Principiul separatiei puterilor in stat si administratia publica in cadrul constitutiei actuale

Extras din referat Cum descarc?

Statul reprezinta forma organizata si exteriorizata a puterii publice de pe un anumit teritoriu exercitata asupra intregii colectivitati umane aflate in acel loc.In acest sens statul este un fenomen obiectiv inerent vietii sociale superior organizate , adica societatii civile.
Principiul separatiei puterilor in stat- considerat in acceptiunea clasica sau in cea moderna- a avut o infuenta determinanta atat asupra fenomenului administrativ in general, cat si asupra administratiei publice in particular. Evident, activitati de natura administrativa se intalnesc atat in realizarea interesului general al societatii, dar si in realizarea interesului unor grupari sociale restranse sau chiar in realizarea interesului individual.Datorita acestui fapt, perceperea fenomenului administrativ, depinde mult de statul in care se desfasoara acest fenomen, de regimul politic din acest stat.Astfel, intr-un stat totalitar administratia este redusa la administratie ca activitate etatica si ca sistem de organe statale, datorita centralismului excesiv.Intr-un stat democratic, actiunea principiului separatiei puterilor in stat conduce obligatoriu la o mutatie fundamentala: administratia nu mai este o activitate exclusiv etatica.Dimpotriva, fenomenul administrativ este complex, intrucat actiunea principiului descentralizarii administrative pe baza principiului autonomiei locale face ca la nivelul local sa existe autoritati administrative autonome.In acest context, stiinta administratiei are un camp vast de cercetare studiind modificarile produse de actiunea principiului separatiei puterilor in stat , sa formuleze concluzii si sa faca propuneri pentru stiinta dreptului administrativ in legatura cu competenta diverselor autoritati administrative, cu atributiile functionarilor publici, cu statutul acestora, cu formele organizatorice aplicabile in administratia publica astfel incat sa se obtina de catre acestea rezultate de cel mai inalt nivel calitativ, dreptul administrativ asigurand o normare corespunzatoare.
Separatia puterilor- constituie un principiu fundamental al statului de drept. El se deduce din intreaga economie a textelor din Constitutie si legile organice, din distributia competentelor si atributiilor intre autoritatile publice.
In virtutea acestui principiu, celor trei puteri le corespund categorii diferite de autoritati publice: 
-puterea legislativa se exercita prin Parlament. In conformitate cu art. 58 alin.1, Parlamentul, format din Camera Deputatilor si Senat, este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare.
-puterea executiva prin Presedinte, guvern, autoritati administrative centrale si locale. In ceea ce priveste Presedintele republicii, acesta reprezinta statul roman fiind garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii (art. 80 alin. 1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul separatiei puterilor in stat si administratia publica in cadrul constitutiei actuale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Fl.Vasilescu, Separatia puterilor in regimurile politice contemporane, Revista dreptului nr.8/1990.
2) http://elis.univnt.ro/eLis-student/Stiinta administratiei .
3) Ion Deleanu, Drept constitutional si institutii politice, Bucuresti, 1991; F.B. Vasilescu,Constitutionalitate si constitutionalism, Ed.National, Colectia juridica, Bucuresti, 1998
4) Ioan Muraru, Constitutia Romaniei-comentata si adnotata, Regia Autonoma ,,Monitorul Oficial", Bucuresti, 1992; M. Constantinescu, I. Muraru, Drept parlamentar, Ed. Grammar, Bucuresti, 1994
5) Alexandru Ioan, Administratie publica,2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!