Evolutii si tendinte in politici public

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE	2
POLITICI PUBLICE. DEFINITIE	2
SANATATEA PUBLICA. DEFINITIE	2
CUPRINS	2
TRATATELE INITIALE. CARACTERISTICI GENERALE	2
ACTUL UNIC EUROPEAN. CARACTERISTICI GENERALE	3
TRATATUL DE LA MAASTRICHT. CARACTERISTICI GENERALE	3
TRATATUL DE LA AMSTERDAM. CARACTERISTICI GENERALE	4
PRINCIPIUL SUBSIDIARITATII	5
CAZURILE CETATENILOR LUXEMBURGHEZI KOHLL & DECKER SI SMITS & PERBOOMS	5
INCHEIERE	6
SCURTE CONCLUZII	6
BIBLIOGRAFIE	8


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
POLITICI PUBLICE. DEFINITIE
La modul general, politicile publice reprezinta totalitatea activitatilor desfasurate de administratia publica centrala de specialitate in scopul solutionarii problemelor de politici publice identificate. ,,O anumita solutie poate fi implementata prin intermediul unuia sau mai multor acte normative", conform Art. 4 lit. a, HG 775/2005. 
SANATATEA PUBLICA. DEFINITIE
Sanatatea publica este ramura medicinei care se ocupa de evaluarea si de supravegherea sanatatii populatiei, de identificarea nevoilor de sanatate ale acesteia, de definirea si de implementarea strategiilor si politicilor publice din domeniul sanatatii si de evaluarea serviciilor de sanatate. 
,,Noua Sanatate Publica se ocupa cu identificarea nevoilor de sanatate si organizarea de servicii de sanatate comprehensive la nivel populational, incluzand astfel procesul de informare, in vederea caracterizarii starii de sanatate a populatiei si mobilizarea resurselor necesare pentru a interveni asupra acestei stari. Deoarece esenta sanatatii publice este starea de sanatate a populatiei, aceasta include organizarea personalului si a unitatilor medicale in vederea furnizarii tuturor serviciilor de sanatate necesare pentru promovarea sanatatii, prevenirea bolilor, diagnosticare si tratamentul bolilor, precum si reabilitarea fizica, sociala si profesionala". 
CUPRINS
TRATATELE INITIALE. CARACTERISTICI GENERALE
Cel putin, la inceputul procesului de integrare europeana, politica de sanatate a avut o
importanta secundara. Tratatele initiale (Tratatul instituind Comunitatea Europeana a
Carbunelui si Otelului, 1952; Tratatul Euratom, 1957 si Tratatul de la Roma instituind
Comunitatea Europeana, 1958) contineau putine prevederi care aveau legatura cu sanatatea,
referindu-se doar la cercetarea si cooperarea intre statele membre pentru siguranta si
sanatatea muncitorilor din industria carbunelui si otelului (articolul 55 al Tratatului de la
Paris, 1952), protectia populatiei impotriva radiatiilor ionice (Euratom, 1957) etc. Primele
dispozitii ale Tratatului instituind Comunitatea Europeana se refereau si la sanatate, insa
numai in legatura cu scopul instaurarii pietei interne. De exemplu, articolul 36 al acestui
Tratat permitea statelor membre sa limiteze libera circulatie a marfurilor daca aceasta masura
se justifica din punct de vedere al protectiei sanatatii si vietii persoanelor si animalelor.
Sanatatea publica nu aparea ca un capitol separat, ci era parte integranta a domeniului sanatatii si sigurantei la locul de munca. De asemenea nu exista nicio baza juridica referitoare la acest domeniu de politica publica europeana, si anume, sanatatea.
ACTUL UNIC EUROPEAN. CARACTERISTICI GENERALE
Totusi, datorita modificarilor tratatelor s-a ajuns ca prima aparitie sa existe odata cu Actul Unic European (1987). El a avut drept rezultat extinderea competentelor de actiune ale Comunitatii in domeniul sanatatii si sigurantei ocupationale sau a protectiei mediului si a consumatorilor (mai ales in ceea ce priveste alimentatia, produsele farmaceutice si asa numitele ,,substante periculoase"). El stabilea si o baza legala pentru Piata Unica ce avea ca scop protectia sanatatii consumatorilor. Un alt scop al acestui tratat a fost recunoasterea mutuala a calificarii profesionale ale medicilor, dentistilor, personalului paramedical si al asistentelor din cadrul Comunitatii. Doua dintre cele mai importante strategiiale acestui tratat au fost: dezvoltarea unor programe de sanatate europene precum ,,Europa impotriva cancerului" si ,,Europa impotriva SIDA". 
TRATATUL DE LA MAASTRICHT. CARACTERISTICI GENERALE
