Piatra Neamt

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
CAPITOLUL 1 
Proiecte de finantare comunitara 
1.1 Programul ISPA 3
1.2 Programul Phare 4
1.3 Programul Operational Regional 5
1.4 Programul Operational Sectorial de Mediu 6
CAPITOLUL 2 
Componenta de mediu in dezvoltarea localitatilor - Piatra Neamt 
2.1 Scurt Istoric 7
2.2 Planul Local de Actiune pentru Mediu - 2006 8
2.2.1 Starea calitatii mediului 8
2.2.2 Poluarea de fond 8
2.2.3 Starea solurilor 9
2.2.4 Starea padurilor 10
2.2.5 Nivelul radioactivitatii mediului 10
2.2.6 Starea calitatii aerului 10
2.3 Proiect privind Managementul Deseurilor 11
2.3.1 Reciclarea deseurilor 13
2.3.2 Compostare si concasare 13
2.3.3 Eliminarea deseurilor 13
2.3.4 Prevenirea aparitiei deseurilor 14
2.4 Proiect privind depozitul deseurilor electrocasnice 15
2.5 Servicii imbunatatite de apa potabila si de canalizare 15
2.6 Statia de epurare a apei, modernizata la standarde europene 16
2.7 Proiecte de investitii turistice 16
2.7.1 Telegondola 16
2.7.2 Strandul Tineretului 17
2.7.3 Proiectul european "Sprijin pentru orase" 17
Concluzii 18
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Piatra Neamt se afla printre zonele tarii cu un nivel mediu de dezvoltare. Pentru dezvoltarea viitoare a teritoriului se are in vedere dezvoltarea durabila a resurselor naturale, modernizarea si restructurarea economiei si a infrastructurii judetului, valorificarea potentialului turistic, crearea conditiilor de dezvoltare a agroturismului, reabilitarea si protectia mediului, dezvoltarea echilibrata a intregului teritoriu prin investitii publice si private in zonele defavorizate din punct de vedere economic.
CAPITOLUL 1 
PROIECTE DE FINANTARE COMUNITARA
Programele comunitare sunt programe ale Comisiei Europene ce sprijina financiar colaborarea dintre institutii si organizatii din tarile membre si candidate care activeaza in acelasi domeniu.Toate tarile care adera la UE trebuie sa aiba legislatia conforma cu acquis-ul comunitar.
- Acquis-ul comunitar reprezinta ansamblul de drepturi si obligatii comune ce unesc state UE. El este intr-o permanenta evolutie si cuprinde totalitatea normelor juridice care domeniul Justitiei si al Afacerilor Interne (JAI). 
Acquis-ul comunitar de mediu cuprinde 2 mari categorii de mediu :
1. Legislatia pe orizontala - legata mai mult de problemele generale de management de mediu decat de sectoarele, produsele sau tipurile de emisii specifice - studiul de impact, accesul publicului la informatia de mediu, raportarea datelor privind calitatea mediului. Directivele vizeaza colectarea si evaluarea informatilor de mediu din cadrul larg al activitatilor umane cu impact asupra mediului.
2. Legislatia sectoriala vizeaza: calitatea aerului, managementul deseurilor, calitatea apei, protectia naturii, poluarea sonora de la vehicule si utilaje.
U.E are peste 250 de directive in domeniul protectiei mediului, fiecare trebuind sa fie inclusa in legislatia romaneasca si transpusa in practica .
In calitate de stat candidat, Romania beneficiaza anual din partea Uniunii Europene de o asistenta financiara substantiala, care sprijina eforturile sale in pregatirea pentru aderare. Asistenta UE este acordata in principal prin intermediul a trei instrumente financiare: Phare, Ispa si Sapard. In afara de acestea, mai multe programe comunitare sunt deschise participarii institutiilor si organizatiilor din Romania. 
1.1 Programul ISPA
Programul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finantare nerambursabile ale Comunitatii Europene si a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr.1267/1999 in vederea acordarii asistentei pentru pregatirea aderarii la Uniunea Europeana a tarilor din Europa Centrala si de Est, asistenta acordata pentru realizarea coeziunii economice si sociale intre state, in domeniul politicilor privind infrastructura de transport si de mediu.
Obiectivele ISPA sunt urmatoarele:
o proiectului respectiv. Comisia Europeana poate de asemenea sa considere imprumuturile prin Institutiile Financiare Internationale angajate de aceste institutii guvernamentale, ca fiind echivalentul fondurilor publice nationale. Fondurile ISPA nu pot fi combinate cu alte instrumente de pre-aderare. Asistenta combinata prin ISPA si alte tipuri de asistenta comunitara 
In ceea ce priveste protectia mediului, obiectivul Ispa este sa sprijine tarile beneficiare in alinierea standardelor UE din domeniul protectiei mediului. Din acest punct de vedere, Ispa se concentreaza asupra aplicarii directivelor de protectie a mediului care necesita cele mai mari costuri de implementare. Acestea se refera la urmatoarele domenii:
- rezerva de apa potabila
- tratarea apelor reziduale
- administrarea deseurilor solide si a celor periculoase 
- poluarea aerului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piatra Neamt.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bica, I., Elemente de impact asupra mediului, Editura Matrix, Bucuresti, 2000
2. Ciobotaru, Virginia, Socolescu, Ana Maria, Prioritati ale managementului de mediu, Ed. Meteor Press, Bucuresti, 2006.
3. Filip, Corina, Protectia mediului, Editura Matrix, Bucuresti, 2002
4. Ghiga, C., Infrastructura teritoriala si dezvoltare urbana, Editura Uranus, Bucuresti, 2005
5. Ghiga, C., Protectia mediului - componenta intrinseca a dezvoltarii durabile, Editura Universitara, Bucuresti, 2006
6. Gradinaru, I., Protectia mediului, Editura Economica, 2000
7. Rojanschi, Vladimir, Florina Bran, Politici si strategii de mediu, Editura Economica, Bucuresti, 2002
8. Voicu, Gh., et.al., Procese si utilaje pentru ecologizarea localitatilor, Editura Matrix, Bucuresti, 2002
LEGISLATIE
INTERNET
- www.apmnt.ro 
- www.fonduri-structurale.ro
- www.mmediu.ro
- www.primariapn.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!