Interesul superior al copilului

Extras din referat Cum descarc?

Interesul superior al copilului este o notiune abstracta, destul de greu de stabilit, astfel ca realizarea lui presupune recunoasterea si garantarea unor prerogative fundamentale ale copilului si ale omului in general, cu mentiunea ca garantarea lor in cazul copilului presupune luarea in considerare a faptului ca un copil are nevoi speciale datorita varstei si gradului sau de maturitate.
Una dintre primele reglementari internationale ale acestui principiu se regaseste, inca din anul 1924, in Declaratia drepturilor copilului, adoptata de Liga Natiunilor, prin care se precizeaza ca ,,omenirea datoreaza copilului ce-i mai bun din ceea ce poate oferi". Prevederea data a fost preluata si dezvoltata in Declaratia drepturilor copilului, adoptata in 1959 de Adunarea Nationala a Natiunilor Unite, care prevede ca: ,,Copilul se va bucura de o protectie speciala si i se vor oferi facilitati prin lege si prin mijloace menite sa-i asigure o dezvoltare fizica, mentala, spirituala si sociala normale, in conditiile libertatii si demnitatii. In adoptarea legilor necesare realizarii acestui scop, se va avea in vedere interesul superior al copilului".
Interesul copilului este configurat de totalitatea drepturilor sale fundamentale, cum ar fi dreptul la integritate fizica si psihica, dreptul la identitate, dreptul la libera exprimare si dreptul la libertatea de gandire, dreptul la protectia impotriva oricaror forme de violenta, vatamare, abuz fizic sau mintal, abandon si neglijenta, dreptul la invatatura etc., drepturi la care trebuie sa se raporteze actiunile tuturor factorilor ,,ale caror responsabilitati generale, sectoriale ori specifice implica relatia cu copilul -  de la parinti la sistemul de invatamint, sistemul medical, societatea in ansamblul ei".
Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv in legatura cu drepturile si obligatiile ce revin parintilor copilului, altor reprezentanti legali ai sai, precum si oricaror persoane carora acesta le-a fost plasat in mod legal. Reprezinta singura finalitate a actiunilor parintilor si singurul criteriu care justifica interventia statului in raporturile dintre parinti si copii. Acest interes trebuie avut in vedere atunci cind exercita drepturile si indatoririle ce compun ocrotirea parinteasca, dar si de stat atunci cind isi exercita functiile legislativa, executiva si judecatoreasca in probleme referitoare la copii sau in care sint implicati copiii.
Cercetarile au aratat ca este in interesul superior al copilului daca:
-  copilul este crescut de ambii parinti impreuna, chiar daca acestia locuiesc separat;
-  fiecare parinte il incurajeaza pe copil sa pastreze relatii bune cu celalalt parinte;
-  copilului ii este explicat modul in care functioneaza intelegerea dintre parinti, in special cu privire la modul in care isi va petrece timpul cu fiecare dintre ei;
-  copilul nu trebuie sa fie expus la niciun conflict dintre parinti, indiferent de subiectul acestuia;
-  parintii il sprijina pe copil sa pastreze relatiile cu persoanele importante, de referinta, din viata lui, atit cu membrii ai familiei, in special cu bunicii, cat si cu prietenii;
-  noii parteneri ai parintilor trebuie sa aiba o relatie buna cu copilul si sa sprijine planul parintilor in ceea ce priveste exercitarea autoritatii


Fisiere in arhiva (1):

  • Interesul superior al copilului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-Obligatia legala de intretinere- Andreea Draghici, Ramona Duminica, editura Universul Juridic, 2014
-Protectia Juridica a drepturilor copilului- Andreea Draghici, editura Universul Juridic , 2013
- Conventia ONU cu privire la drepturile copilului
-Lg 18/1990
-Codul Civil 
-Lg 272/2004
-Lg 273/2004
-https://ro.wikipedia.org/wiki/Interesul_superior_al_copilului
-https://legeaz.net/noul-cod-civil/art-263-principiul-interesului-superior-al-copilului-dispozitii-speciale-incetarea-persoanei-juridice
-https://www.juridice.ro/191328/interesul-superior-al-copilului-si-autoritatea-parinteasca.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!