Constatarea contraventiei si motivele de nulitate ale procesului verbal

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Constatarea faptei contraventionale reprezinta nucleul unui proces contraventional, iar noile conditii sociale impun persoanelor responsabile de constatarea contraventiei de a se perfectiona in masura respectarii exigentelor legale. Institutia constatarii faptei contraventionale este o veriga a ramurii dreptului contraventional procedural care are ca scop incadrarea faptei antisociale in cadrul legal, iar tendintele societatii sunt din ce in ce mai mari. Astfel, prezentul referat este destinat analizei procesului de constatare a faptei contraventionale si a motivelor de nulitate a preoceselor verbale.
Tinand cont de multiplele derogari de la dispozitiile legii contraventionale de catre agentii constatatori in privinta constatarii faptei contraventionale, ea fiind cea mai importanta etapa a procesului contraventional, acestia nu tin cont de prevederile impuse de lege, iar in anumite situatii aceste derogari impun instantei de a declara nul procesul-verbal cu privire la contraventie cu incetarea procesului contraventional. Constatarea faptei antisociale isi pune amprenta pe intreg procesul contraventional, totodata, fiind un mecanism de colectare si administrare a probelor, ceea ce genereaza incheierea unui process verbal cu privire la contraventie.
Constatarea faptei contraventionale este actiunea de sesizare privind stabilirea faptei contraventionale prin intermediul probelor si analiza juridica a faptei antisociale comise, incadrarea ei intr-o anumita norma materiala a dreptului contraventional pentru a determina daca aceasta constituie sau nu o contraventie, cu emiterea unei decizii asupra acestuia (aplicarea sanctiunii contraventionale, de incetare a procesului, sau de remitere a cauzei in instanta de judecata). Respectiv, agentul constatator la etapa incipienta urmeaza sa analizeze fapta comisa, apoi sa aplice legea contraventionala.
CONSTATAREA CONTRAVENTIEI
In prezent, sediul materiei il constituie O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor , care a abrogat Legea nr. 32/1968. Desigur, actuala reglementare contine elemente de noutate, dar cel mai important aspect il reprezinta punerea de acord a prevederilor sale cu principiile Constitutiei din 1991. Intr-o interpretare extinctiva O.G. nr.2/20015 poate fi considerat un "cod contraventional'' actual chiar daca de-a lungul evolutiei a suferit o instabilitate juridica materializata prin 39 de modificari, rectificari sau derogari. Fiind un domeniu vast reglementat prin ordonanta, legiuitorul a adoptat pentru fiecare domeniu de activitate acte normative cu rol de reglementare dar si sanctiune, aceste prevederi din legile speciale fiind adoptate in lumina cadrului legal general. 
Sub acest aspect al reglementarii juridice, contraventia se diferentiaza de infractiune a carei reglementare se regaseste intr-un cadru restrictiv, pe fiecare valoare sociala ocrotita, cu o stabilitate juridica rigida, in Codul Penal al Romaniei. Potrivit O.G. nr.2/2001 contraventia este definita ca fiind fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Prin Legea de aprobare nr.180/20026 , O.G. nr.2/2001 i s-au adus anumite modificari si completari care imbunatatesc unele din textele initiale. 
1. Persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia 
Conform art. 15 alin. 2 din OG 2/2001, pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului. 
2. Intocmirea procesului- verbal de catre agentul constatator 
Constatarea si sanctionarea contraventiilor sunt activitati care trebuiesc consemnate intr-un inscris oficial care de regula se numeste proces verbal.
Procesul verbal de constatare a contraventiei este un act administrativ prin care se individualizeaza fapta ilicita si contravenientul si nu un act administrativ jurisdictional.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constatarea contraventiei si motivele de nulitate ale procesului verbal.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative:
1. Codul de procedura civila din 1 iulie 2010**republicat** ( publicat in M.Of nr.247 din 10 aprilie 2015)
2. O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (publicat in M.Of nr.410 din 25 iulie 2001)
Sursele de pe internet:
1. http://www.brigadaspeciala.ro
2. https://legestart.ro
3. http://www.usem.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!