Locul administrației publice în sistemul social-global

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Administratia publica in sistemul social global 5
3. Interactiunea dintre administratia publica si stat. Premisele de aparitie a statului si a administratiei publice 
6
4. Functiile statului. Administratia publica si exercitarea functiei executive a statului 7
5. Rolul administratiei publice in exercitarea puterii de stat . 8
6. Concluzii 9
7. Bibliografie . 10


Extras din referat Cum descarc?

,,Ceea ce contribuie cel mai mult la asigurarea independentei individului in secolele aristocratice este ca suveranul nu se insarcina singur cu guvernarea si administrarea cetatenilor, era obligat sa lase in parte aceasta grija membrilor aristocratiei in asa fel incit puterea sociala, fiind intotdeauna impartita, sa nu apese niciodata in intregime si in acelasi fel pe fiecare om"
Alexis de Tocqueville
INTRODUCERE
In mod general, societatea constituie un sistem social global, un an samblu de procese, relatii si activitati umane aflate in interactiune dinami ca, avind ca scop crearea bunurilor materiale si valorilor spirituale menite sa asigure existenta si procesul social. Omul, ca element fundamental al societatii, este, in primul rind, o fiinta sociala, care comunica si intra in re latii interumane cu semenii sai, fie intr-un cadru organizat, caruia indivizii ii apartin prin nastere (familia, etnia, poporul, natiunea), fie prin activita tile comune in cadrul unor grupari sociale (muncitori, tarani, intelectuali, patroni, angajati, liber profesionisti), fie prin libera aderare la diferite orga nizatii politice, culturale, profesionale.
Administratia publica, ca sistem de organizare sociala, exista si functi oneaza in cadrul sistemului social global fie la nivel national, fie la nivel de unitati teritorial-administrative, interactionind cu alte forme de organizare ce constituie mediul social.
Administratia publica nu este ceva abstract, ci se afla in strinsa legatura cu tipul de societate si particularitatile gruparilor sociale, purtind ampren ta structurilor si stratificarilor societatii, mediului geografic, orientarii eco nomice, traditiilor istorice si culturale.
Structura administratiei publice depinde de modul in care este struc turat mediul social, activitatile ei fiind accesibile mediului social in care functioneaza.
Raporturile sociale in cadrul sistemului administratiei publice si intre acest sistem si sistemul social global formeaza o serie de relatii sociale care, pe de o parte, stabilesc comportamentul oamenilor care realizeaza sarcinile administratiei publice, iar, pe de alta parte, urmaresc influenta mediului social asupra administratiei publice si rolul pe care acesta din urma il are in evolutia sistemului social global.
Unele tipuri de administratie sint incompatibile cu mediul social, or ganele administratiei publice fiind alcatuite numai din anumite clase sau grupuri sociale. Aceste tipuri de administratie sint caracteristice statelor dictatoriale si resping oricare participare a organizatiilor sistemului social la realizarea sarcinilor publice.
Intr-un stat democratic administratia publica este deschisa pentru sistemul social global, asigurind un raport pozitiv de compatibilitate intre sistemul administratiei publice si societate, patrunderea sub diferite forme a organizatiilor sistemului social global in componenta si functionarea ad ministratiei publice.
La rindul sau, diferite organe ale administratiei publice participa la perfectionarea vietii membrilor societatii, desfasoara activitati cultural - educative prin care influenteaza puternic dezvoltarea societatii.
O alta trasatura importanta a sistemului administrativ este capacitatea de autoreglare a structurilor si actiunilor sale conform necesitatilor socie tatii pe care trebuie sa le cunoasca pe deplin.
In baza cunoasterii nevoilor societatii, sistemul administratiei publice isi regleaza structurile si modalitatile de actiune potrivit particularitatilor mediului social in raport cu care el actioneaza.
Intru realizarea valorilor politice prin care se exprima interesele ge nerale ale societatii, organizate in stat, administratia publica se afla intr-o complexitate de relatii cu sistemul politic. Ea are anumite legaturi cu fieca re dintre elementele componente ale sistemului politic si este direct influ entata de regimul politic existent.
Intr-un regim liberal administratia este amplasata sub autoritatea di recta a guvernului, dar se organizeaza si functioneaza prin consultari elec torale, desfasurate pe principii de pluripartitism. Liberalismul antreneaza descentralizarea si incredinteaza gestiunea colectivitatilor locale organelor alese.


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul administratiei publice in sistemul social-global.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. loan Alexandru, Administratia publica, Bucuresti, 1999, pag.43 -70.
2. Nadejda Durbala, Puterea de stat si administratia publica in dife rite regimuri de guvernare // Materialele conferintei stiintifico-practice, Chisinau, AAP, 2001, pag.87-93.
3. Minai T. Oroveanu, Tratat de Stiinta Administratiei, Bucuresti, 1996,pag.25-52.
4. Boris Negru, Alina Negru, Teoria generala a dreptului si statului, Chisinau, 2006, pag.102-153.
5. Boris Negru, Statul de drept: concept, exigente //Administrarea publica, revista metodico-stiintifica, 2003, nr.2, pag.81-89.
i, Aurel Siniboteanu, Reforma administratiei publice in Republica Moldova, Chisinau, Museum, 2001, pag. 15-58.
7. Tatiana Saptefrati, Unele aspecte ale organizarii sistemului de conducere // Administrarea publica, revista metodico-stiintifica, 2001, nr.4, pag.25-30.
8. ?.T. To?e??o, ?o??o?o???, Moc??a, 1994..
9. loan Vida, Puterea executiva si administratia publica, Bucuresti 1994.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!