung.de/en/our-projects/transformationindex-bti
14. https://lege5.ro/Gratuit/gm2dcnrygm3q/codul-administrativ-din-03072019


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!