Functia publica

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de functie publica in context european
Exista doua categorii de functii publice in tarile Uniunii Europene:
? mai intai, sunt functionarii care lucreaza la nivelul institutiilor comunitare si care pot fi desemnati cu titulatura de functionari europeni,
? iar mai apoi exista corpul de functionari care lucreaza in administratia proprie a fiecarui stat.
Fiecare stat membru reglementeaza regimul corpului de functionari proprii in acord cu exigentele sistemului legislativ autohton. 
Cu privire la functionarii europeni, reglementarea statutului acestora revine institutiilor comunitare.
La 6 septembrie 2001, Parlamentul European a adoptat hotararea prin care a aprobat un Cod al bunei conduite administrative, textul acestuia fiind redactat de Mediatorul European. In campul de aplicare a Codului intra functionarii si alti angajati ai Comunitatilor Europene, institutiile si serviciile lor avand obligatia sa ia masurile necesare pentru ca dispozitiile Codului sa fie aplicate in mod egal si altor persoane care lucreaza in serviciul lor, fie cu contracte de drept privat, fie detasate din functii publice nationale, fie ca stagiari.
2. Functia publica si functionarul public
Institutiile Comunitatii Europene reunesc personal cu pregatire diversa, a caror activitate se desfasoara in conformitate cu prevederile cuprinse in acte normative special adoptate. Aceste acte normative contureaza dreptul functiei publice europene, ramura de drept noua care a dobandit autonomie datorita interesului special acordat acestor norme juridice si datorita importantei domeniului de reglementare pentru intreaga activitate a Uniunii.
Notiunea de functie publica europeana a intrat in limbajul fiecaruia dintre noi, fiind utilizata in doua sensuri diferite, in functie de contextul concret.
Mai intai, in sensul cel mai larg al termenului, functia europeana desemneaza atat persoanele investite cu autoritate publica care lucreaza pentru o institutie sau un organism european dar si functionarii care desfasoara activitate in structurile administratiei publice pentru fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene.
La randul lor, persoanele care lucreaza pentru institutii si organisme comunitare sunt fie functionari europeni (in sensul restrans al notiunii), fie agenti contractuali, adica persoane care desfasoara activitate in baza unui contract de munca si nu sunt investite de o autoritate publica.
Definitia notiunii de functionar european in sens restrans este cuprinsa in art. 1 din Statut, potrivit caruia "este functionar al Comunitatilor, in sensul prezentului Statut, orice persoana care a fost numita in conditiile prevazute de acest statut, intr-o functie permanenta dintr-una din institutiile Comunitatii, printr-un act scris al autoritatii investite cu puterea de numire de aceasta institutie."
Asadar, dobandirea calitatii de functionar comunitar este conditionata de existenta actului de numire emis de autoritatea competenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!