Cum este reglementata telemunca în legislația romana

Extras din referat Cum descarc?

Legea nr. 81/2018 defineste telemunca drept forma de organizare prin care salariatul isi indeplineste, in mod regulat si voluntar, atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca amenajat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Parerea specialistilor in domeniu este ca era cazul sa ne adaptam "la realitatea relatiilor de munca actuale si la avansul tehnologic, dar si din nevoia de a imprima mai multa flexibilitate in relatia angajat/angajator".
Uniunea Europeana a facut un pas urias in sensul modernizarii pietei muncii inca din 2002, cand la Bruxelles s-a incheiat un Acord-cadru european privind teleworkingul (telemunca) intre partenerii sociali.
Si in Romania, Codul muncii a reglementat munca la domiciliu inca dinaintea aparitiei legii privind telemunca, insa noile prevederi referitoare la telemunca adauga in mod expres situatia in care salariatul lucreaza de la distanta in locuri diverse, nu doar la sediul organizatiei sau acasa, folosind pentru prestarea activitatii tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Art. 2 lit. a) din legea 81/2018 defineste telemunca ca "forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor".
Iar telesalariatul ca "orice salariat care desfasoara activitatea in conditiile prevazute la lit. a)."
Conform literei legii telemunca trebuie a fi prevazuta in mod expres in contractul individual de munca si se poate realiza, evident, numai cu acordul partilor.
In art. 3 al legii 81/2018 este mentionata si obligativitatea contractului individual de munca, necesar desfasurarii activitatii de telemunca. Art. 5 precizeaza ca acest contract se incheie in conditiile prevazute de Codul Muncii, ceea ce inseamna ca telesalariatii se bucura de aceleasi drepturi si beneficii ca ale angajatilor care lucreaza la sediul angajatorilor.
In cazul in care angajatorul doreste modificarea unilaterala a unui contract individual de munca deja existent, prin adaugarea telemuncii, salariatul poate refuza, acest lucru neconstituind un motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.
Conform Art. 4 lit. a) programul de lucru a telemuncii se realizeaza angajat de comun acord cu angajatorul in conformitate cu contractul individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil.
Munca suplimentara este permisa conform aceluiasi articol lit. b) salariatilor cu norma intreaga, la solicitarea angajatorului si cu acordul scris al salariatului, iar conform literei c) angajatorul poate sa verifice activitatea salariatului in conformitate cu contractul individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil.
Art. 5 prevede modalitatile de modificare a contractului individual de munca, modificari care trebuie sa respecte conditiile prevazute la Art. 17 din legea 53/2003 -  Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare, cat si elementele suplimentare pe care acest contract modificat trebuie sa le contina, respectiv:
,,a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti;
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7 si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca."


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum este reglementata telemunca in legislatia romana.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!