Evaluarea performantelor individuale in administratia publica din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Managementul performantei este un proces strategic in activitatea de resurse umane, avand ca scop imbunatatirea activitatii organizatiei pe termen lung, prin cresterea productivitatii si a eficacitatii angajatilor si prin dezvoltarea competentelor acestora. Este un proces continuu, dinamic, orientat catre viitor, care are ca scop optimizarea activitatii organizatiei, si care implica o intelegere comuna a obiectivelor organizationale si a standardelor de performanta si competenta dezirate. 
Proiectarea unui sistem eficace de management al performantei porneste de la rezultatele analizei muncii si nu poate fi implementat fara o descriere clara a atributiilor si responsabilitatilor fiecarui post si a competentelor necesare pentru ocuparea acestuia. Pentru performanta in activitate, este necesara compatibilitatea dintre angajat si cerintele generale si specifice ale postului, un factor de masurare a acesteia fiind evaluarea performantelor individuale.
In aceasta lucrare doresc sa evidentiez importanta incorporarii in evaluarea perfomantelor personalului adminstratiei publice a mai multor forme de evaluare, cu precadere evaluarea gradului de satisfactie a cetateanului cu privire la serviciile oferite de catre institutii si evaluarea de catre colegi, acestea fiind necesare pentru a se contura o perspectiva cat mai cuprinzatoare a raportului dintre individ si organizatie.
Procesul de masurare a performantei in sectorul public este recunoscut ca fiind unul dificil, datorita multitudinii persoanelor implicate -  clienti curenti si potentiali, cetateni cu drept de vot, reprezentansi alesi, organizatii nonprofit, sindicate etc., datorita lipsei unui mediu concurential, naturii serviciului public oferit, compexitatii mediului socio-politic dar si datorita influentei valorilor politice. Pornind de la aceste considerente generale, se pot identifica cinci categorii de performante in institutiile publice: financiare, bugetare, manageriale, politice si profesionale, care determina semnificativ celelalte categorii de performante.
Notiunea de evaluare a performantelor a fost definita de-a lungul timpului de importanti specialisti in domeniu, fiecare aducand in discutie noi aspecte si orientari ale intregului proces. In sens larg, evaluarea performantelor este procesul prin care un evaluator apreciaza sau estimeaza performanta unui individ in raport cu standardele stabilite, precum si cu reprezentarea sa mentala, propriul sistem de valori sau cu propria perceptie privind performanta obtinuta.
Evaluarea performantelor este un proces indispensabil pentru managementul resurselor umane, avand ca scop determinarea gradului de performanta a unui salariat in raport cu standardele stabilite, fiind fundamentala pentru dezvoltarea performantelor profesionale, fapt ce conduce la cresterea beneficiilor atat pentru organizatie, cat si pentru individ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea performantelor individuale in administratia publica din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Ghidul angajatorului in functia publica
Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Proiectul Strategiei privind dezvoltarea functiei publice 2015-2020
Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Rapoartele privind managementul functiilor publice si al functionarilor publici, 2009-2019
Chraif, M. (2013), Tratat de psihologia muncii. Aplicatii practice in organizatii si resurse umane. Volumul I. Fundamentele psihologiei muncii, Bucuresti: Editura Trei, 324-396
Daley D. (1992), Public Productivity and Management Review, Pay for performance, Performance Appraisaland Total Quality Management, vol. 16, nr.1, United States of America, 39-49
Novac C. (2012) Evaluarea performantei angajatilor, Note de curs, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
Ordonanta de Urgenta a Guverului nr.57/2019 privind Codul administrativ
Popa, M. (2008), Introducere in psihologia muncii, Iasi: Polirom, 58-75
Primaria Sectorului 5 Bucuresti, Procedura operationala privind evaluarea performantelor
Schmitt, N. W. PhD & Highhouse, S. PhD (2013), Handbook of Psychology. Volume 12: Industrial and organisational psychology, United States of America: John Wiley & Sons Inc., 61-103, 141-183
Varzari, A. (2017), Revista Administrarea Publica, Abordari teoretice privind evaluarea performantelor in administratia publica, Chisinau: Academia de Administrare Publica


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!