In 1993, Tratatul de la Maastricht ii ofera tratatului constitutiv titlul de ,,Sanatate publica". Astfel, au aparut doua mari reglementeri in acest domeniu, art. 3 (o) care permite Comunitatii sa contribuie la realizarea unui nivel ridicat de protectie a sanatatii pentru cetatenii sai si art 129.care indica faptul ca ,,cererile pentru protectia sanatatii trebuie sa reprezinte o parte constituenta a altor politici ale Comunitatii" (altfel spus, in momentul elaborarii altor politici, UE este obligata sa tina cont de consecintele pe care acestea le-ar avea asupra sanatatii publice). El contureaza, in acelasi timp, cateva domenii prin intermediul carora se indeplineste acest obiectiv: ,,prevenirea bolilor, masurile care trebuie luate pentru a avea o stare de sanatate cat mai buna, dependenta de medicamente". Mijloacele permise pentru realizarea acestor obiective sunt ,,incurajarea cercetarii cauzelor de boala si a modalitatilor de transmisie", ,,educatia pentru sanatate" si ,,incurajarea cooperarii intre statele membre, iar daca este necesar, oferirea de suport pentru actiunile lor". Totodata, Consiliului European ii este recunoscut dreptul de a lua ,,masuri de incurajare" sau de a emite, cu majoritate calificata a voturilor, recomandari (necontrasemnate).
In afara de cele doua articole, articolul 3 (s) avea in vedere intarirea protectiei consumatorului, articolul 30, 34 si 36 incuraja restrictiile importurilor si exporturilor intre statele member cu scopul protejarii sanatatii si vietii oamenilor, a animalelor si a plantelor, articolul 43 era bazat pe agricultura, 48-51, prevedea libera circulatie a lucratorilor, 52-58 (drepturile de rezidenta), 59-66 (libera circulatie a serviciilor, incluzand asigurarile), 75 (1) (necesitatea de a introduce masuri de imbunatatire a sigurantei transportului), 118 (prevenirea accidentelor profesionale si a bolilor; masurile de igiena la locul de munca), 129 (a) (protectia consumatorului), 130 (r) (protectia mediului si a sanatatii umane). 
Prevederile Tratatului au condus la aparitia primei strategii europene privind sanatatea
publica. Ea sublinia opt arii de actiune prioritara a Comunitatii: cancerul; SIDA si alte boli
transmisibile; promovarea sanatatii, a informarii si educatiei sanitare; dependenta de droguri;
datele si indicatorii privind starea de sanatate a populatiei si monitorizarea si supravegherea
bolilor; afectiunile legate de poluare; accidentele si leziunile; bolile rare. Unul dintre
principalele rezultate pozitive l-a constituit dezvoltarea unui numar crescut de politici
europene de prevenire si control, in special a bolilor transmisibile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii si tendinte in politici public.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.British Medical Journal, ed. rom., nr. 324, 2002
2.D. Byrne, ,,Public Health in the European Union: breaking down barriers", in Eurohealth, vol. 7, no. 4, Autumn, 2001
3.D. Byrne, ,,Public Health in the European Union: breaking down barriers", in Eurohealth, vol. 7, no. 4, Autumn, 2001.
4.E. Mossialos, G. Permanant, Public Health in the European Union: making it relevant, LSE Health, London School of Economics & Political Science, 2000
5.E. Mossialos, M. McKee, ,,Ingrijirile de sanatate si Uniunea Europeana: implicatii profunde, dar incerte, asupra sistemelor nationale de sanatate"
6.F. Sauer, ,,Restructurari si noi programe pentru sanatatea europeana", in Viata medicala, nr. 28 (706), anul XV, 11 iulie 2003.
7.Loredana Huzum "Uniunea Europeana si politica de sanatate: evolutie, limite si tendinte recente"
8.M. Lambru, B. Chiritoiu, J. Gregoire, Sistemul romanesc de sigurari sociale si aderarea la Uniunea Europeana, Institutul European din Romania, 2002
9.M. van den Heuvel, ,,Doctorul european", in Viata medicala, nr. 28, 11 iulie 2003.
10.P.J. Belcher, Ph.C. Berman, ,,Health in other EU Policies or an EU Health Policy?", in Eurohealth, vol. 7, no. 4, Autumn, 2001.
11.V. Constantin (coord.), Documente de baza ale Comunitatii si Uniunii Europene, ed. a II-a, Editura Polirom, Iasi, 2002.
Surse internet
- http://europa.eu.int/comm/employment_social/general/index_en.htm , European Comission, The new strategy for health and safety at work, 2002 - 2006.
- http://www.dictionar.1web.ro/administratiepublica/politici+publice/
https://rezidentiat.ms.ro/curricule/2017/sanatate_publica_si_management_2017.pdf , ,,Ministerul Sanatatii- Centrul de Resurse Umane in Sanatate Publica. Curriculum de Pregatire in Specialitatea Sanatate Publica si Management"


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!