Obiectivele si continutul activitatii de urbanism si amenajarea teritoriului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea si conceptele de urbanism si amenajarea teritoriului.
2. Obiectivele activitatii de urbanism si amenajarea teritoriului.
3. Continutul si factorii ce influenteaza activitatile de urbanism si amenajarea teritoriului.


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In lucrarea data" Obiectivele si continutul activitatii de urbanism si amenajarea teritoriului" voi relata urbanismul si amenajarea teritoriul atit in general la nivel de notiune ,cit si in special, adica mai detaliat mentionind obiectivele generale ale acestora in parte si ce influenta au ele in societatea noastra,sau mai bine spus unitatea administrativ - teritoriala in care este aplicata si altele.Aceasta lucrare va aborda 3 mari subdiviziuni: notiunile,obiectivele si continutul activitatilor de urbanism si amenajarea teritoriului.Prima subdiviziune va aduce la iveala o multime de notiuni atit din Legea privind principiile urbanisului si amenajarii teritoriului, cit si din opiniile autorilor fata de caeti termeni.O alta subdiviziune generind obiectivele de baza care sunt stipulate in cadrul legal si prezinta anume acele obligatiuni ce le datoreaza sa le indeplineasca prentru a spori eficacitatea si dezvoltarea domeniului in cauza.Tot aici voi mentiona ca urbanismul si amenajarea teritoriala nu este una si aceia,dar sunt 2 termeni ce au o insemnatate majora atit in cadrul legal cit si in literatura de specialitate. O a treia subdiviziune va releva sau mai bine spus va fi dotata cu continutul si totalitatea de activitati pe care o are scrisa i fisa postului sicare dupa toate ar trebui s-o fi indeplinit.Tot aici ca intr-un final voi face analiza si voi identifica care sunt factorii care influenteaza asupra activitatii de amenajarea teritoriului si urbanism, desfasurindule in masura posibilitatii pe toti factorii evidentiati de mine.
1.Notiunea de urbanism si amenajarea teritoriului
Conform legii privind principiile urbanismului si amenajarii teritoriului art. 1 notiunea de "urbanism " este definita astfel -cea mai importanta componenta a amenajarii teritoriului, al carei obiect il constituie teritoriul localitatilor si toate teritoriile necesare asigurarii functionarii si dezvoltarii acestora, iar amenajarea teritoriului fiind definita - complex de activitati pentru coordonarea politicii economice, sociale, culturale si ecologice in conformitate cu valorile fundamentale ale societatii luate in ansamblu, in vederea realizarii unui cadru natural si construit armonios, care sa favorizeze viata sociala si culturala a populatiei. 
Urbanism si Amenajarea Teritoriului reprezinta un complex de cunostinte stiintifice, tehnice, functionale si estetice care serveste la satisfacerea unor necesitati obiective ale colectivitatilor umane atat indivizi cat si grupuri. 
Elena Maria Minea a definit amenajarea teritoriului si urbanismul ca domenii de activitate practica, reprezinta parghii de baza in stabilirea strategiilor de remodelare a mediului uman, astfel incat sa se stabileasca o reala concordanta intre interesele, obiectivele, dezideratele si capacitatile mereu amplificate ale omului cu posibilitatile si resursele oferite de cadrul material de viata. 
De cele mai multe ori considerate in alaturarea lor (si, de cele mai multe ori cu referire doar la urbanism), sintagmele prezinta si problematizeaza preocupari din ce in ce mai serioase si de mare actualitate prin imperativitatea cu care se cer solutionate de catre specialistii din cvasitotalitatea domeniilor vietii sociale, carora sunt chemati sa li se alature -  prin actiuni si atitudini corespunzatoare -  oamenii de pretutindeni. 
Amenajarea teritoriului este o notiune mai vasta si mai complexa, integratoare a conceptului de urbanism, constituie unul dintre principalele instrumente de investigare si cunoastere, de previziune si planificare, de edificare si permanenta readaptare a mediului uman, a cadrului material creat de societate si indispensabil existentei sale. Amenajarea teritoriului se deosebeste, prin complexitatea sa si prin atributiile multiprofilate pe care le detine, de toate celelalte discipline care se ocupa, direct sau indirect, doar partial de problema mediului uman, datorita capacitatii sale de a analiza global si de a prezenta sintetic multitudinea de date obtinute prin mijloace proprii sau prin cooperarea cu numeroase sfere polispecializate complementare in vederea readaptarii continue a structurii mediului uman, pe masura evolutiei cerintelor sociale. Doctrina franceza defineste amenajarea teritoriului ca fiind "un ansamblu de acte ale colectivitatilor locale sau a institutiilor publice de cooperare intercomunala care vizeaza, in cadrul competentei loc, pe de o parte, conducerea sau autorizarea actiunilor si operatiunilor, respectiv pe de alta parte, asigurarea armonizarii acestora. Obiectul acestor actiuni sau operatiuni de amenajare consta in infaptuirea unei politici locale a habitatului, organizarea mentinerii, extinderii sau receptarea activitatilor economice, favorizarea dezvoltarii activitatilor de loisir si de turism, realizarea de echipamente colective, de lupta impotriva insalubritatii, de reinnoire urbana, de salvare si de punere in valoare a patrimoniului construit sau neconstruit si a spatiilor naturale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectivele si continutul activitatii de urbanism si amenajarea teritoriului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea nr.835 din 17.05.1996 privind principiile urbanisului si amenajarii teritoriului.
2. http://www.lora.ro/urbanism-si-amenajarea-teritoriului-definitie-scurt-istoric/ 
3. Elena Maria Minea "Urbanism si amenajarea teritoriului"
4. http://documents.tips/documents/curs-urbanism-si-amenajarea-teritoriului-sinteze.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!