Moduri de dobandire a dreptului de proprietate

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CAP. I. TRADITIUNEA
CAP.II. OCUPATIUNEA
CAP.III. ACCESIUNEA
SUBCAPITOLUL I. Accesiunea imobiliara
SUBCAPITOLUL II. Accesiunea imobiliara artificiala
SUBCAPITOLUL III. Accesiunea mobiliara
CAP.IV. UZUCAPIUNEA
CAP.V. EXPROPRIEREA PENTRU CAUZA DE UTILITATE PUBLICA
CONCLUZIE
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
A dobindi inseamna a deveni proprietar, iar daca se instraineaza urmeaza a fi facuta o alta persoana proprietar (rem suam alienam facere). 
Acest aspect este reglementat in Codul civil, in cartea III, unde sunt aratate "diferitele moduri prin care se dobindeste proprietatea". In tratarea modurilor de dobindire se are in vedere atit proprietatea, cit si celelalte drepturi reale principale. Potrivit art.644 C.civ., "Proprietatea bunurilor se dobindeste si se transmite prin succesiune, prin legate, prin conventie si prin traditiune", iar conform art.645 din acelasi cod "Proprietatea se mai dobindeste prin accesiune sau incorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune."
In doctrina se releva ca aceste moduri de dobindire sint aplicabile tuturor tipurilor de proprietate, tuturor drepturilor reale. La aceste moduri se adauga hotarirea judecatoreasca.
Modurile de dobindire a proprietatii sint impartite potrivit doctrinei noastre interbelice in: a) originare si derivate; b) moduri de a dobindi cu titlul oneros sau cu titlu gratuit; c) moduri de a dobindi cu titlu universal si cu titlu particular ori singular.
Sunt considerate moduri de dobindire originare, cind se dobindeste proprietatea unui lucru care nu a fost al nimanui; ele sint derivate cind se transmite o proprietate deja existenta de la o persoana la alta. Astfel, ocupatiunea este, de exemplu, un mod de dobindire originar (acquisitio originaria), iar vinzarea, mostenirea, donatia etc. (acquisitio derivativa) sunt moduri de dobindire derivate. Modul de dobindire este oneros cind pentru lucrul primit se da o valoare oarecare, se face o echivalare, iar cu titlu gratuit cind se primeste un lucru fara a se da nimic in schimb. Astfel, vinzarea este cu titlu oneros, iar donatia cu titlu gratuit.
Modul de dobindire si de stramutare a proprietatii este cu titlu universal cind se dobindeste o universalitate de bunuri (singurul mod de dobindire cu titlu universal este succesiunea) si cu titlu particular sau singular, cind se dobindeste unul sau mai multe lucruri determinate.
Enumerarea modurilor generale de dobindire a dreptului de proprietate este facuta in art.644 si 645 C.civ., primul articol cuprinzind modurile derivate, precum succesiunea, legatele, conventiile si traditiunea, iar cel de-al doilea cele originare, adica accesiunea sau incorporatiunea, prescriptia achizitiva, ocupatiunea si legea.
Legea, care este modul general de dobindire, poate cuprinde accesiunea, uzucapiunea si succesiunea legala, acestea fiind insa specificate aparte. Orice enumerare poate fi susceptibila de critica, fie in sensul ca toate modurile pot fi cuprinse in modul general de dobindire care este legea, fie ca lipsesc din enumerare alte moduri de dobindire, precum hotarirea judecatoreasca atributiva de drepturi si calea executiei silite prin adjudecare. Executia silita este un mod derivat de dobindire a proprietatii pe cale fortata, deoarece se intemeiaza pe gajul general al creditorilor chirografiani, obiect al gajului fiind patrimoniul debitorului.
Legiuitorul omite din enumerare hotarirea judecatoreasca si dobindirea fructelor de catre posesorul de buna-credinta, iar posesia mobilelor de catre acelasi posesor de buna-credinta este reglementata la art.1909 C.civ., la titlul XX, cap.IV, fiind privita ca o consecinta faptica si nu enumerata la textele din Titlul I, cap.I, al cartii a III-a din cod, cum era firesc sa se faca pentru motive de simetrie juridica si pentru inlaturarea confuziilor. Desi Codul civil enunta in textele citate numai modurile de dobindire si de transmitere a dreptului de proprietate, acestea sunt valabile si pentru dobindirea altor drepturi reale.
