Primarul - administrația publică locală

Extras din referat Cum descarc?

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE
Primarul este autoritatea executiva a administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase. 
Legea administratiei publice locale, asa dupa cum se poate observa, prin dispozitiile sale dezvolta normele constitutionale ale art. 121, alin. (2), care fundamenteaza functionarea primarilor ca autoritati administrative, clarifica conceptul de autoritate administrativa autonoma, rolul si raportul dintre autoritatea deliberativa si cea executiva, precum si competentele care le sunt conferite de lege.
De asemenea, se precizeaza interdependenta lor ca autoritati administrative autonome care trebuie sa rezolve impreuna treburile publice din comune si orase. 
2. STATUTUL PRIMARULUI
In Romania primarul are o dubla natura :
1) autoritate a administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase.
2) reprezentant al statului la nivelul unitatii administrativ-teritoriale.
Primarul este autoritate a administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase, el fiind cel care raspunde de ducerea la indeplinire a hotararilor consiliului local . 
De asemenea primarul indeplineste si rolul de reprezentant al statului in unitatile administrativ -  teritoriale in care a fost ales, fapt ce rezulta din dispozitiile art. 69, alin. (1) din legea organica, potrivit carora, in exercitarea atributiilor de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara, precum si a sarcinilor ce-i revin din actele normative privitoare la recensamant, la organizarea si desfasurarea alegerilor, aducerea la cunostinta cetatenilor a legilor, precum si a altor asemenea atributii stabilite prin lege, primarul actioneaza exclusiv in aceasta calitate.
Ca atare, primarul, ca autoritate administrativa autonoma executiva, unipersonala, prin competentele stabilite de lege, prin calitatea sa de ales al colectivitatii, de reprezentant al persoanei juridice, (comuna si orasul), dar si de reprezentant al statului, se bucura de un statut specific, aparent preeminent intre autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunei sau orasului.
3. ALEGEREA PRIMARULUI
Primarul este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat de catre cetatenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritoriala.
Pentru functia de primar se depun candidaturile separate de catre partide, aliante politice, aliante electorale sau candidaturi independente, candidatii independenti trebuind sa prezinte o lista de sustinatori care sa cuprinda minim 20% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din circumscriptia in care candideaza, dar nu mai putin de 200 in cazul comunelor, 300 in cazul oraselor, 1000 in cazul municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti si 5000 in cazul municipiului Bucuresti.
Pentru functia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscriptie. Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza in procesul-verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin. Un al doilea tur de scrutin se organizeaza si in caz de balotaj intre mai multi candidati la functia de primar. La al doilea tur de scrutin participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. In al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
In cazul in care unul dintre candidatii la functia de primar, intre care urmeaza sa se desfasoare turul al doilea de scrutin, decedeaza, renunta sau nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a fi ales, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul situat pe locul urmator. Certificatul alegerii ca primar se elibereaza de biroul electoral de circumscriptie. Dosarul alegerii primarului se inainteaza, cu paza militara, in cel mult 48 de ore, la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla localitatea pentru care a fost ales, iar certificatul alegerii ca primar se elibereaza de biroul electoral de circumscriptie.
Conditii pentru alegerea primarului.
Ca si pentru consilieri, Legea electorala impune aceleasi conditii, si anume:
-sa aiba drept de vot;
-sa fi implinit 23 de ani pana in ziua alegerilor; 
-sa aiba domiciliul in unitatea administrativ-teritoriala in care urmeaza sa fie alesi;
-sa nu le fie interzisa asocierea in partide politice;
-la sectoarele municipiului Bucuresti pot candida si pot fi alese persoanele care au domiciliul in municipiul Bucuresti, indiferent de sector.
4. VALIDAREA MANDATULUI 
Validarea alegerii primarului se face dupa aceeasi procedura ca si validarea consilierilor. Astfel validarea primarului se face de catre judecatoria in a carei raza se afla unitatea administrativ-teritoriala de catre un judecator desemnat de presedintele instantei. Cererea de validare a primarului se depune in termen de 3 zile de la data constatarii rezultatului alegerilor. Cererea se judeca de urgenta si cu precadere in sedinta publica fara citarea partilor in termen de 10 zile de la data depunerii. Hotararea pronuntata este executorie. Aceasta hotarare este supusa cailor de atac prevazute in cadrul procedurii contencioase, instanta pronuntandu-se in 10 zile de la introducerea cererii de apel sau se recurs, dupa caz.
Invalidarea mandatului intervine in cazul in care se constata incalcarea conditiilor de eligibilitate sau daca alegerea primarului s-a facut prin frauda electorala constatata conform legii.
Rezultatul validarii sau invalidarii alegerii primarului se aduce la cunostinta prefectului si se prezinta in sedinta de constituire a consiliului local sau, dupa caz, intr-o sedinta extraordinara, anume convocata, de catre un judecator desemnat de presedintele judecatoriei.
Hotararea de invalidare a alegerii poate fi atacata de cel interesat, in termen de 10 zile de la pronuntare, la instanta de contencios administrativ care este obligata sa se pronunte in termen de 30 de zile.
In caz de invalidare a primarului, Guvernul, la propunerea prefectului, va stabili data noilor alegeri in termen de cel mult 90 de zile de la data invalidarii sau, dupa caz, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti ce confirma invalidarea ori dupa ce a expirat termenul de introducere in justitie a unei astfel de actiuni.
Intr-adevar, in caz contrar, al organizarii de noi alegeri -  imediat dupa invalidare - am putea fi in prezenta a doi primari legal investiti, respectiv unul nou ales, precum si, con-comitent, altul anterior ales acestuia si repus in functie pe cale judiciara, ceea ce ar crea o situatie juridica inedita, care in conditiile actualelor reglementari ar determina un adevarat impas juridic.
Primarul depune in fata consiliului local juramantul in limba romana ; primarul care refuza sa depuna juramantul este considerat demisionat de drept.


Fisiere in arhiva (1):

  • Primarul - administratia publica locala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!