Managementul public

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Managementul public studiaza procesele si relatiile de management stabilite in cadrul sectorului public, in vederea formularii de concepte, princiipii si legalitati care sa asigure organizarea si functionarea eficace a componentelor sale, in regim de putere publica si pentru satisfacerea interesului general, prin prestarea de servicii publice
Managementul public este destinat sa modifice perceptia fenomenului administrativ, a actiunii administrative, dar si sa influenteze activitatea manageruluisi mentalitatea sa pentru a impulsiona intr-o maniera pozitiva capacitatea de functionare a institutiilor publice
Managementul public reprezinta un proces complex care pune accentul relatiile de management si de executie din administratia publica avand ca scop perfectionarea, organizarea si functionarea structurilor organizatorice administrative, in functie de necesitatile economice si sociale, pentru a realiza servicii publice eficiente. Managementul public stabileste strategii si aduce in prim plan calitatea serviciului oferit si satisfactia cetateanului pun-nd accent pe rezultate.
MANAGEMENTUL PUBLIC,
NECESITATE ,CONCEPT SI PRINCIPII.
Managementul public se dezvolta ca domeniu distinctiv al stiintei pornind de la elementele sale fundamentale . Acestea faciliteaza cunosterea , intelegerea si utilizarea corespunzatoare a abordarilor , instrumentelor , metodelor si tehnicilor de management public cu care opereaza functionarii din institutiile publice .
I.NECESITATEA CUNOASTERII MANAGEMENTULUI PUBLIC
Tranzitia spre economia de piata determina profunde mutatii in toate domeniile vietii sociale , evident si in sectorul public . Prin continutul sau , managementul public reprezinta suportul teoretic si practice necesar implementarii schimbarilor in institutiile publice .
Procesul de restructurare a sectorului public , in general , si a sistemului administrativ , in special, necesita inalt profesionalism , respectiv functionari publici cu o pregatire corespunzatoare de specialitate in domeniul managementului public . Se contureaza din ce in ce mai mult tendinta de profesionalizare a functionarilor publici permanenti . Evident , aceasta mutatie semnificativa determina o foarte buna cunoastere a continutului managementului public .
Din pacate , in Romania procesul tranzitiei si restructurarea sistemului administrativ s-au prelungit , in principal , datorita practicarii unui management primar , empiric , nefundamentat din punct de vedere stiintific . Efectele negative ale unei astfel de abordari s-au amplificat in timp , conducand astfel la aparitia unei crize manageriale de sistem care a cuprins , evident , si sectorul public . Prin urmare , managementul public contribuie la formarea si perfectionarea pregatirii functionarilor publici permanenti si alesi care isi desfasoara activitatea in institutiile publice . Un management public performant presupune personal cu o foarte buna pregatire generala si o noua viziune asupra rolului institutiilor publice in societatea romaneasca . 
Calitatea procesului de management si de executie din institutiile publice este influentata in mod direct de nivelul de pregatire generala si manageriala a functionarilor publici , iar managementul public contribuie decisiv la aceasta . In conditiile accentuarii caracterului democratic al societatii noastre , exista o serie de argumente care explica necesitatea cunoasterii managementului public .
Cunoasterea managementului public ofera posibilitatea intelegerii particularitatilor care apar in acest domeniu distinct al stiintei . Elementele specifice influenteaza procesele de management , de executie si de urmarire a deciziilor administrative . Cunoasterea managementului public permite , de asemenea , identificarea si analiza structurilor din institutiile publice , a relatiilor care exista intre componentele acestora , a rolului fiecarei unitati in cadrul sistemului , a sarcinilor , competentelor si responsabilitatilor care revin managerilor publici .
Managementul public , prin continutul sau , defineste principiile si regulile de organizare a sistemului informational in institutiile publice , particularitatile procesului de culegere , inregistrare , stocare , transmitere si prelucrare a informatiilor care circula in cadrul sistemului de management al institutiilor administrative . De asemenea , mangementul public ofera posibilitatea cunoasterii principalelor metode si tehnici de management folosite pe parcursul derularii activitatii in institutiile publice .
Managementul resurselor umane , in sectorul public , reprezinta o alta dimensiune importanta a managementului public . In acest sens , se acorda atentie proceselor de selectie , promovare si motivare a personalului din institutiile publice .
Prin urmare , managementul public ofera concepte , principii , metode si tehnici pentru intelegerea si perfectionarea continua a proceselor de management si de executie din institutiile publice si a stilului de management al functionarilor publici permanenti si / sau alesi din sectorul public .


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul public.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Androniceanu, Armenia, Noutati in managementul public, Ed. Universitara, Bucuresti, 2005.
2. Bente, Cristian, Managentul serviciilor publice - suport de curs, Ed. ,,Vasile Goldis" University Press, Arad, 2009. 
3. Marinescu, Gabriela, Management public modern, Ed. Tehnopress, Bucuresti, 2007.
4. Matei, Lucica, Management public, Editura Economica, Bucuresti, 2006.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!