Corupția politică

Extras din referat Cum descarc?

Coruptia se desfasoara in toate statele, respectiv, in domeniile de activitate. Aceasta este cea mai practicata, intrucat reprezinta modalitatea cea mai eficienta, conform unor studii, de a obtine ce iti doresti. Coruptia nu are un ,,intemeietor" autentic, ea fiind fondata si, in acelasi timp, interceptata ca un mijloc de aparare, cu ajutorul caruia iti asiguri, intr-o mare sau mica masura, ,,triumful". Aparitia ei se datoreaza inca din cele mai vechi timpuri, simbolizand rezultatul unor lipsuri, greve, saraciei, atingerea anumitor scopuri (de cele mai multe ori, individuale/ personale), asa explica revista ,,The Economist", intr-un articol aparut in iulie 2017. Aceasta poate cuprinde toate domeniile de activitate, insa, cea mai grava se intalneste in sfera politica. In Romania, de exemplu, coruptia politica ,,profeseaza" inca dinaintea Primului Razboi Mondial, astfel incat, totalitatea productiei tarii noastre, si anume, plantatii numeroase de cereale, care au condus economia Romaniei ,,batrane" spre o dezvoltare considerabila, au trecut sub dominatia franco-englezilor, doar prin simplul fapt ca aliatul sau i-a cerut, oarecum, sa dea foc tuturor granelor ca fiind considerate ale lor. De asemenea, un alt exemplu ce sta la bazele promovarii coruptiei politice in Romania poate fi considerat ordinul lui Ion Mihalache de a impusca minerii de la Lupeni-1929. Termenul de ,,coruptie" lua amploare, cunoscand forme si metode cat mai diversificate, intrucat a devenit atributia esentiala a celor care detin sau exercita o putere atat in stat, cat si a celor integrati intr-un rang superior. Astfel incat, specialistii oamenilor politici in acest domeniu ( de exemplu, GMC- Grupul Multidisciplinar privind 
Coruptia) o considera ca fiind de mai multe categorii: activa (promisiunea) si pasiva (acceptarea/ primirea acelei promisiuni). . Se vorbeste ca aceasta s-ar fi raspandit, in mod vizibil, odata cu instaurarea comunismului, deoarece acea forma de guvernamant avea anumite principii specifice, interceptate de oameni ca fiind adevarate privatiuni. Astfel incat, modalitatile de siguranta infiintate pe atunci, Securitatea si Militia, se impuneau in mod exigent, populatia a gasit metode de a-si dobandi resursele necesare pentru un trai mai bun si mai usor, iar aceste ,,metode" constau in savarsirea unor actiuni secrete, pe ascuns (si nu neaparat furtul), dar se bazau pe minciuna, ceea ce astazi se intituleaza intr-un singur cuvant: coruptie.Astfel incat, pe atunci, s-a estimat o crestere semnificativaa acesteia, aproximativ de sase ori mai mare (atat fapte, cat si ,,autorii" lor). Pe masura ce treceau anii, coruptia politica era tot mai des folosita, inregistrandu-se anual o crestere dubla a infractiunilor savarsite. Constatand acestea, incepand cu 1900-2000, este vizata serios aceasta problema de catre cei care erau la conducere, intrucat, prin 1994 se adopta anumite legi si hotarari, pentru a se incerca stoparea acestor fapte, fiind infiintate proiecte de norme specifice care raspund pentru fiecare problema pusa in discutie.
In Romania, coruptia politica se datoreaza in mod special, conform lui Andrei Vocila, unui respectiv regim politic existent, istoria tarii, precum si situatiilor altora. Raportul dintre aceste distincte cauze este exact acela al aspiratiei guvernantilor respectivi de a se ,,dezvolta", mai exact, de a obtine beneficii cat mai ridicare si prielnice. Aceasta reprezinta, dupa parerea mea, dominantul rol al coruptiei politice in Romania: dobandirea unui statut mai favorabil, venit ca exemplu, de cele mai multe ori, din situatiile externe, intrucat se poate observa ca este mai des intalnit in tarile de dezvoltare. Dar, din contra, utilizarea atat de frecventa a acestui fenomen in tara noastra ingreuneaza procesul de integrare a Romaniei in randul celor straine, pentru ca amploarea coruptiei politice este un obstacol in fata anumitor investitii straine, de exemplu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coruptia politica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Ioan I. Mogaldea, (1998), ,,Coruptia in Romania".
2. Corruption Perception Index (2005)
3. Heywood, Paul, (1997) ,,Political Corruption: Problems and Perspectives" in Political Corruption (ed. Heywood, P), Oxford, Blackwell Publishers.
4. Robert Harris, (2010), ,,Coruptia politica".
5. Gabriel Andreescu, (2009), ,,L-am urat pe Ceausescu".
6. Alina Mungiu Pippidi, (2017), ,,Salvarea anticoruptiei consta in depolitizarea ei".
Web:
7. http://htcp.eu/coruptia-cauze-efecte-si-remedii/
8. http://mihvoi.blogspot.ro/2010/06/despre-coruptie.html
9. https://ro.wikipedia.org/wiki/Corup%C8%9Bia_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
10. https://aquilacarpatica.wordpress.com/2013/01/17/desore-coruptia-politica/
Articol:
11. Heidenheimer, Arnlod J., (1996) ,,The topography of corruption: explorations in a comparative perspective" in International Social Science Journal, vol. XI. VII, nr.3, London, Blackwall Publishers.
12. Andreea Pora, (1996), ,,The Sunday Times".
Recenzie:
13. Pierre Manent (2016), ,,Stiinta politica autentica".


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!