Paternul de dezvoltare a localitatii Gura Humorului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Istoria localitatii Gura Humorului	3
2. Factori care au influentat in timp dezvoltarea localitatii	3
3. Factori actuali care influenteaza dezvoltarea localitatii	6
4. Perspectivele de dezvoltare a localitatii	8


Extras din referat Cum descarc?

Orasul Gura Humorului isi trage numele de la asezarea sa la gura de varsare a paraului Humor in raul Moldova. Declarata oras incepand cu anul 1904, fapt ce i-a inlesnit dezvoltarea, localitatea este atestata in documentele scrise medievale emise de cancelaria Moldovei, inca de la inceputul secolului XV (1415), cand vornicul Oana a intemeiat vechea manastire a Humorului, la o distanta de 6 km de actualul oras 
La 10 septembrie 1782, in Gura Humorului este mutat comandamentul militar austriac, care construieste aici o fortareata. La 10 octombrie 1782, sediul trupelor de granita se muta la Gura Humorului.
Dupa anul 1800, in localitate incep sa se stabileasca germani, poloni, evrei, ucraineni, intemeind, in 1835, colonia cu numele ,,Bori" (intalnit si sub forma de Boureni). Conform recensamantului efectuat in 1930, populatia satului Bori se ridica la 267 locuitori. Toti locuitorii erau germani (100,0%). Din punct de vedere confesional, toti locuitorii erau romano-catolici (100,0%). In 1835 localitatea este legata telegrafic cu Viena.
In timpul ocupatiei austriece, Gura Humorului creste ca importanta, fiind ridicat pe rand la rangul de targusor si centru administrativ-teritorial (1820), apoi la cel de targ (1880) si capitala de district (1893), iar in cele din urma, in anul 1904, primeste statutul de oras.
In perioada interbelica orasul este resedinta plasei Homorului in cadrul judetului Campulung. 
2. Factori care au influentat in timp dezvoltarea localitatii
Orasul Gura Humorului a fost atestat ca statiune turistica de interes national prin Hotararea de Guvern Nr. 114/2005 publicata in Monitorul Oficial 178 din 01.03.2005. Reatestarea ca statiune turistica de interes national a fost facuta in anul 2008 cu respectarea normelor prevazute de Hotararea Nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice
Orasul Gura Humorului este situat in depresiunea intramontana cu acelasi nume, dezvoltata la confluenta Moldovei cu raul Humor, la o altitudine de 490 m, intre culmile impadurite ale Obcinei Mari, Obcinei Voronetului si Obcinei Humorului.
Accesul in localitate se realizeaza si feroviar, pe magistrala 502, Gura Humorului fiind statie pe reteaua feroviara Suceava - Vatra Dornei.
Turismul orasului beneficiaza de faptul ca localitatea se afla pe traseul turistic de la E la V - DN 17 Suceava -Vatra Dornei -Cluj din care se desprind majoritatea acceselor spre obiectivele turistice din zona.Turismul in zona orasului Gura Humorului constituie una din prioritatile de dezvoltare a regiunii Bucovina, investitiile in acest domeniu constituindu-se intr-o prioritate a Planului National de Dezvoltare a Romaniei.
Tinutul Bucovinei inglobeaza pagini de istorie, traditii si obiceiuri stravechi, monumente unice si mestesuguri specifice, ctitorii medievale care atesta o permanenta spirituala si istorica a locuitorilor acestor meleaguri.
Orasul se incadreaza in "Zona Manastirilor Bucovinei" ce cuprinde Obcinile Bucovinei intre vaile Sucevei si Moldovitei, strabatuta de trei drumuri turistice dispuse in circuit, cu legaturi bune cu zonele turistice limitrofe.
Situat in centrul geografic al judetului Suceava, Gura Humorului detine o pozitie strategica pentru accesarea tuturor traseelor turistice ce au ca scop vizitarea manastirilor cu fresca exterioara si a celorlalte obiective din aceasta parte de tara.
In acest teritoriu se afla cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala: Voronet, Humor, Arbore, Moldovita, Sucevita, care prin valoarea incontestabila a picturilor exterioare fac parte din patrimoniul culturii universale, incluse in evidenta UNESCO. Fiecare dintre acestea are o culoare dominanta ("albastru de Voronet", "rosu de Humor") si prezinta scene unice prin compozitia lor grafica, de natura religioasa sau care oglindesc monumente din istoria Europei.
Dezvoltarea orasului Gura Humorului ar trebui sa se bazeze, conform studiului realizat in cadrul strategiei, pe potentialul turistic al orasului, atat prin existenta manastirilor cu valoare istorica, culturala si religioasa, a facilitatilor de agrement, a cadrului natural, a traditiilor si obiceiurilor specifice, dar si prin infrastructura turistica deja existenta.
Ansamblul manastiresc este format din patru obiective: Biserica "Adormirea Maicii Domnului" si "Sf. Gheorghe"- construita in 1530 
Ruinele caselor manastiresti - datand din sec. XVI -XVIII Turnul clopotnita - datand din sec. XIX Turnul lui Vasile Lupu - construit in 1641 
Muzeul obiceiurilor populare din bucovina- muzeul a fost infiintat in anul 1958 prin stradania invatatorului constantin scortaru. conceputa initial ca muzeu raional, institutia s-a dezvoltat in timp, devenind un muzeu etnografic reprezentativ pentru zona etnografica humor.
Tematica este ilustrativa pentru obiceiurile calendaristice bucovinene, principalele momente reprezentate fiind obiceiurile de Sfantul Andrei, obiceiurile de Craciun si Anul Nou, obiceiurile specifice de primavara - inceputurile de an agrar si apicol - obiceiurile pascale, obiceiurile de peste vara si obiceiurile pastorale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paternul de dezvoltare a localitatii Gura Humorului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gura_Humorului
http://www.primariagh.ro/gura-humorului/about-2/
http://evolutie.primariagh.ro/wp-content/uploads/2011/12/STRATEGIE-GURA-HUMORULUI-V2.pdf
http://cndd.ro/documents/local_agenda_21/AgLoc21_GuraHumorului_ro.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!