Contractul colectiv de muncă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I - Contractul colectiv de munca. Definitie. Natura juridica si trasaturi pg.3
Capitolul II - Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca pg.5
Capitolul III - Efectele pozitive ale contractului colectiv de munca pg.8
Bibliografie

Extras din referat:

Contractul colectiv de munca reprezinta conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Contractul colectiv de munca este un act juridic sui generis deoarece respectarea normelor sale se impune si salariatilor care nu au luat parte expres la negocierea si semnarea lui, inclusiv celor angajati multerior incheierii contractului.

Contractul colectiv de munca este un izvor de drept specific acestei discipline juridice, fiind considerat un contract normativ. Forta juridica a prevederilor cuprinse in contractul colectiv de munca este similara normelor cuprinse in legi iar incalcarea lor atrage raspunderea juridica generala, nu contractuala.

Contractul colectiv de munca este o exceptie de la principiul relativitatii efectelor conventiilor, deoarece efectele sale se intind mai departe de sfera semnatarilor. Drepturile si obligatiile inserate in contractul colectiv de munca afecteaza toti salariatii, chiar si pe cei angajati ulterior incheierii contractului dar mai inainte de iesirea lui din vigoare.

Trasaturile contractului colectiv de munca se aseamana atat cu trasaturile contractelor civile cat si cu trasaturile contractelor individuale de munca. Literatura de specialitate a evidentiat urmatoarele caracteristici ale contractului colectiv:

- Contractul colectiv este un contract sinalagmatic deoarece el presupune o reciprocitate de prestatii. Intr-adevar, atat patronul (patronatul), cat si salariatii au drepturi si obligatii proprii care corespund celor avute de catre cealalta parte.

- Contractul colectiv de munca este un contract cu titlu oneros deoarece partile realizeaza

reciproc anumite prestatii in schimbul acelora pe care s-au obligat sa le efectueze in favoarea celeilalte, fiecare dintre parti urmarind un folos propriu;

- Contractul colectiv de munca este un contract comutativ, prestatiile la care se obliga partile fiind cunoscute ab initio, la incheierea contractului, iar executarea lor nu depinde de un eveniment incert;

- Contractul colectiv de munca este un contract care presupune prestatii succesive, in timp, pe intreaga durata a existentei sale;

- Contractul colectiv de munca este un contract numit, tinand seama de faptul ca este reglementat prin legea nr.62/2011- Legea dialogului social si prin Codul Muncii;

- Este un contract solemn, forma scrisa fiind impusa de natura sa juridica (contract normativ) precum si de lege (art. 127 din legea nr. 62/2011);

- Contractul colectiv de munca reprezinta o exceptie de la principiul relativitatii efectelor contractului, ceea ce il deosebeste de contractul civil, in general, precum si de contractual individual de munca. Conform art. 973 Cod civil, conventiile nu au putere decat intre partile contractante, ori efectele contractului colectiv se aplica si altor persoane, nu doar celor semnatare.

Capitolul II - Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca

In actualul context, prin adoptarea Legii Dialogulului Social, prevederile privind contractele colective de munca au fost modificate in asa fel, incat efectele produse de catre acestea sa nu mai fie resimtite la nivelul tuturor angajatilor din tara (a fost eliminata posibilitatea de negociere la nivel national); iar negocierea colectiva sa fie mult mai permisiva pentru angajatori (s-a eliminat obligatia angajatorului de a initia negocierea colectiva, si prevederea care stabilea continutul minimal al negocierii colective).

Negocierea este un drept care apartine salariatilor, iar acestia isi pot exercita acest drept prin intermediul sindicatelor.

Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere, iar contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale constituie legea partilor.

Bibliografie:

Cristina Balaneasa, Dreptul Muncii, note de curs, Universitatea Stefan ce Mare Suceava, 2014

Dacian Dragos, Remus Chiciudean, Dreptul Muncii, note de curs Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca, 2012

Legea 62/2011 - Legea Dialogului Social

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul colectiv de munca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 134 cuvinte
Nr caractere:
11 817 caractere
Marime:
33.29KB (arhivat)
Publicat de:
Amedeu Dan
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administrație Publică
Tag-uri:
contract, megociere
Predat:
la facultate , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Administrație Publică
An de studiu:
III
Profesorului:
Lect.univ.dr. Cristina Bălăneasa
Sus!