Dezvoltarea comunitară participativă - aspecte comparative

Extras din referat Cum descarc?

Folosim termenul de comunitate pentru a desemna comuniunea, prietenia, uniunea oamenilor ,,la bine si la greu", a oamenilor care se privesc unii pe altii, se observa, se intelege pot merge impreuna intr-o directie, fara ranchiuna, suspiciune, ura. 
Dezvoltarea comunitara este un concept relativ nou care tinde sa se afirme din ce in ce mai mult in spatiul stiintelor socio-umane ridicand tot mai multe pretentii la gradul de disciplina de sine statatoare care abordeaza un domeniu distinct al spatiului socio-uman. Dezvoltarea comunitara se remarca odata cu trecerea de la comunitarismul socialist la comunitarismul modern -  bazat pe modernizare si participare la nivel local. Baza comunitarismului modern este cetateanul, sau dupa cum il numeste Ralf Dahrendorf, unul din teoreticienii principali ai principiului societatii civile: cetateanul public, individul participant la treburile obstesti. "Societatea civila este societatea "citizen"-ilor (a cetatenilor publici), care au drepturi, care isi asuma obligatiile si care se comporta in mod civic si civilizat unii cu altii. Este o astfel de societate, care tinde la aceea ca nimeni sa nu fie exclus si care asigura membrilor sai sentimentul de apartenenta si constitutia libertatii."
Catalin Zamfir (2007) considera ca ,,preocuparea pentru dezvoltarea comunitara a aparut masiv in cazul tarilor sever si cronic subdezvoltate, in care fragilitatea sistemului economic creeaza sistematic un deficit de oportunitati unui segment majoritar al comunitatii de a se integra intr-un proces global de dezvoltare." Programele de dezvoltare comunitara sunt cele care au avantajul de a:
- activa comunitatile marginalizate
- reduce costurile pentru mobilizarea resurselor locale inclusiv a resursei umane voluntare.
Dezvoltarea comunitara isi pune baza si se construieste ca demers stiintific pe cei doi piloni principali care sunt valoarea comunitatii si notiunea dezvoltarii. Pentru prima data in istoria abordarii dezvoltarii, Ernst F. Schumacher (1966) sustine ca "dezvoltarea nu incepe de la bunuri, ci de la oameni, de la educatia, organizarea si disciplina oamenilor. Fara acesti trei factori orice resursa ramane doar o posibilitate goala, ascunsa, neutilizata." Aceasta noua abordare si ,,apropiere" a dezvoltarii de factorul uman duce la schimbarea insasi a accentului pe care cade conceptul de dezvoltare; cand abordam termenul de dezvoltare in aria dezvoltarii comunitare, avem in vedere dezvoltarea mai degraba ca generator al schimbarilor pozitive la nivelul comunitatii si nu limitat, ca rezultat al acestor schimbarilor introduse in comunitate.
Avand in vedere ca perspectiva abordarii pe care o vom avea in cadrul acestui material este una, mai degraba, venita dinspre practica dezvoltarii comunitare, dar cu o necesitate destul de mare de restrangere a domeniului perceput ca dezvoltare comunitara in demersurile aceste practici (mai ales din Romania), dezvoltarea va fi abordata mai degraba un proces planificat, derulat pe termen lung, proces care propune introducerea de schimbari pozitive la nivelul comunitatii. Iata cateva idei care vin in sprijinul acestei abordari a dezvoltarii comunitare:
- este in continua evolutie nevoia de schimbare la nivelul comunitatii,
- schimbarea pozitiva are loc incremental, in interiorul procesului de schimbare a comunitatii,
- odata o schimbare pozitiva introdusa in interiorul unei comunitati, ar fi neplacut ca aceasta sa revina la starea initiala,
- schimbarea pozitiva este un proces care necesita stimulare si directionare - realizate cu un efort sustinut si constient,
- pe parcursul acestui efort constient de directionare, facem permanent apel la o teorie/model al dezvoltarii,
- in fiecare etapa, comunitatea este in configurare si fara o experienta anterioara,
- comunitatea opereaza permanent un proces de invatare,
- reusita procesului poate fi evaluata doar in termeni de judecata a persoanelor din interiorul comunitatii,
- rezultatele se asteapta sa fie mai degraba pozitive decat negative si sunt evaluate inclusiv la nivel de costuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea comunitara participativa - aspecte comparative.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Alexiu, T. M., Anastasoaei, T., -  Dezvoltare comunitara -  Waldpress, 2001
Badescu, I., Radu, N., De la comunitatea rurala la comunitatea urbana, Bucuresti, Editura Stiintifica si Enclopedica, 1980
Kuhn, T., Structura revolutiilor stiintifice, Bucuresti, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1974.
Sandu, Dumitru (1987), Dezvoltarea socioteritoriala in Romania. Editura Academiei, Bucuresti.
Zamfir, Elena (coord.) (2000), Strategii antisaracie si de dezvoltare comunitara, Editura Expert, Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!