Drepturile si obligatiile functionarilor

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Definirea notiunii de "functie publica"
In sensul extins, traditional, constructia de "functie publica" desemneaza atat functionarul public, cat si ansamblul regimurilor juridice aplicabile personalului administratiei de stat. 
In acceptiune restransa, prin functia publica se subintelege pozitia (situatia) juridica a unei persoane fizice legal investita atributii specifice pentru realizarea functiilor (competentelor) ce revin prin lege unei autoritati publice. Aceasta consta intr-un sistem al drepturilor si obligatiilor care formeaza continutul juridic complex al raporturilor dintre organul care a investit-o si persoana fizica.
Intr-o formulare generica, titularul uneia dintre functiile publice, poarta denumirea de functionar public, indeplinind atributiile functiei prestand anumite servicii publice. 
Functiile publice se definesc prin mai multe trasaturi:
- drepturile si obligatiile specifice functiilor publice se stabilesc pe cale unilaterala, prin norme juridice, de catre organele de stat; aceste drepturi si obligatii sunt create si organizate in vederea realizarii puterii publice; 
- functia publica are caracter continuu, iar drepturile si obligatiile aferente se mentin atat timp cat exista competenta pe care functia o realizeaza si, implicit, actul legal care a creat-o; 
- persoanele, carora le este incredintata realizarea anumitor functii, intra intr-un complex de raporturi juridice cu organele care le-au investit. Titularul functiei se gaseste, fie intr-un raport de subordonare fata de institutia publica, fie intr-un raport, supraordonat, de autoritate fata de terti; 
- functiile publice pot fi indeplinite si de persoane fizice care nu sunt incadrate in munca intr-un organ de stat, in general, sau al administratiei publice, in particular.
Oprindu-ne asupra primului punct respectiv drepturile si obligatiile caracteristice functiilor publice reliefam urmatoarele: precum serviciul public, in care sunt incadrati functionari publici, are dreptul sa ceara acestora a se prezenta la timp la serviciu, conform programului acestuia, sa ceara prestatii de calitate, pastrarea secretului lucrarilor pe care le efectueaza si un comportament corect fata de cei care apeleza la serviciul public respectiv, indiferent de origine, sex, etc., tot asa si functionarii publici au, fata de serviciul public, anumite drepturi. De precizat este faptul ca drepturile serviciului public reprezinta, in acelasi timp, obligatii pentru functionarii publici.
Drepturile si obligatiile functionarilor publici pot fi impartite in doua mari categorii astfel: 
- drepturi si obligatii cu caracter gencral, pe care le au toti functionarii publici;
- drepturi si obligatii speciale (specifice), pe care le au numai anumite categori de functioari publici 
Functionarii publici au urmatoarele drepturi cu caracter general:
- de a avea opinii publice
- de asociere in organizatii profesionaleori de sindicate
- de stabilitate, in condiile legii
- la salariu
- de promovare, in functii, in grade si in trepte profesionale
- la ajutor material in caz de incapacitate temporara de munca
- la concediu de odihna
- la pensie, in caz de deces, urmasii acestora au dreptul la pensie de urmasi in conditiile legii.
Desi legea interzice unor categorii de functionari publici de a face parte din partide politice, cum sunt judecatorii Cutii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica ori secretarii consiliilor locale si ale celor judetene nu pot fi membri ai unor partide sau ai unor formatiuni politice, aceasta nu insemna ca functionarii publici nu au dreptul la opinii proprii.
Exercitarea dreptului la opinie nu trebuie sa influenteze coportamentul functionarului in raporturile lui cu publicului si nici in modul de rezolvare a lucrarilor ce ii revin din atributiile functiei publice pe o detine.
Cu unele exceptii, cum sunt functionarii publici din sistemul Ministerului Apararii Nationale si al Ministerului de Interne, care nu se pot rganiza in sindicate, restul functionarilor publici pot face parte - se pot asocia- din organizatii profesionale si din sindicate pentru apararea drepturilor si promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale acestora- ale functionarilor publici.
Un alt drept, din categoria drepturilor cu caracter general, al functionarilor publici este dreptul la salariu. Asa cum am mai aratat, salariul functionarilor publici este prevazut in statutul de functii al serviciului public in care acestia sunt incadrati. 
Salariile individuale sunt prevazute in actul administrativ de autoritate- ordin, decizie- de incradrare.
Pe langa salarii, functionarii publici au dreptul la diferite sporuri, premii, compensari, indexari, etc. Toate acestea, impreuna cu salariile si obligatiile catre bugetul asigurarilor sociale de stat alcatuiesc fondul de salarii al serviciilor publice. 
Salariul functionarilor publici poate fi majorat prin trecerea, in conditiile legii, in gradatii superioare.


Fisiere in arhiva (1):

 • Drepturile si obligatiile functionarilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- prof. Dr. M. Onofrei- Curs "Elemente de stiinta admistratiei"
- dr. V.I.Prisacaru- Tratat de drept adminstrativ roman (partea generala), pg. 179-183;
Ed. Lmina Lex, Buc. 1993


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!