Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord

Extras din referat Cum descarc?

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o alianta politico-militara de
aparare colectiva. Obiectivul principal al NATO este acela de a salvgarda libertatea si
securitatea tuturor membrilor sai, facand uz de mijloace politice si militare. 
Tratatul Nord-Atlantic, semnat la Washington pe 4 aprilie 1949, a creat o alianta intre zece state europene si doua nord-americane, pentru apararea militara reciproca (Weigall, 2002, p 160).
Membrii fondatori ai NATO - Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Islanda, Italia,
Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia si Statele Unite ale Americii - s-au angajat, prin tratatul incheiat intre ei, sa se sustina reciproc in eventualitatea unei agresiuni militare.
Contextul crearii Aliantei
Tarile din Europa Occidentala si aliatii acestora din America de Nord, respectiv S.U.A. si Canada, au fost confruntate in perioada 1945-1949 cu nevoia urgenta de restructurare economica, fiind in acelasi timp ingrijorate de politica si metodele expansioniste utilizate de U.R.S.S 
Dupa ce trupelor statelor occidentale li se redusese capacitatea combativa, ca urmare a intelegerilor dintre statele Natiunilor Unite din timpul si de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, guvernele occidentale erau din ce in ce mai preocupate de faptul ca Uniunea Sovietica intentiona sa-si mentina nediminuata capabilitatea fortelor sale armate. 
In acelasi timp, avand in vedere ideologia declarata a partidului comunist sovietic, era din ce in ce mai evident ca apelurile pentru respectarea Cartei O.N.U. si a intelegerilor internationale, incheiate la terminarea razboiului, nu puteau garanta suveranitatea si independenta tarilor democratice, confruntate atat cu amenintarea unei agresiuni externe cat si cu aceea a subversiunii interne. 
Inlocuirea regimului politic democratic cu regimul nedemocratic, represiunea opozitiei institutionalizate si a celei neinstitutionalizate, violarea flagranta a drepturilor omului in cele mai multe dintre tarile Europei Centrale si de Est, dar si in Asia si in alte regiuni ale globului, au constituit tot atatea elemente ce s-au adaugat temerilor preexistente.
Planul Marshall si Razboiul Rece
NATO a fost strans legata la inceput de Planul Marshall (1947-1952), initiat de SUApentru a oferi mijloace de stabilizare economica tarilor Europei Occidentale. Rolul NATO era acela de a asigura apararea colectiva impotriva oricarei forme de agresiune si de a mentine un mediu de securitate sigur pentru consolidarea democratiei si crestere economica in statele membre. 
Tratatul Nord-Atlantic
Textul Tratatului este documentul de baza al Aliantei. Statele membre se angajeaza sa rezolve prin mijloace pasnice orice disputa internationala in care ar putea fi implicate si sa se abtina sa recurga in relatiile internationale la amenintarea cu forta sau la folosirea fortei. Cel mai important punct al Tratatului este articolul 5, care prevede posibilitatea unei interventii militare comune, in cazul unui atac indreptat impotriva unui stat membru:
Functionarea Aliantei
Stabilitatea in timp a NATO a fost asigurata de procesul specific de luare a deciziei in cadrul Aliantei, bazat pe consens. Toate deciziile trebuie sa fie adoptate prin unanimitate, indiferent de cate consultari este nevoie. Consensul in luarea deciziilor are doua avantaje:
Suveranitatea si independenta fiecarui stat membru sunt respectate. Decizia are sprijinul total al tuturor statelor membre si beneficiaza de angajamentul acestora de a o pune in practica. 
Cea mai importanta structura decizionala este Consiliul Nord-Atlantic, format din reprezentantii permanenti ai tuturor statelor membre. Reprezentantii permanenti au rang de ambasador si sunt sprijiniti de o delegatie nationala formata din personal diplomatic si consilieri pe probleme de aparare. Consiliul Nord-Atlantic isi asuma atributii in diferite domenii legate de securitatea membrilor Aliantei, cum ar fi planificarea apararii, problemele militare, planificarea nucleara NATO este condusa de un Secretar General, provenind din unul din statele membre.
Secretarul General prezideaza reuniunile Consiliului Nord-Atlantic si ale altor structure importante ale NATO si contribuie la crearea consensului intre statele membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!