Consiliul European

Cuprins referat Cum descarc?

1. Scurt istoric al Uniunea Europeana 3
2. Organele al Uniunea Europeana 4
3. Consiliul European 5
3.1 Scurt istoric 5
3.2 Componenta si sedintele Consiliului European 6
3.3 Atributii Consiliului European 7
3.4 Concluzii 8
4. Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt istoric al Uniunea Europeana
Uniunea Europeana a fost creata pentru a se pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1950, tarile europene incep sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, pentru a asigura o pace durabila. Cele sase tari fondatoare sunt Franta, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Italia. Anii 1960 sunt benefici pe plan economic si datorita faptului ca tarile UE inceteaza sa mai aplice taxe vamale in cadrul schimburilor comerciale reciproce. Ele convin, in aceeasi perioada, sa exercite un control comun asupra productiei de alimente. 
In anul 1973 adera la Uniunea Europeana Danemarca, Irlanda si Marea Britanie. Prin intermediul politicii sale regionale, UE incepe sa transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de munca si dezvoltarea infrastructurii in zonele mai sarace. Creste influenta Parlamentului European asupra afacerilor europene -  in 1979, pentru prima oara, cetatenii europeni pot alege membrii acestuia prin vot direct.
In anul 1981 adera Grecia care devine cel de-al 10-lea stat membru al UE, fiind urmata, cinci ani mai tarziu, in 1986 de Spania si Portugalia. In 1986 este semnat Actul Unic European. Este vorba despre un tratat care pune bazele unui vast program pe sase ani, destinat solutionarii problemelor legate de libera circulatie a marfurilor in UE, dand astfel nastere ,,pietei unice". 
In 1993, pietei unice i se adauga cele ,,patru libertati": libera circulatie a marfurilor, serviciilor, persoanelor si capitalurilor. In acest deceniu s-au semnat inca doua tratate: Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeana (1993) si Tratatul de la Amsterdam (1999). In anul 1995 Austria, Finlanda si Suedia adera la Uniunea Europeana. Euro este noua moneda de schimb pentru multi europeni. Din ce in ce mai multe tari adopta moneda euro.
Diviziunile politice dintre estul si vestul Europei sunt, in sfarsit, inlaturate, odata cu aderarea la UE, in 2004, a nu mai putin de 10 noi tari, adica Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria, urmate de Bulgaria si Romania in 2007. In 2013, Croatia devine al 28-lea stat membru al UE .
2. Organele al Uniunea Europeana
Organele al UE sunt:
- Comisia Europeana. A fost infiintat in anul 1958. Rolul comisiei este apararea interesul general al UE, propune acte legislative, asigura respectarea acestora si implementa politicile si bugetul Uniunii. Este o echipa (,,colegiul") de comisari, cate unul din fiecare tara a UE. Presedintele este Jean-Claude Juncker. Sediul este in Bruxelles (Belgia).
- Consiliul Uniunii Europene. A fost infinantat in 1958 (sub denumirea de Consiliul Comunitatii Economice Europene). Reprezinta guvernele statelor membre ale UE, adopta legislatia europeana si coordoneaza politicile UE. Membri sunt ministrii din fiecare tara a UE care raspund de domeniul de politica supus discutiilor. Fiecare stat membru al UE detine presedintia prin rotatie, pe o perioada de 6 luni. Sediu este in Bruxelles (Belgia).
- Parlamentul European. A fost infiintat in anul 1952, ca Adunare Comuna a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului; in 1962, sub denumirea de Parlamentul European; primele alegeri directe au avut loc in 1979. Este un organism legislativ al UE, ales in mod direct, cu responsabilitati bugetare si de control. Este compus din 751 de deputati (membrii Parlamentului European). Presedintele este Antonio Tajani. Sediul secretariatului este in Luxemburg, comisiile parlamentare sunt in Bruxelles (Belgia), iar sedintele plenare se desfatoara in Strasbourg (Franta).
- Consiliul European. A fost infiintat in mai multe etape, in 1974 (forum informal), in 1992 (statut oficial), in 2009 (institutie a UE). Consiliul defineste directia politica generala si prioritatile Uniunii Europene. Membri sunt sefii de stat sau de guvern ai tarilor membre ale UE, presedintele Comisiei Europene, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate. Presedinte este Donald Tusk. Sediul este in Bruxelles (Belgia).
- Curtea de Justitie a Uniunii Europene. A fost infiintat in 1952. Se asigura ca legislatia UE este interpretata si aplicata in acelasi mod in toate tarile UE; garanteaza ca tarile si institutiile UE se supun dreptului european. Membrii: Curtea de Justitie: cate 1 judecator din fiecare tara a UE, plus 11 avocati generali. Tribunalul: 47 de judecatori. In 2019, numarul acestora va creste la 56 (cate 2 judecatori din fiecare tara a UE). Sediul este in Luxemburg.
- Curtea Eurepeana de Conturi. A fost infiintat in anul 1977. Verifica daca fondurile UE sunt colectate si utilizate corect si ajuta la imbunatatirea gestiunii financiare a UE. Are cate un reprezentant din fiecare tara a UE. Presedintele este Klaus-Heiner Lehne. Sediul este in Luxemburg.
- Banca Centrala Europeana. A fost infiintat in 1998. Banca gestioneaza moneda euro, mentine stabilitatea preturilor si traseaza politica economica si monetara. Presedintele este Mario Draghi. Este condusa de presedintele si vicepresedintele BCE si guvernatorii bancilor centrale din toate statele membre. Sediul are in Frankfurt (Germania) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul European.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Tratatul de la Lisabona, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 17.12.2007
- Tratatul Privind Functionarea Uniunii Europene, Jurnalul Oficial Al Uniunii Europene C 326/47, 256.10.2012
- Fisa de Informare nr. 23 Consiliul European
- www.europe.eu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!