Egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat: Dincolo de realitatea globalizarii, de tendinta epocii moderne de a uniformiza societatea umana si a impune aceleasi valori la scara mondiala continua sa persiste dorinta de netagaduit a existentei constiintei nationale, a identitatii si apartenentei la o anumita comunitate umana, indiferent de elementului de legatura care o formeaza, fie el religios, lingvistic sau national. Dreptul la libera circulatie recastigat o data cu deschiderea ,,cortinei de fier", a dus si duce inca la migrarea unui numar foarte mare de oameni dintr-o regiune in alta sau chiar dintr-o parte in alta a globului, saracia si mirajul occidentului, de asemenea, nu fac decat sa accentueze aceasta realitate. Formarea de noi comunitati etnice, religioase, lingvistice in paralel sau chiar in cadrul celor vechi, este o realitate de necontestat a ultimului secol, iar aceste comunitati devin tot mai constiente de identitatea lor, in raport cu majoritatea.
Cuvinte cheie: discriminare, rasism, etnie, migrare
I. Scurt istoric
Inainte de 1940 fiecare stat natiune era liber sa hotarasca cine putea intra pe teritoriul in care isi exercita suveranitatea si cine dintre straini putea deveni un conational.
Istoria politicii de imigratie arata ca in doua momente istorice Franta a fost pe punctul de a alege politici de preferinta etnica explicita.
Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial ca reactie la nazism, toate democratiile liberale acceptau sa isi supuna politicile de imigratie la noile norme de drept international, astfel ele excludeau orice selectie a imigratiei pe cota etnica sau nationala.
Se considera ca in ultimii doua sute de ani, Franta, dintre toate statele europene a primit cei mai multi imigranti. Mai mult, in 1930, procentul de straini din populatia franceza era mai mare decat cel al Statelor Unite.
Franta a inceput sa primeasca tot mai putini imigranti din tarile europene si tot mai multi de la fostele sale colonii din Africa de Nord si de Sud si din Asia de Sud-Est. Colonialismul a creat cel mai eficient canal pentru miscarile de migratie in Franta. Potential major de forta de munca s-a gasit in Maghreb, Senegal, Indochina, Martinica, Guyana Franceza, Insula Reunion. De la mijlocul anilor 1950, maghrebienii au fost cel mai semnificativ grup de imigranti in Franta. 
Pentru a vorbi de minoritatile etnice si drepturile acestora este necesara o definitie a conceptelor, astfel conceptul de ,,etnie" utilizat masiv in antropologie si etnologie, este unul recent. Potrivit lui Richard Molard: ,,etnia este o comunitate de limba, de obiceiuri, de credinte, de valori, suprapusa peste criteriul spatial (spatiu teritorial delimitat)" .
Etnia defineste acei indivizi care sunt considerati de altii ca impartasind caracteristici comune care ii diferentiaza de alte colectivitati dintr-o societate in cadrul careia dezvolta un comportament distinct. Termenul a fost introdus pentru a stabili o distinctie fata de rasa , intrucat, desi un grup etnic poate fi indentificabil in termeni de trasaturi rasiale, el poate impartasi si alte caracteristici comune precum religia, ocupatia, limba sau politica . 
In Franta se evidentiaza printre cele mai importante grupuri etnice: latini ,slavi, africani (in special din Africa de nord), indochinezi, negrii, mulatrii, est indieni, chinezi, amerindieni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dinu Balan, Etnie, Etnicitate, Natiune si Nationalism
2. Dictionar de sociologie, ed. a 2-a, Ed.Univers Enciclopedic, 2003
3. http://www.edrc.ro/docs/docs/caietel_minEU-RO.pdf
4. Andreescu, Gabriel, Natiuni si minoritati, Polirom, Iasi, 2004
5. Taguieff, P.A. La force du prejuge : Essai sur le racisme et ses doubles. Paris: Gallimard. Taguieff, P.A. Face au racisme, Tome 1 & 2. Paris: Gallimard. Tajfel, H.
6. Wodak, R.; Reisigl, M., Discourse and Racism: European Perspectives, Annual Review of Anthropology, Vol. 28, 1999


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!