CAP.I. TRADITIUNEA
Traditiunea este un mod de dobindire a dreptului de proprietate enumerat de textul art.644 C.civ. Ea este un mod originar de dobindire, pentru ca priveste lucruri care nu au apartinut nimanui (aquisitio originaria). Acest mod de dobindire si-a pierdut interesul in zilele noastre. Termenul de traditiune, consacrat si de codul nostru civil inca in vigoare, are in legislatii diferite tot atit de diferite acceptiuni. Astfel, art.1053, coroborat cu art.431 din Codul civil austriac de la 1811, dispune ca proprietatea se dobindeste numai prin traditiune si nu prin contract de vinzare-cumparare. Dar aceasta nu in intelesul de traditiune corporala, ceea ce ar duce la contrazicerea dintre cele doua texte aratate, ci ca operatiune juridica. Dupa comentatorii acestui cod, traditiunea este de doua feluri: la mobile predarea corporala, iar la imobile intabularea.
Traditiunea era specifica transmiterii proprietatii in Codul civil austriac care a fost puternic inriurit de dreptul roman si de cel bizantin, care i-a influentat pe aclatuitorii lui de la 1811. Acest lucru s-a transmis si dreptului aplicabil in Ardeal si Bucovina de Nord, legiuiri ale caror influente se resimt si astazi. Dupa dreptul austriac si cel ungar se putea efectua in urmatoarele forme: traditie corporala, traditie prin declaratiune, traditie prin spedare (cind locul invoielii nu era identic cu cel al bunului) si traditie la ordin (dispusa de o autoritate competenta).
Actul juridic (contractul de vinzare, de donatie etc.) da nastere numai la un raport de drept personal, prin care cumparatorul, de pilda, poate pretinde traditiunea lucrului cumparat. Actul juridic datorita caracterului dominant volitiv poate fi alterat de vicii sau afectat de modalitati si conditii, el este despartit de transmiterea dreptului real, care este al doilea moment. Cele doua momente sint distincte, ca atare traditiunea este acea care reflecta momentul transmiterii dreptului real, prin supunere la prescriptiile formale ale legii (ex. imobile) sau prin remiterea materiala a bunului (ex. la mobile). Fara dovada traditiunii corporale a mobilelor, care se afla la un tert, nu se poate considera ca s-a dobindit proprietatea. Tot la mobile art.427 si 428 din C.civ.austr. au consacrat ca modalitati efective ale traditiunii: predarea simbolica si traditia prin declaratiune. Aceasta functiona la mobile prin predarea documentelor justificative, punerea unor semne distinctive (la traditiunea simbolica pentru lucrul ce nu putea fi predat imediat corporal), sau predarea bunului prin manifestarea evidenta a vointei de a detine bunul pentru viitor de catre primitor, avind de acum inainte un drept real (cind opereaza efectiv traditia, ca a doua faza ce marcheaza dobindirea proprietatii). Traditia era "acea formalitate esentiala, fara observarea careia acordul dintre parti nu poate avea efectul abrogator de drept pentru o parte si efectul constitutiv de drept pentru cealalta parte."
La imobile, transmiterea proprietatii se facea prin inscrierea in cartea funciara, care era considerata ca traditiunea bunului (asemanatoare predarii simbolice de la mobil, cum ar fi predarea biletului de proprietate pentru un animal luat din obor). Intabularea consta in inregistrarea in registrele publice de carte funciara a dreptului real transmis echivalent - dupa cum am vazut - traditiunii. Adica, intabularea era egala traditiunii si aceasta transmitea dreptul de proprietate, iar nu conventia partilor. Pe linga schimbarea faptica a posesorului prin traditie, este necesar ca proprietatea sa se stramute in favoarea achizitorului de drept sa se opereze si inscrierea in cartea funciara. Inscrierea este momentul consumarii consensului partilor si se indeplineste cu aceasta formalitate. Titlul, adica contractul, testamentul, sentinta judecatoreasca sau dispozitia legii constituiau modalitati ale achizitiei mijlocite. Dar art.425 preciza ca "Titlul singur inca, nu da proprietate." Proprietatea se poate cistiga numai prin predare si luare in primire justa.Practica Codului civil austriac a consacrat ca dobindirea deplinei proprietati opereaza prin intabulare, ca operatiune distincta de acea a consensului prin act juridic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moduri de dobandire a dreptului de proprietate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] D.Alexandresco, Principiile dreptului civil roman. Doctrina si jurisprudenta pina la zi, vol.II (partea I), Buc., Atelierele grafice SOCEC, 1927, p.6.
[2] D.Alexandresco, Explicatiunea dreptului civil roman, vol.III, partea II, p.2-5.
[3] I.P.Filipscu, op.cit., p.199.
[4] L.Pop, Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Tratat, Ed.Fundatiei "Chemarea" Iasi, 1994, p.24-28; C.Statescu, C.Birsan, Drept civil. Teoria generala a obligatiilor, Ed.Acad., Buc.1981, p.26-29.
[5] Tr.Ionascu si S.Bradeanu, op.cit., p.173-174; C.Statescu, Drept civil. Drepturi reale, Ed.Did. si Ped., Buc., 1979, p.828-830.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!