Constitutia din 1923

Cuprins referat Cum descarc?

1.Constitutiile Romaniei 3
1.1 Constitutii bazate pe conceptii autoritare si totalitare 3
1.2. Constitutii bazate pe conceptii autoritare si totalitare 5
2. Constitutia din 1923 6
2.1. Principiile si continutul Constitutiei 8
3. Sfarsitul Constitutiei din 1923 10
4.Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1.Constitutiile Romaniei
Ca lege fundamentala a unui stat, Constitutia - conform unei sumare definitii larg raspandite - reflecta stadiul de dezvoltare sociala, economica si politica a acestuia la un moment dat, stabilind forma de guvernamant si organizarea statala, precum si drepturile si obligatiile cetatenilor.
Efortul intens de modernizare declansat in prima jumatate a sec. al XIX-lea, ce viza integrarea politica, economica si culturala a Romaniei intr-o Europa a aspiratiilor nationale, trebuia sa-si gaseasca implinirea pornind, mai intai, de la crearea unor forme noi politico-juridice de organizare a structurii statului. In acest sens, legii si indeosebi Constitutiei ii revenea un rol esential si romanii au manifestat de la inceput un mare interes pentru elaborarea unor proiecte de Constitutie, care sa le ofere temelia politico-juridica, stabilitate si trainicie, pentru institutia statala si, in acelasi timp, sa-i asigure dezvoltarea in concordanta cu cerintele vremii. 
Proiectele constitutionale care au precedat elaborarea si adoptarea asezamantului fundamental din 1866, reflecta cu prisosinta radacinile si traditiile adanci ale unui sistem constitutional cu forme caracteristice regimurilor parlamentare europene, care au capatat in mod treptat un continut propriu, specific realitatilor din societatea romaneasca.
Primele Constitutii ale statului modern roman au fost precedate de acte cu caracter constitutional:
1. Declaratii de principii ("Cererile norodului romanesc", redactate in 1821, in timpul revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu)
2. Declaratii de drepturi ("Proclamatia de la Islaz", ca de altfel si celelalte programe revolutionare de la 1848)
3. Proiecte de reforma ("Constitutia carvunarilor" redactata de Ionica Tautu in 1822 si "Osabitul act de numire a suveranului romanilor" redactat de Ion Campineanu in 1838)
4. Rezolutiile Adunarilor ad-hoc din Moldova si Tara Romaneasca din 1857
Inlaturarea lui Al. I. Cuza si aducerea printului strain - a urgentat elaborarea unei noi legi fundameniale a statului. 
1.1. CONSTITUTIILE ROMANIEI CARE AU PROMOVAT PRINCIPII DEMOCRATICE 
1. Constitutia din 1866 
A avut ca model Constitutia belgiana din 1831 - considerata atunci cea mai liberala din Europa, adaptata conditiilor romanesti. Adunarea Constituanta (aleasa in aprilie 1866) - adopta noua Constitutie (8 titluri si 133 articole), care este promulgate de domn la 1 iulie 1866.
Principii: 
- suveranitatea nationala; 
- guvernarea reprezentativa si responsabila; 
- separarea puterilor in stat; 
- responsabilitate ministeriala; 
- monarhia ereditara; 
- libertati si drepturi cetatenesti (libertatea constiintei, libertatea invatamantului, libertatea presei, libertatea intrunirilor si asocierilor). 
2. Constitutia din 1923 
Infaptuirea statului national unitar roman in 1918 reclama unificarea organizarii de stat si a legislatiei menite sa favorizeze progresul intregii natiuni. Proiectul acestei constitutii a apartinut Partidului National Liberal si a fost promulgata la 28 martie 1923. 
Principii: 
1. principiul suveranitatii nationale (Regatul Romaniei era declarat stat national unitar si indivizibil, teritoriul sau fiind inalienabil (art. 1 si 2); puterea in statul roman apartine natiunii). 
2. proprietatea are functie sociala (functia sociala a proprietatii este exprimata prin faptul ca se admite pentru cauze de utilitate publica. Deci, interesele generale ale comunitati sunt prioritare in fata celor individuale, dar dreptul de proprietate este garantat (art. 17). 
3. conform Constitutiei din 1923 - regimul politic consacrat era un regim democratic. 
4. separatia puterilor in stat: legislativa, executiva, judecatoreasca 
3. Constitutia din 1991 
Prabusirea regimului comunist in Romania si revenirea la un regim democratic dupa 1989 a impus necesitatea elaborarii unei noi Constitutii Constitutia din 1991 - adoptata de Adunarea Constituanta la 21 noiembrie 1991 si revizuita in 2003.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constitutia din 1923.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Support de curs -Istoria Administratiei publice
2. Manual Istorie pentru clasa a XII a - Zoe Petre , Corint
3. Manual Istorie pentru clasa a XIIa - Editura Gimnasium


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!