Partidele Politice din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Democratia incepe si exista numai odata cu aparitia si dezvoltarea partidismului. Notiunea de partid are o vechime milenara, ea deriva in majoritatea lumilor moderne din latinescul pars-partis si desemneaza intr-o acceptiune semantica: o grupare de oameni constituita in mod voluntar, animati de aceleasi idei, conceptii, interese, scopuri care actioneaza in comun in baza unui program, in vederea realizarii acestora.
Partidele politice nu au avut aceeasi pondere, semnificatie si valoare in toate oranduirile sociale. Trebuie facuta o delimitare neta intre asa-zisele partide ce au existat in sclavagism si feudalism, fata de cele din societatea moderna, capitalista.
"Partidele politice" din aceste societati nu desfasurau o activitate permanenta, ci una sporadica, efemera, nefiind bazata pe un program politic coerent si clar. De regula, ele urmareau realizarea unor interese personale sau oculte si dupa atingerea obiectivului propus sau a infrangerii, isi incetau activitatea si se destramau.
Geneza partidelor politice moderne trebuie cautata in perioada trecerii de la feudalism la capitalism, in timpul luptei antifeudale purtate de burghezie. Revolutiile burgheze, dar si opozitia vechii clase feudale vor da nastere la fundamentele doctrinar-politice si odata cu acestea si la instrumentele aplicarii lor.
Romanii au trait separati in trei regiuni istorice: Tara Romaneasca (Valahia), Moldova si Transilvania. Procesul de unificare a romanilor din cele trei regiuni istorice a condus la formarea Statului Roman. In 24 Ianuarie 1859, Tara Romaneasca si Moldova s-au unit, formand Statul National Roman Modern.
Procesul de unificare s-a sfarsit dupa primul Razboi Mondial, prin unificarea Transilvaniei cu patria-mama la data de 1 Decembrie 1918 - data formarii Statului Unitar National Roman.
Prima Constitutie a fost promulgata in 1866, fiind modificata succesiv in 1923 si 1938. Pana la cel deal doilea Razboi Mondial, Romania a fost o Monarhie Constitutionala cu o economie de piata si importante relatii politice si economice cu numeroase state europene. In 1940, datorita contextului istoric, Constitutia din 1938 a fost suspendata si a fost stabilita dictatura militara pana in 1945.
Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, sub presiunea militara a fostei Uniuni Sovietice, Monarhia a fost abolita si din data de 30 decembrie 1947 Romania a devenit o Republica cu regim comunist. O noua Constitutie a fost promulgata in 1948, aceasta fiind modificata ulterior in 1952 si in 1965. Societatea si economia au fost fortate sa se schimbe conform modelelor importate. Proprietatea de stat unilaterala, planificarea centralizata rigida si piata controlata de stat au condus la o economie dezechilibrata si ineficienta, cu repercusiuni majore asupra bunastarii sociale. Exercitarea drepturilor civile de baza, a fost interzisa majoritatii populatiei.
Efectele dezastrului economic si social s-au intensificat spre sfarsitul anilor 80, conducand in Decembrie 1989 la un protest deschis al populatiei. Protestul s-a transformat intr-o Revolutie Populara, care a avut ca efect rasturnarea regimului comunist si proclamarea democratiei in data de 22 Decembrie 1989. 
Incepand cu 1990, eforturile tranzitiei Romaniei spre democratie au implicat schimbari in doua domenii:
-  in viata politica - trecerea de la totalitarism la o guvernare democratica; 
-  in economie - trecerea de la o economie planificata, la o economie de piata, bazata pe competitie. 
O noua Constitutie a fost adoptata prin referendum la data de 8 decembrie 1991, creand un nou cadru legislativ pentru pluralism politic si initiativa privata. Ca urmare a dezvoltarilor politice, sociale si economice remarcate dupa 1991 si a perspectivelor aderarii la Uniunea Europeana, Constitutia a fost amendata pe baza unui referendum, in octombrie 2003.
O prima etapa de tranzitie catre democratizarea societatii a impus reinfiintarea partidelor politice istorice, respectiv a celor mai importante partide politice existente inaintea instaurarii regimului comunist. In aceasta perioada, s-au infiintat circa 200 de partide politice, cu diverse orientari. 
Dupa primele alegeri libere, organizate in 1992, scena politica romaneasca a inceput sa se clarifice. O caracteristica specifica scenei politice din Romania o reprezinta prezenta partidelor politice organizate pe criterii etnice, cum sunt Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania - UDMR, sau Forumul Democrat al Germanilor din Romania - FDGR. Mai mult chiar, indiferent de rezultatul alegerilor, prezenta reprezentantilor minoritatilor etnice in Parlament este garantata prin Constitutie .


Fisiere in arhiva (1):

  • Partidele Politice din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

DEX, Definitia partidelor politice.
Giovanni Sartori (2016, volumul tradus). Party and party sistems.
Lidia Barac. Drept constitutional.
Otto Stammer (1965, volumul tradus). Politische Soziologie und Demokratieforschung. Gesammelte Aufsatze.
www.jurnal.ro
www.historia.ro
www.thenewfederalist.eu
www.wikipedia.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!