Macroregiunea centru - Economie regionala

Extras din referat Cum descarc?

1.2Caracteristicile demografice
In ceea ce priveste demografia, Regiunea Centru cuprinde mai multe aspecte, si anume?
- Numarul populatiei in anul 2009 era de 2 524 491 locuitori, ce reprezinta 11,8% din totalul populatiei Romaniei, iar densitatea inregistrata in regiune a fost de 74,0 loc/ km2, situata usor sub nivelul national (90,1 loc/km2)?
- Structura populatiei pe varste releva o imbatranire accentuata, deoarece ponderea persoanelor peste 65 de ani a crescut de la 9,7 in anul 1990 la 14,1 in anul 2009, iar populatia tanara a scazut la 15,4% comparativ cu 23,7%?
- Sporul natural a fost de 0,2 ?, deoarece s-a remarcat o usoara crestere de-a lungul ultimului deceniu si jumatate?
- In Regiunea Centru se regasesc cele mai multe orase, prin urmare ponderea populatiei urbane este de 59,4%?
- Regiunea Centru este caracterizata printr-o mare diversitate etnica (65,3% romani, 29,9% maghiari, 4% rromi), lingvistica (limba romana 68% si maghiara 30%) si religioasa (63,9% sunt ortodocsi, 15, 2% catolici, 12,3 % reformati) 
1.2 Forta de munca si migratia acesteia
- Populatia activa constituie 42,5% din total, aflandu-se sub media pe tara - 45,5%, iar gradul de ocupare este de 39,8% (39,3% din populatie fiind prezenta in sectorul serviciilor si 29,3% in industrie)
- In majoritatea judetelor rata somajului este de 8,5%, exceptie facand judetele Sibiu si Mures care se afla sub media regional (7,3%) si nationala (4,6%). Cauzele somajului au fost inchiderea unor uzine importante, precum: uzinele constructoare de masini Roman si Tractorul, companii industriale de aparare, dar si de modernizarea unor zone industriale.
- Macroregiunea Centru se mai confrunta cu o situatie nefavorabila, si anume migrarea populatiei active. Aceasta s-a orientat catre alte ramuri economice si dupa 1990 s-a resimtit o plecare masiva catre tarile din Europa Occidentala. 
1.3Economia regionala si Produsul Intern Brut (PIB)
- Produsul Intern Brut in Macroregiunea Centru in anul 2008 a fost de 11250 euro/loc (44,8% din media Uniunii Europene), judetele Brasov si Sibiu inregistand cea mai mare valoare (Brasov - aproape 14 000 euro /loc.), iar Harghita si Covasna situandu-se la polul opus. 
- Profilul industrial al regiunii centru este repezentat de industriile (49,7% din VAB a regiunii): constructoare de masini, "prelucrarea metalelor, chimica, farmaceutica, materialelor de constructii, lemnului, extractiva, textila si alimentara." 
- O alta contributie semnificativa in PIB este data de sectorul serviciilor (32,3%) care a cunoscut o dezvoltare in ultimii ani. Principalele cresteri s-au resimtit in domeniile: "transporturile (in special transporturile rutiere si cele aeriene), telecomunicatiile, sectorul financiar-bancar si de asigurari, turismul." 
- Agricultura (7,8%) detine si ea o contributie in PIB-ul regiunii, insa se confrunta cu deficiente si se afla intr-un proces de modernizare si mecanizare a procedurilor agricole pentru a se ridica la standardele Uniunii Europene si de a putea concura cu alte tari dezvolatate.
1.4Infrastructura
oInfrastructura de transport este reprezentata de o retea de drumuri publice care avea, la sfarsitul anului 2009, o lungime totala 10709 km, din care 32% sunt drumuri modernizate (pe viitor se propune darea spre folosinta a Autostrazii Transilvania si crearea Autostrazii Pitesti-Nadlac, dar si a unui drum de legatura intre cele 2 autostrazi); de o retea feroviara de 1336 km, din care 669 km sunt electrificati si o retea de transport aerian care cuprinde 2 aeroporturi, unul in Targu Mures si unul in Sibiu ( al 5-lea pe tara in ceea ce priveste tranzitul intern si international de pasageri), iar pe viitor se urmareste contruirea unui aeroport in Brasov.
oInfrastructura de utilitati publice include o retea de apa potabilacu o lungime totala de 7331 km la 31 decembrie 2009, acoperind 294 localitati, dintre care 56 sunt orase. Cea mai mare pondere a localitatilor cu retele de alimentare cu apa potabila se inregistreaza in judetul Brasov cu 84,5% din totalul localitatilor, iar la polul opus se situaza judetul Sibiu cu 47% ; o retea de canalizare la care sunt conectate 147 localitati (35,5% din total, pondere superioara


Fisiere in arhiva (1):

  • Macroregiunea centru - Economie regionala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!