Dezvoltarea carierei angajaților - obiectiv managerial

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea profesionala
Conceptul de dezvoltare profesionala este intalnit frecvent in literatura de specialitate din ultimii ani. 
Unii autori considera ca dezvoltarea profesionala este sinonima cu cea de pregatire profesionala, sau considera ca dezvoltarea profesionala este un concept mai complex, incluzand si pe cel de pregatire profesionala. 
In opinia acestora, dezvoltarea desemneaza procesul de crestere a complexitatii si diferentierii unui organism ca urmare a invitirii si maturizarii"23.
La nivelul individului, cresterea complexitatii deschide posibilitatea actionarii, in noi moduri asupra mediului, ceea ce conduce la oportunitatea unei noi invatari. Cu alte cuvinte, ,,dezvoltarea este facilitata de invatare si este constituita dintr-o serie de etape prin care trece individul spre a-si atinge deplina realizare de sine. Organizatiile au nevoie ca membrii lor sa se dezvolte. Prin procesul de invatare si maturizare oamenii devin mai capabili sa se adapteze schimbarilor de mediu".24 
Alti autori considera ca ,,spre deosebire de pregatire, dezvoltarea profesionala este un proces mai complex de pregatire a managerilor sau a altor specialisti pentru a-si asuma responsabilitati crescute, in posturile prezente si viitoare".25 Cele doua tipuri de activitati - pregatirea si dezvoltarea profesionala -  ,,difera prin scop si prin persoanele carora li se adreseaza".26 In schimb, ambele sunt necesare atat pentru progresul individual al fiecarui angajat, cat si pentru cel al organizatiei. In cele mai multe lucrari de specialitate, ele sunt abordate fie impreuna - sub denumirea de ,,training-dezvoltare", fie in mod separat. 
0biectivele pregatirii profesionale
Literatura de specialitate vehiculeaza o diversitate terminologica referitoare la sintagma, ,,pregatire profesionala" precum: pregatire,perfectionare, formare, invatare, training, dezvoltare profesionala. Prin scopul lor si populatia-tinta aceste activitati sunt diferite. Totusi, datorita faptului ca unele din metodele utilizate sunt comune, in practica, folosirea si intelegerea acestora genereaza confuzii.
Inainte insa de a aduce clarificarile de rigoare este necesar sa ne oprim asupra principalelor calitati si capacitati pe care trebuie sa le posede oamenii care lucreaza in organizatii pentru a-si realiza munca in mod corespunzator. Pe scurt, aceste calitati si capacitati se pot grupa astfel:
- calitati si capacitati tehnice, care presupun stapanirea limbajului adecvat profesiei sau meseriei, cunoasterea metodelor si tehnicilor specifice, competenta profesionala, experienta;
- trasaturi de personalitate constand in capacitati de comunicare, capacitatea de lucru in echipa, spirit de colaborare si cooperare, puterea exemplului personal, dorinta de invatare continua, de autoperfectionare, disciplina in munca, capacitatea de influentare a subalternilor si colegilor;
- calitati si capacitati conceptuale reflectate prin spirit analitic/sintetic de interpretare corecta a informatiilor, spirit inovator, reflexiv, capacitate de examinare critica a problemelor, capacitate de discernamant, judiciozitate, realism, adaptabilitate, flexibilitatea gandirii; 
- alte calitati precum: increderea in sine, stapanirea de sine, capacitatea de folosire adecvata a cunostintelor, spirit, organizat, simtul datoriei, corectitudine, integritate morala, curaj, tenacitate
Pentru ca angajatii unei organizatii sa poata dispune de calitatile si capacitatile amintite, procesul de pregatire profesionala trebuie sa raspunda unor obiective bine delimitate, precum:
- asigurarea concordantei dintre capacitatile si cunostintele salariatilor pe de o parte si cerintele organizatiei pe de alta parte;
- adaptarea salariatilor la schimbarile care apar in continutul sarcinilor de munca;
- mentinerea nivelului de competenta necesar progresului organizatiei;
- ameliorarea statutului salariatilor prin promovari;
- favorizarea eficacitatii tuturor salariatilor prin sporirea competentei in functia exercitata;
- imbunatatirea comportamentului in munca si favorizarea atitudinilor pozitive;
- cresterea increderii in sine a salariatilor;
- sprijinirea conducerii firmelor in reperarea salariatilor cei mai apti pentru promovare etc


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea carierei angajatilor - obiectiv managerial.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.licentade10.eu/Management/Managementul%20resurselor%20umane%20Aurora%20SA.doc
PREGATIREA CONTINUA SI GESTIUNEA CARIEREI /Note de curs si seminar


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!