Democratia

Extras din referat Cum descarc?

Democratia
Organizarea si conducerea societatii, metodele si metodologiile guvernarii cunosc anumite perfectionari. Democratia este unul dintre cele mai remarcabile elemente ale politicului in lumea contemporana.
De fapt democratia presupune conducerea poporului pe sine insusi, fapt ce dovedeste ca nu toti pot fi la guvernare. In acest context vorbim despre guvernati si guvernanti.
Conform Dictionarului sociologic, democratia reprezinta o modalitate de conducere a uni sistem social caracterizat, prin participarea, in diferite forme, a membrilor respectivului sistem, la procesul de conducere. Asadar democratia presupune ,, conducerea poporului de catre popor" , ideologic vorbind democratia este de fapt puterea poporului.
Dictionarele politologice, pun accentul pe pe faptul ca dmeocratia reprezinta guvernarea intregului popor si nu a unei singure clase, unui grup sau unei persoane.
Despre democratie vorbim inca din Grecia Antica, atunci exista o limitare a drepturilor si libertatilor politice la cetateni. De asemenea, sclavii in numar foarte mare erau lipsiti de drepturi.
Democratia moderna se contureaza in secolul al XIX- lea si are la baza cateva principii, dupa cum urmeaza: parlament reprezentativ, legea primeaza, principiul separatiei puterilor in stat. Revolutia franceza 1789, lanseaza principiile: liberte, egalite, fraternite, principii care vor sa evidentieze egalitatea cetatenilor intr-o societate.
Asadar democratia presupune existenta unei clase politice, a unui corp electoral, a unor partide politice, dar mai ales existenta echilibrului puterilor, teorie abordata de Montesquieu in lucrarea ,, Spiritul legilor". Aceasta din urma evidentiaza faptul ca cele trei puteri: legislativa, executiva si respectiv judecatoreasca trebuie sa colaboreze, niciuna nu i se subordoneaza alteia.
Democratia imbraca doua forme si anume, democratia directa care este o forma de viitor si presupune capacitatea cetatenilor de a participa direct la adoptarea deciziilor in cadrul societatii si democratia indirecta, adica cetatenii isi exercita puterea prin reprezentanti.
De-a lungul vremii au existat mai multe pareri cu privire la la ceea ce presupune democratia, asadar Abraham Lincoln sustine ca ,, nimeni nu este indeajuns de vrednic incat sa-si guverneze semenii fara consimtamantul acestora". Expertul britanic, Ernest Barkner considera ca ,, democratia nu este un fenomen electoral....ci o dezbatere obsteasca la care participa toti in scopul de a obtine un rezultat care urmeaza sa fie acceptat de majoritatea".
Asadar opiniile sus prezentate, pornesc de la aceleasi principii, insa modalitatea de conturare a aceleiasi idei difera de la o persoana la alta, scopul fiind satisfacerea si apararea intereselor generale ale societatii.
In secolul XX vorbim despre trei versiuni ale democratiei dupa cum urmeaza: democratia liberala care analizeaza drepturile si libertatile individului, aceasta forma de democratie caracterizeaza cele mai multe dintre statele occidentale. Social-democratia este a alta forma de guvernamant, care face apel la redistribuirea bogatiei si promovarea egalitatii. Cea de-a treia forma democratia populara a fost dominanta in tarile comuniste. Asadar toate aceste trei forme reprezinta principalele viziuni ale idealului democratic in lumea moderna.
De amintit este si faptul ca democratia prezinta atat dezavantaje cat si avantaje. Primele ar fi consumarea timpului in dezbaterea unei probleme, blocarea decizie care se dovedeste a nu fi in conformitate cu anumite cerinte, sau chiar exprimarea unor conflicte lente. Avantajele sunt date de superioritatea gandirii, care duce la solutionarea tuturor problemelor, indiferent de complexitatea lor, mai apoi lucrul in echipa care duce la eficienta, participarea activa a cetatenilor la viata societatii care este obligatorie, dar si controlul eficace, realizat de intreaga colectivitate asupra exercitarii conducerii societatii din care fac parte indivizii.
Asadar exersarea unui drept inseamna intr-un anumit mod a-ti afirma existenta in societate. A indeplini o datorie presupune a subscrie unei morale, a imbraca haina cetateanului virtuos.
Regimuri politice democratice
In ceea ce priveste notiunea de "regim politic", putem spune ca acest termen nu este sinonim cu cel de "sistem politic". 
Si totusi, multa vreme notiunea de regim politic a fost si este inca, redusa la institutiile de guvernare care formeaza baza institutionala a sistemului politic.
Viata politica, fenomenele politice se desfasoara intr-un anumit mediu social si politic, sunt configurate de factori politici, economici, geografici, etnici. Mediul fizic, nivelul de dezvoltare economica, de cultura si civilizatie, mediul biologic, cel social, psihologic si politic isi pun puternic amprenta asupra regimului politic. Cum acesti factori difera de la o tara la alta, regimurile lor politice vor fi diferite. De aici survine dificultatea analizei lor categoriale. In plus, trebuie facute delimitari cat mai clare intre sistemele politice si regimurile politice, iar acest lucru se realizeaza mai usor apeland la teoria sistemelor.
Atat sistemele politice, cat si regimurile politice sunt subsisteme, care se intersecteaza, ale sistemului social global. Daca sistemul politic indica modul de organizare si exercitare a puterii politice de catre autoritatile statale in concordanta cu un set de valori si idei, programe ale partidelor politice, regimul politic pune in evidenta metodele de exercitare a puterii folosite de institutiile publice ale statului. Cu privire la aceste lucruri, din punctul meu de vedere putem spune ca sistemul politic isi poate modifica configuratia, fara ca regimul politic sa se schimbe.
Dificultatea definirii clare a unui regim politic consta in faptul ca notiunea sau conceptul respectiv nu se aplica unei entitati abstracte, ci unui regim politic concret, existent intr-un stat si intr-o anumita etapa de dezvoltare a acestuia. Cum, fiecarui stat ii sunt proprii anumite elemente de natura politica, economica, sociala ce-i caracterizeaza regimul politic, conceptul respectiv tinde sa cuprinda sau sa reflecte aceste elemente. Daca conceptul teoretic de regim politic este insa construit pe baza unor criterii metodologice rigide, sablonarde si aplicat fara discernamant unor realitati politice dinamice, exista riscul ca unele caracteristici ale regimului respectiv sa se piarda. Interpretarea unui regim politic intr-o astfel de maniera va fi mai mult sau mai putin eronata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Democratia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Brucan S., Indreptar- dictionar de politologie, Editura Nemira, Bucuresti, 1993
2. V. Magureanu, Studii de sociologie politica, Ed. Albatros, Bucuresti, 1997
3. Georges Burdeau, Droit constitutionnel et institutions politiques, L.G.D.J., Paris, 1997
4. T. Draganu, Drept constitutional si institutii politice, vol. 1, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1998
5. I. Deleanu, Drept constitutional si institutii politice, vol. 1, Ed. Nova, Bucuresti, 1996
6. P. Negulescu, G. Alexianu, Tratat de drept public, vol. 1, Casa Scoalelor, Bucuresti, 1942
7. Zamfir C., Vlasceanu L., Dictionar de sociologie , Editura Babel, Bucuresti, 1998


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!