Plângeri individuale adresate mecanismelor convenționale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2 Consiliul Europei 4 2.1. Dreptul la viata 8 2.2. Dreptul de a nu fi supus torturii si altor tratamente sau pedepse inumane sau degradante 10 
2.3. Dreptul de a nu fi supus sclaviei, servitutiisi muncii fortate sau 
obligatorii 12 2.4. Dreptul la neretroactivitatea legii 14 2.5. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta 15
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Omul, in esenta sa de fiinta sociala se raporteaza nemijlocit la semeni, la societate in ansamblu, aceasta reprezentand cadrul care-i asigura dezvoltarea prin aceea ca ,,fiecare are un statut al sau in care se insumeaza totalitatea drepturilor pe care societatea le acorda sau le pretinde de la fiecare".
Intr-o prima etapa, drepturile omului s-au afirmat in planurile civil si politic, ulterior in domeniul economic si social. In prezent, datorita importantei acordate drepturilor omului pe plan international s-au conturat noi concepte: dreptul la viata, dreptul la pace, de a beneficia de patrimonial comun al umanitatii, dreptul la dezvoltare, la un mediu sanatos.
Pe baza instrumentelor juridice universale, la nivel european s-au conceput, negociat si adoptat un numar important de documente prin care sunt consacrate mijloace de protectie si garantare a drepturilor omului si libertatilor fundamentale .
Un principiu esential al protectiei internationale a drepturilor omului este subsidiaritatea mecanismelor internationale in raport cu cele interne. Rolul principal in garantarea drepturilor omului revine statului, prin structurile si mecanismele interne, iar sistemele internationale de protectie intervin numai in ultima instanta, atunci cand cele interne s-au dovedit a fi necorespunzatoare. De aici, regula generala a necesitatii parcurgerii si epuizarii complete a cailor interne de atac, in vederea remedierii presupuselor violari ale drepturilor omului, inainte de declansarea mecanismelor internationale.
Rezulta asadar, ca procedurile internationale de protectie a drepturilor omului nu se substituie celor interne ci sunt complementare acestora, in scopul de a remedia carentele protectiei interne .
Recunoasterea si consacrarea drepturilor omului prin documente internationale a avut o influenta benefica asupra legislatiei interne a statelor in sensul contributiei la afirmarea respectului fata de drepturile omului si perfectionarii legislatiilor nationale. ,,Indivizii pot beneficia de drepturi si libertati pe plan intern numai prin mijlocirea statelor de care apartin si care, in virtutea suveranitatii lor, asigura totodata caile concrete de realizare a drepturilor si libertatilor respective. Fara inscrierea drepturilor omului in normele constitutionale si fara adoptarea masurilor necesare pentru garantarea lor de catre fiecare stat, drepturile si libertatile cetatenesti sunt lipsite de orice eficienta" .
Astfel, in cazul Romaniei, Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950 si intrata in vigoare la 3 septembrie 1953 a fost ratificata prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 135 din 31 mai 1994, intrand astfel in dreptul intern al acesteia.
Un specific deosebit il reprezinta in privinta Romaniei principiul ,,self executing", consacrat in art. 20 din Constitutie, in sensul ca drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si celelalte tratate la care Romania este parte, in caz de neconcordanta cu legislatia interna, primele avand prioritate.
2. Consiliul Europei
Inca din perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial existau initiative referitoare la o mai stransa cooperare europeana, dar acestea au fost analizate mai atent abia dupa razboi. In timpul razboiului, miscarile de eliberare si guvernele aflate in exil au cooperat strans in lupta lor contra nazismului, ceea ce a dus la aparitia ideii ca era nevoie de un fel de organizare europeana In timpul Conferintei de la Haga din 1948 s-au facut unele propuneri referitoare la o asemenea organizatie europeana, iar in 1949 Winston Churchill a convocat o reuniune a reprezentantilor guvernelor pentru a discuta crearea Consiliului Europei. Consiliul Europei era in primul rand o organizatie inspirata din nevoia de a lupta contra oricarei posibile reveniri a fascismului ca si contra unei posibile expansiuni a influentei comunismului, ceea ce se vede din preambulul Statutului
Consiliului Europei, unde statele semnatare isi reafirma "devotamentul fata de valorile morale si spirituale care constituie atat mostenirea comuna a popoarelor lor cat si adevarata sursa a libertatii individuale, a libertatii politice si a statului de drept, principii care sunt baza oricarei democratii adevarate". Conform Art. 3 din Statut, fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie sa accepte "principiile statului de drept si ale faptului ca toti cetatenii aflati sub jurisdictia sa se bucura de drepturile si libertatile omului". Orice stat european considerat capabil si dornic sa indeplineasca aceste standarde poate fi invitat sa devina membru al Consiliului Europei. Pe de alta parte, daca un stat deja membru al Consiliului Europei nu mai indeplineste standardele necesare, poate fi suspendat sau chiar eliminat din organizatie. O astfel de situatie nu a avut loc decat o singura data, in 1969, cand Grecia s-a retras din organizatie deoarece era pe cale de a fi exclusa din cauza incalcarilor drepturilor omului comise de dictatura militara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plangeri individuale adresate mecanismelor conventionale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Mazilu, Dumitru - Drepturile omului, Bucuresti, Editura Lumina Lex, 1994;
2. Popescu, Corneliu Liviu - Protectia internationala a drepturilor omului - surse, institutii si proceduri, Bucuresti, Editura All Beck, 2000;
3. Popa, Vasile, Mihai, Gheorghiu - Drepturile omului in comunitatea europeana, Bucuresti, Editura Globus, 1995;
4. Ionel, Olteanu - Drept european al drepturilor omului. Drept material european al drepturilor omului, vol. I, Bucuresti, Edit. Fundatiei Romania de Maine, 2006;
5. Selejan-Gutanu, Bianca - Protectia europeana a drepturilor omului, Editia 2, Bucuresti Editura C. H. Beck, 2006;
6. Dutertre, G. - Extraits cles de jurisprudence de la Cour europeenne des Droit de l'Homme, Editions du Conseil de l'Europe, Strasbourg, 2003;
7. Sudre, F. - La Convention Europeenne des Droits de l'Homme,(ed.1999), pag.207, si Curtea EDO, Irlanda c. RU(1978);
8. Selejan-Gutanu, Bianca, Rusu, Horatiu Alexandru -  Hotararile C.E.D.O. in cauzele impotriva Romaniei (1998-2006), Bucuresti, Editura Hamangiu, 2006.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!