Prezentarea Suediei din punct de vedere administrativ

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Forma de stat (modul de organizare si functionare a puterii de stat in raport cu populatia si teritoriul): stat unitar
Forma de guvernamant: monarhie constitutionala parlamentara
Legislativ: Parlamentul Suediei este organul suprem de decizie al Suediei. Este unicameral si e format din 349 de membri, alesi odata la 4 ani. Camera Parlamentului Suedez se numeste riksdag (putere regala+conferinta). Parlamentul detine functiile normale ale unui legislativ intr-o democratie parlamentara: adoptarea legilor, modificarea constitutiei si numirea Guvernului (presedintele Parlamentului numeste Guvernul). In Parlamentul Suedez se intrunesc un numar de 15 comisii.
In ceea ce priveste dreptul de initiativa legislativa, acesta apartine Guvernului si fiecarui membru al Parlamentului si poate viza orice aspect care se incadreaza in sfera de competenta a Parlamentului. Acesta din urma adopta dispozitii prin legi, in timp ce Guvernul legifereaza, in mod exceptional, pe calea ordonantelor. 
Constitutia din 1809 ii dadea regelui puteri executive, iar puterea legislativa era divizata intre rege si Parlament. Puterea Parlamentului a crescut gradual, astfel ca din 1975, Regele, in calitate de Sef al statului, indeplineste doar functii onorifice, fara a fi implicat in politica si fara a avea dreptul de a exercita puterea politica. Regele ocupa tronul potrivit actului de succesiune.
Executiv: functia executiva este exercitata de catre Guvern. Presedintele Parlamentului numeste Primul Ministru, care mai apoi numeste ministrii. Guvernul isi preia activitatile dupa in urma unui consiliu regal care are loc la Palatul regal, in fata regelui. Parlamentul poate cere o motiune de cenzura (care trece cu majoritate absoluta) pentru oricare dintre ministri. Daca motiunea de cenzura este votata impotriva Primului Ministru, atunci cade intreg Guvernul. Primul Ministru este Stefan Lofven, presedinte al Partidului Social Democrat Muncitoresc Suedez (113 membri in Guvern).
Cuprins:
Autoritatile administratiei publice: Suedia a dezvoltat un sistem administrativ bazat pe o descentralizare puternica, cu responsabilitati mari la nivel regional si local. In plan regional Suedia e impartita in 21 de comitate(judete), in fiecare dintre acestea existand un birou administrativ numit de catre Guvern si un consiliu ales. Fiecare comitat este divizat in comune, in 2004 existand un numar de 290 pe tot teritoriul Suediei. Comitatele au fost grupate in 8 Zone Nationale, la impunerea UE. 
Constitutia Suediei prevede faptul ca administratia publica functioneaza independent, astfel ca nici o autoritate publica si niciun organ de decizie al unei autoritati locale nu pot stabili modul in care o autoritate administrativa urmeaza sa decida cu privire la un caz particular. De asemenea, functiile administrative pot fi delegate unor persoane fizice sau unor persoane juridice. Autoritatile publice pot sa procedeze la efectuarea unui control de legalitate asupra prevederilor in vigoare ce se aplica in segmentul acestora de competenta, iar daca acestea contravin Legii fundamentale sau daca nu s-a tinut cont de procedura de adoptare a acelei norme, prevederea respectiva nu se mai aplica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Suediei din punct de vedere administrativ.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!